Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki wzmacniacz ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki wzmacniacz ?

Szukałem trochę takiego tematu, ale przy 95 stronach to trudne ...

Więc moje pytanie: Jaki wzmacniacz kupić żeby można było podłączyć Subwoofer z głośnikiem Tonsil 20/80/2 i przynajmniej 2 kolumny ?

Jestem kompletnie ciemny w tym temacie więc sie pytam.

Wzmacniacz w cenie najlepiej ok. 300 zł, używany lub nie aby sprawny i dopasowany. No i oczywiście dobry.

Z góry dzięki.

może zrób sam taki na 2x lm3886 i do suba mostek na tda7294

Skomentuj

Laki, potrzebujesz dwóch wzmaków.
      Pytanie czy gotowce czy diy, ale generalnie temat jest dość szeroki.

Skomentuj

a może wzmacniacze do kina domowego, bo one mają pod suba i pod kolumny, tylko niewiem czy sie nadają pod mojego tonsila ;/

Co do zrobienia samemu to jestem ciemny w tym temacie.

kurdzio a mógł byś wytłumaczyć jak to by działało (czy ten mostek pozwoliłby podłączyć suba jako zwykły głośnik?)

takero właśnie wolałbym jeden, troche droższy, no chyba że znasz jakiś godny uwagi po przystępnej cenie (do suba i do kolumn) ?

Nie mam pieniędzy jak lodu, ale wole więcej wydać żeby mieć coś porządnego
        Dlatego szukam wzmacniaczy po przystępnej cenie i godnych polecenia. Mogą być 2 tylko po przystępnej cenie

Dzięki za pomoc :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Laki
          a może wzmacniacze do kina domowego, bo one mają pod suba i pod kolumny, tylko niewiem czy sie nadają pod mojego tonsila ;/
          99% ampli ma na suba tylko low out pod które i tak musisz oddzielny wzmacniacz podłączyć ,a do tego nie kosztują 300zł ;]

Skomentuj

Jeśli możesz to pokaz jakis przystępny pod suba i pod reszte nagłośnienia.

Byłbym wdzięczny :)

Skomentuj

Jakie masz te kolumny ?

Skomentuj

Kolumn jeszcze nie planuje robić bo muszę mieć wzmacniacz dopiero wtedy chce zakupywać głośniki.

Ale mam już głośnik do suba więc chce juz od razu kupić 2 wzmacniacze i miec z głowy i móc zając sie resztą ale dobrze by było pod jakieś 80 - 100 W jeśli są w przystępnej cenie (powtarzam się :P)

Skomentuj

jesli chcesz mieć docelowo 2.1 to najlepiej byłoby kupić czy zrobić sobie coś w stylu własnie 2 x lm3886 + mostek tda - dość tanie i niezłe rozwiązanie, jeśli natomiast zastanawiasz się nad kinem wartoby rozglądnąć się za ampli, może być używany , ale jeśli ma to mieć sens to nie może być starszy niż dosłownie parę sezonów, odpadają jakieś 10 letnie strucle :)
                  A do tego wzmak do suba, np właśnie mostek tda.

Skomentuj

I ostatnie moje pytania (mam nadzieję) gdzie można kupić lm3886 i mostek tda (prosiłbym o jakieś linki)?
                    Montuje sie, czy jest to coś w stylu wzmacniacza?
                    Prosiłbym jeszcze troche informacji na ten temat.
                    Lm3886 (chodzi tutaj o końcówke mocy czy o wzmacniacz http://allegro.pl/item384933661_wzma...quasi_ab_.html jak np. ten i czy ten by był dobry, i gdzie poza allegro moge go dostać ?)

Dzięki za pomoc

Skomentuj

zacznij od http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=2897

[ Dodano: 2008-06-19, 22:13 ]
                      a możę 3 drogi na tym tonsilu i do tego http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8812 ?

Skomentuj

lm i tda są to układy scalone na których można zbudować wzmacniacz dodając minimalna liczbę elementów. wpisz nazwę w google to masz mnóstwo opisów.

Skomentuj

Hmm ale czy naprawde sie opłaca robić wzmacniacz z układu scalonego (dokładniej z TDA7294 - 1x100W) ?
                          Więc tak: dajmy że układ juz z radiatorem i calą resztą podłączony w sumie wyniosło to jakies 70 zł, dodajmy zasilacz + transformator który z odpowiednią mocą do wzmacniacza kosztuje 75 zł

Podsumowując na jeden wzmacniacz potrzebuje 145 zł. Nie opłaca się już bardziej kupić normalny wzmacniacz ?

Przypuśćmy że potrzebuje 3 takich wzmacniaczy (kolumny + subwoofer), czyli 145 x 3 = 435 zł. Myśle że w tej cenie kupie dwa wzmacniaczedo suba i pod kolumny.

Dobrze myśle ?

Prosze o odpowiedzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Laki
                            Hmm ale czy naprawde sie opłaca robić wzmacniacz z układu scalonego (dokładniej z TDA7294 - 1x100W) ?
                            i tak i nie.
                            tak jezeli wiesz jak to zrobic i masz polowe elementow - np stary popsuty wzmacniacz - wtedy koszt takiego wzmacniacza to 20-30zl i brzmienie lepsze od sporej ilosci tanich wzmacniaczy (jakis powod przeciez musi byc ze sie go nie pozbylem :lol: )
                            jezeli musisz wszystko kupic (w tym najdrozsze trafo) to taka zabawa niema sensu - taniej kupic gotowy wzmacniacz

Zamieszczone przez Laki
                            Przypuśćmy że potrzebuje 3 takich wzmacniaczy (kolumny + subwoofer), czyli 145 x 3 = 435 zł. Myśle że w tej cenie kupie dwa wzmacniaczedo suba i pod kolumny.

