Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niedziałaj?cy układ tda 7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niedziałaj?cy układ tda 7294

Zrobilem wzmacniacz na kostce tda 7294 i nie działa! Sam wytrawiałem płytke i sam ją zaprojektowałem.
    Na początku wydawało mi sie że to błąd gdzieś na mojej płytce, więc zamiast płytki zaczełem lutować kablami bezpośrednio do pinów w scalaku. A że mam ręke lepszom od maszyny do lutowaniu w INTELU nie pomililem sie ani nie zrobilem zwarcia i nadal nie działa! Dużo ludzi robiło wzmacniacze na tej kostce i im działa wienc schemat ideowy z którego kożystałem musi byc dobry.
    Może kupiłem felerną kostkę. Pomuzcie rozwiązać ten problem

Sory twoje pytanie jest typu : "kupiłem samochód ale nie chce jechać , pomóżcie ! "
    Trochę pomyślunku tu nie ma cudotwórców.

Jak kupiłeś uszkodzoną kostke to ją wymień , przecież nikt ci tego nie naprawi. Możesz ew. złożyć reklamacje w sklepie ale uważaj żeby cię salwa śmiechu nie zabiła.

Skomentuj

To napisz co sie wogule dzieje,bo ja pamiętam jak 1szy raz odpalalem tą kość i zdziwiło mnie,że niewydaje z siebie dzwięku-nawet szumu więc stwierdziłem iż musi być wyciszona i tak też było-musialem zmienić tranzystor w obwodzie wyciszania i już.

Skomentuj

kiedy włanczam cały wzmacniacz nie wydaje się z głośnika nawet najmniejszy szum.

Skomentuj

Powiem tak: Poprostu masz pecha takiego jak ja miałem kiedyś kupiłem tda1562Q i nieby bylo wszystko ok ale nie grało. Wymieniłem kosci i działało. Trafiłes na wadliwa kostke i tyle.

Skomentuj

A duże jest prawdopodobieństwo kupienia złej kostki?? bo cos mi sie niechce wierzyc że akurat ja tą złom kupiłem. Podejrzewam zę problem jest w czymś.

Skomentuj

Raczej bardzo małe ale komuś musi sie przydażyć. Jezeli na plytce i w pajaka układ nie działa to niewieze ze cos zle polaczyles to musi byc wina kostki. Chyba ze jest jakis blad na schemacie. Skad go wziełes?

Skomentuj

sprawdź na tym schemacie jest tak prosty że niema części oprócz tda która mogła by się uszkodzić....

Skomentuj

jetstem tak marnym elektronikiem ze powiedzcie co z tymi koncami zakonczonymi kreska (np w glosniku od strony napisu "8ohm") ?????????

tylko prosze o cierpliwosc

Skomentuj

To jest masa. Wszystkie takie kreski tak naprawde są połączone tylko się tego nie rysuje.

Skomentuj

a wiec wszystkie razem...??
                      okis rozumiem dzieki

Skomentuj

Ale oczywiście wiesz,że te kreski z masą też musisz podłączyć do specjalnego zasilacza symetrycznego-ma on trzy wyjścia +,-,masa

Skomentuj

i że grubdza kreska w elektrolicie to +

Skomentuj

to wiem ale dzieki !!!!!!!!!!

Skomentuj

Mój schemat jest niemal że taki sam tylko jeśli chodzi o wyciszanie jest troche inaczej zaprojektowane.
                              (czyli rozumiem że dobrze go zrobiłem) może mój problem tkwi jest w zasilaczu (który sam robiłem) a może w transformatorze (jest to stary unitroski transformator) - można stosować transformatorów nie toroidalnych do zasielania kostki tda7294??

Skomentuj

To mierzysz czy napięcia się zgadzają,między + i - a potem między + i masą,następnie między - a masą i już.Tak żeby kostka działała to między + lub minusem a masą powinno być około 24-32V.A trafa nietoroidalne możesz stosować,ale oczywiście na odpowiednie napięcie i moc.Tylko,że w zwykłych trafach pole magnetyczne jest bardziej rozpraszane,co może powodować różne "szumy" i zakłucenia we wzmacniaczu.Ogólnie zwiększ troche odległość między wzmacniaczem a zasilaczem.

Skomentuj

Czaruję...
                                X