Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sterowanie wzmakiem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sterowanie wzmakiem

chcialbym sie dowiedziec czy na forum znajduje sie osoba ktora wykonuje lub zna tansze takie oto uklady:
    http://allegro.pl/item390961990_zdal...tru_alps_.html
    chodzi o taki wlasnie prosty modul jak tu przedstawiony:
    regulacja silniczkiem alpsa
    selektor wejsc
    standby koncowki mocy itd

tutj instrukcja krotka:
    http://www.madral.pl/dok/instrukcja_zdalka.pdf

tylko chodzi o to ze troszke duzo to kosztuje... moze ktos zna podobne tansze moduly sterujace z pilota?

tanszy uklad jest w AVT - 60zl
    ale tam niema selektora
    a tanszy uklad masz tutaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...180cb25056939b

Skomentuj

Irek coś podobnego projektuje :). Niedługo powinno być dostępne... i jeszcze te bajery .

Skomentuj

irek robi ale wypasiony wiec napewno tanszy niebedzie ;]
        no i ze wzgledu na program (prawa autorskie) watpie zeby byl dostepny do samodzielnego montazu

Skomentuj

No ja bym potrzebował:
          - selektor 4 wejściowy
          - regulację głośności na przekaźnikach
          - wybór 1 z 2 wzmacniaczy (słuchawkowy czy kolumnowy)

To dopiero wypas .
          Może kiedyś zrobię, ale narazie kończę magisterkę i nie mam czasu zająć się swoją ulubioną dziedziną :P.

Skomentuj

Zamieszczone przez Szopler
            Irek coś podobnego projektuje :). Niedługo powinno być dostępne... i jeszcze te bajery .
            to wiem. jak bedzie dostepny napewno zamowie, ale na razie o projekt Irka nie pytam...

chciabym kita jak z linka ktory podalem ale tanszy niz tm przedstawiony...

[ Dodano: 2008-07-04, 14:08 ]
            Zamieszczone przez Pawel S.
            tanszy uklad jest w AVT - 60zl
            o ktorym kicie dokladnie mowisz ?

Skomentuj

AVT 594 - sam to kupilem. drogo wychodzi glownie za program. jakbys potrafil obejsc zabezpieczenia i zgrac program to by bylo taniej

Skomentuj

tez 110zl kosztuje z potkiem.. no potek niefajny wiec bez niego 60zl... Patrzac w jego pdfa jest troszke dla mnie niejasny. wystarczyloby mi sterowanie potkiem i zalaczanie koncowki mocy przez przekaznik
                http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT594.pdf
                moze ktos ma jeszcze jakies opcje ?

Skomentuj

Mam gdzieś w archiwum własny projekt na atmega8 sterujący dwoma alpsami, LCD, selektorem poprzez port expander i jeszcze dwoma przekaźnikami od włączania wzmaków, tylko, że samo PCB jest spore, do tego selektor na osobnej płytce i panel przedni, więc super tanio to nie wyjdzie. Oprócz tego mam pre na TDA7313 z RTC i bajerami, pisałem na audiomanii, jakby co to daj znać na priv to mogę udostępnić. BTW program do tego kitu z AVT mogę napisać bo to godzinka roboty, ale lepiej zaprojektować od nowa PCB, dorzucić selektor i gniazdo do programowania ISP.

Skomentuj

mkul, jak tam wlasnie temat preampa na audiomani? :>

Skomentuj

mkul, jak tam wlasnie temat preampa na audiomani? :>
                      Na audiomanii wątek umarł, ale jedna osoba stamtąd i dwie z zewnątrz już go zrobiły i wygląda na to, że wszystko działa, powstały dwie wersje softu pod LCD 1x16 i 2x16 poza tym ma wszystko co się dało dodać, budzik ze stopniowym zwiększaniem głośności, wyłącznik ze ściszaniem, regulacja podświetlenia na PWM, włączanie/wyłączanie dwóch wzmaków i to wszystko co ma TDA7313/18 + zegar, jedyne co mi nie do końca odpowiada to sam TDA, do wysokiej klasy sprzętu lepiej pomyśleć o czymś lepszym, dlatego powoli kończę projekt preampa do kina na 3xPGA2311

Skomentuj

mkul, czy mi sie wydaje czy to Ty tez piszesz soft dla irka? bo niewiem na co sie zdecydowac w przyszlosci...

Skomentuj

mkul, czy mi sie wydaje czy to Ty tez piszesz soft dla irka? bo niewiem na co sie zdecydowac w przyszlosci...
                          nie mam pojęcia kto pisze soft dla Irka BTW jeszcze mam opracowane PCB na 3xTDA7318 do kina, ale nietestowane, jakby był ktoś chętny żeby to dokończyć to niech da znać

Skomentuj

juz to przerabialismy teoretycznie - jedyny sens jest zastosowac to do komputera :/
                            a ja nawet niemam dokonczonego stereo wiec o kinie narazie nie mysle :lol:

Skomentuj

Tak wygladaja moje moduly. Bedzie kilka wersji rozniacych sie zasadniczo (scalak lub motopotek do volumu) jak i szczegolami (czarne switche lub podswietlane). No i jeszcze kilka innych opcji.
                              Załączone pliki

Skomentuj

To ostatnie troche bez sensu... Potek chcemy mieć na przodzie wzmaka a rca z tyłu... wszystko na jednej płytce ?? Dziwne... chyba, że to wersja only for tests .

Skomentuj

super czyli prototypy juz sa - czekamy na kogos testy
                                  Szopler, potek jest tam dla zminimalizowania drogi syganlu i wyeliminowania zaklucen. dajesz przedluzke na oske potka i jazda :cool:
                                  irku, czy potek ALPSa tam pasuje?

Skomentuj

To widze ze kolega troche zacofany w technice audio. Potek umieszcza sie jak najblizej selektora wejsc a do przedniej plyty biegnie przedlurzacz osi.
                                    To rozwiazanie jest juz pkazane w prototypie uniampa gdzie rozniez obrotowy selektor wejsc jest tak przedluzony. Jest to rozwiazanie dosc drogie dlatego tylko lepszej klasy wzmacniacze maja takie rozwiazania.
                                    Sam potencjometr z silnikiem jest dosc drogi dlatego mam uniwersalne rozwiazanie opcjonalne na tanim regulatorze scalonym. Alternatywnie bedzie mozna wlutowac zwykly potencjometr a przekaznikami sterowac za pomoca malej plytki z sekwencyjnym przelaczaniem przekaznikow.
                                    Zmotoryzowany alps nie pasuje, zreszta przy cenie tego potencjometru nie ma on zadnego sensu.

Skomentuj

Lekko się wygłupiłem :oops:. Przyznaję - nie pomyślałem o przedłużce...
                                      I gdzie w PL można dostać switche Highly (po za TME)?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                        Jest to rozwiazanie dosc drogie dlatego tylko lepszej klasy wzmacniacze maja takie rozwiazania.
                                        rurka aluminiowa + lozysko przy froncie + tuleja montazowa - jakby niepatrzec 5zl w detalu :???:
                                        Zamieszczone przez irek
                                        Zmotoryzowany alps nie pasuje, zreszta przy cenie tego potencjometru nie ma on zadnego sensu
                                        wiem - ale trafia sie ludzie ktorym niebedzie pasowal ten "tani" potencjometr. no a takiego alpsa mam 2szt z odzysku

Skomentuj

Czaruję...