Dobrze myśle ?
                            tak
                            jak juz wyzej koledzy napisali niema wzmacniaczy z osobna koncowka na subwoofer (no chyba ze estradowe wynalazki). tak wiec musisz kupic fabryczny tani ale dobry wzmacniacz z wyjsciem przedwzmacniacza (najczesciej to sluzy do podlaczenia korektora) oraz zbudowac (lub kupic zlozony) wzmacniacz do subwoofera. tutaj polecam raczej dolozyc pare grosze do mostka TDA (2 kostki pracujace razem - max 150W) ktory mozesz kupic gotowy u irka. jak zagadasz to moze wywali kilka opcji i bedzie taniej. tylko dorwac tanio trafo i masz pelnoprawny system 2.1

Skomentuj

I standardowo pare pytań odnośnie powyższego postu:

tak wiec musisz kupic fabryczny tani ale dobry wzmacniacz z wyjsciem przedwzmacniacza (najczesciej to sluzy do podlaczenia korektora)
                              Mógłbyś jakiś polecić ?

oraz zbudowac (lub kupic zlozony) wzmacniacz do subwoofera. tutaj polecam raczej dolozyc pare grosze do mostka TDA (2 kostki pracujace razem - max 150W) ktory mozesz kupic gotowy u irka.
                              Za ile mogę to dostać ?

tylko dorwac tanio trafo i masz pelnoprawny system 2.1
                              Gdzie go mogę dostać ?

Dzięki za pomoc, właśnie takiej potrzebowałem :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Laki
                                Mógłbyś jakiś polecić ?
                                nie. nic nie doradzam przed odsluchem. idz do komisu i sluchaj. czasami jest tak ze najdrozszy i najbardziej znany przegra z tanim "no name"

Zamieszczone przez Laki
                                Za ile mogę to dostać ?
                                gotowy profesjonalny panel u irka to 270zl za 150W i 480zl za 300W
                                jak sie sam postarasz to za 150zl bedziesz mial mostek TDA

Zamieszczone przez Laki
                                Cytat
                                tylko dorwac tanio trafo i masz pelnoprawny system 2.1

Gdzie go mogę dostać ?
                                jak tanio to poluj na allegro. jak szybko to www.toroidy.pl

Skomentuj

Ok, jeden problem mam z głowy.

Mam jeszcze kilka pytań, które nie powinny sprawić problemów :wink: :

Czy ten wzmacniacz będzie dobry pod głośnik do subwoofera - niskotonowy Tonsil 20/80/2 ?
                                  ZNE013NZR WZMACNIACZ MOCY m.cz. 100W TDA7294 Z ZASILACZEM i RADIATOREM

Transformator podłącza się pod zasilacz tak ? Ten transformator do tego zestawu będzie dobry ?
                                  TRANSFORMATOR TTS 150/Z 230/2X24V

I jedno pytanie wykraczające poza temat (niechce zaśmiecać forum, więc się zapytam przy okazji). Sporo czytałem na temat robienia subwooferów, ale nigdzie nie znalazłem zadowalającej odpowiedzi na pytanie:

Co dokładnie potrzebne jest (elektronika) do zrobienia dobrego subwoofera (wiem że obudowa i jej wzmocnienie i wygłuszenie a także dopasowanie są ważne ale nie o to pytanie ), tak aby grał dobrze i przez dłuuugi czas (przy moim głośniku) :roll: ?

Proszę o odpowiedzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Laki
                                    Czy ten wzmacniacz będzie dobry pod głośnik do subwoofera - niskotonowy Tonsil 20/80/2 ?
                                    i tak i nie. zagrac zagra ale mocy jest odrobine za malo no i cena :| za 30zl takie da sie kupic. a u irka kupisz taki gotowy zmontowany wyposazony w filtr dolnoprzepustowy oraz zasilacz - podlaczyc trzeba tylko glosnik, transformator oraz sygnal. a to wszystko za chyba 63zl (dowiedz sie czy jeszcze aktualne)

subwoofer aktywny sklada sie z:
                                    glosnika + obudowa
                                    oraz wzmacniacza wyposazonego w aktywny filtr dolnoprzepustowy.
                                    ten filtr jest niezbedny zeby glosnik odtwarzal TYLKO bas a nie cale pasmo. filtry stosuje sie aktywne (jak rowniez cale subwoofery) po to zebys mogl dostosowac glosnosc suba do kolumn jak rowniez podzial pasma miedzy nimi oraz jak trzeba to faze (mam nadzieje ze wiesz co to faza?)

zeby subwoofer dobrze gral to musisz miec odpowiedni glosnik w dobrze policzonej obudowie oraz wzmacniacz ktory spokojnie i w pelni napedzi ten glosnik

Skomentuj

Dzięki za pomoc :mrgreen: Jak uzbieram troche więcej to sie popytam.
                                      A transformator dobry tak ?

A jak zrobić takie coś ?

Skomentuj

tak, dobry
                                        Zamieszczone przez Laki
                                        A jak zrobić takie coś ?
                                        no bez przesady - przeciez to jest plyta (drewniana lub metalowa) z powycinanymi otworami :???:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X