Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz - Holton 400 - problem pali bezpieczniki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz - Holton 400 - problem pali bezpieczniki

Witam złożyłem zasilacz wedle poniższego schematu ( opcja STEREO ! )

Po podłączeniu transformatora wywala mi bezpiecznik na soft starcie ( 15A ) i nie mam pojęcia czym to jest spowodowane :cry:

PROSZĘ O POMOC !

Z góry dzięki

Oto fotki mojego zasilacza

A i jeszcze jedno... na tym schemacie jest uziemienie... jak mam niby uziemić ten zasilacz ?

Nie rozumiem po co w tym układzie są 2 mostki. Mogłeś spokojnie zrobić układ dla mono.
    Wywal jeden mostek.

Skomentuj

no właśnie nie wiem robie układ stereo 2xHolton 400 i skoro zalecali na 2 mostkach to zrobiłem na 2 :neutral:

[ Dodano: 2008-06-01, 13:29 ]
      a co do tego uziemienia... to wie ktos jak to uziemic ?

[ Dodano: 2008-06-01, 16:32 ]
      juz wszystko działą musiałem wywalić jeden mostek po prostu ten schemat STEREO jest źle zrobiony !

Dodano po 2 [minuty]:

a mam kilka pytań

mam napięcie 82V DC czy z końcówką holton 400 nic sie nei stanie ? oraz czy można pod te napięcie podpiąć jedną parę tranzystorów końcowych tzn. IRFP240+ IRFP9240 oraz czy bez tranzystorów końcowych można podłączyć końcówkę ?

Dodano po 7 [minuty]:

a i jeszcze mam taki problem choć do końca nie wiem czy tak powinno być podczas podłączenia końcówki bez tranzystorów końcowych mierze napięcie na wyjściach R26 i R34 (IRFP240) ( napięcie chyba między drenem a źródłem ) i jest 10V a gdy mierzę między R17 i R35 ( IRFP9240 ) ( tez to jest chyba napięcie między drenem a źródłem ) to wynosi 0V czy to jest normalne ?

Skomentuj

Nie wiem co na to inni ale ja GND bym sprubował dac pod mase obudowy , a ta pod mase w gniazdku-nie jestem pewny i moge sie mylic wiec prosze o korekte.....

Skomentuj

Zasilacz na dwa mostki powinien wyglądać tak
          (sztucznie tworzona masa) abo ewentualnie dwa mostki równolegle :wink:

Skomentuj

Pierwszy układ ma błąd i robi się zwarcie więc musi coś się przepalić.. .
            A drugi jest poprawny choć to bez sensu stosować dwa mostki skoro to rozwiązanie daje większe straty mocy bo prad dla jednej gałęzi przechodzi przez dwie diody a w zwykłym układzie jednomostkowym prąd przechodzi przez jedną diodę co daje też niższą impedancję zasilacza.

Skomentuj

Czaruję...
            X