Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciekawy wzmacniacz - Sythe Kama Amp

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tania klasa D nawet sie nie zblizy jakosciowo do najgorszego wzmacniacza liniowego na TDA, LM, diory czy starej unitry.
    Klase D robi sie tylko i wylacznei dlaetgo zeby bylo tanio a nei dobrze. Jedyny plus tego wzmacniacza to ambitna obudowa ktora moze sie podobac.
    I dochodzimy do prostego wniosku ze dobre kolumny robi dobry stolaz bo wazne zeby ladnie wygladaly a dobry wzmacniacz robi dobry slusarz bo wazne jest zeby wygladal. Jesli ktos tego nie rozumie to niech sie nie zajmuje sprzetem audio. DIY polega no robieniu tego co chcemy i co wplywa na dzwiek pod nasze upodobania ale bez pzresadnego wnikania w wykonzcenie obudowy ktore dla dzwieku nie maja zadnego znaczenia.

Skomentuj

Patrzycie tylko z jednej perspektywy. A chyba każdy stanał kiedyś przed problemem taniego wzmacniacza, trochę na zasadzie "aby było i było tanie". Ja coś takiego musiałem kiedyś zrobić dla matki do głosników dla kompa. No i kombinowałem z tda7294, starą obudową od unitry z wykorzystaniem jej radiatora i trafa itp. Całość była duza i mało ustawna.
      A ten Scythe pasowałby jak ulał. Moc wystarczająca, jakość, nie oszukujmy sie wiekszość ludzi majacych na co dzień kontakt z sprzętem audio w postaci tanich wież czy TV po prostu nie zwraca na to uwagi, do tego rozmiar jest kompaktowy, pasuje w zatokę 5,25 lub obok monitorka na biurko. No i wygląd .

Zrobić oczywiście można wszystko tylko w pewnym momencie traci to sens. Zajmuje sie też modelarstwem lotniczym. Kiedyś każdy modelarz siedział i sklejał, często miesiącami, model aby później w sezonie nim latać. Teraz już prawie nikt tego nie robi bo nie da się już zrobić lepiej i taniej. Z laserowym cięciem elementów, laminatem z form i seryjną produkcją nie wygrasz. Do tego zrobić model wygladający jak ten kupny to trzeba poświecić mnustwo pracy, tak dużo, iż każdy się zniechęca i stwierdza w połowie pracy że to jest po prostu bez sensu.

irek, scalone końcówki mocy też wymyślono po to żeby było taniej a nie lepiej. Wtedy jeszcze technika wzmacniaczy cyfrowych nie istniała .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
        Do tego zrobić model wygladający jak ten kupny to trzeba poświecić mnustwo pracy
        ale satysfakcji nikt nam potem nie odbierze

Z laserowym cięciem elementów, laminatem z form i seryjną produkcją nie wygrasz
        podstawowe, narzędzia, troche smykałki w rękach i dużo samozaparcia, a można stworzyć cuda. Seweryn juz pokazał nam ze amatorska stolarka nie zna granic

chyba każdy stanał kiedyś przed problemem taniego wzmacniacza, trochę na zasadzie "aby było i było tanie". Ja coś takiego musiałem kiedyś zrobić dla matki do głosników dla kompa.
        Może pare lat temu, było trudniej zrobić coś dobrego, taniego i dobrze wyglądającego, ale dzisiaj nie widze żadnego problemu, trzeba tylko chcieć. Pamietacie jak esh0 zrobił wzmacniacz na LM3886?? Wtedy był to hit! Ludzie nie mogli wyjśc z podziwu, jaka ładna obudowa, a w środku do tego sławny gainclone, na hi-endowych elementach. Większosć forumowiczów śliniła sie przed monitorem i chciała mieć taki i tak wygladajacy wzmacnaicz. Dzisiaj taki wzamcniacz moze mieć każdy, ładna obudowa nie stanowi już większego problemu, a całośc można złożyć za mniejsze pieniądze, tylko ze nikt już sie tym nie zachwyci.

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN
          podstawowe, narzędzia, troche smykałki w rękach i dużo samozaparcia, a można stworzyć cuda.
          Zrób tą metodą 10 takich samych wzmacniaczy. Zobacz jak bardzo się będą różnić i jak będziesz miał dość i zaczniesz szukać firm, które Ci wykonają większość elementów

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
            Zrób tą metodą 10 takich samych wzmacniaczy. Zobacz jak bardzo się będą różnić i jak będziesz miał dość i zaczniesz szukać firm, które Ci wykonają większość elementów
            No napewno, ale ja nie potrzebuje 10ciu wzmacniaczy :mrgreen:

Skomentuj

ŁukaszN, właśnie. Yoshi pisał o seryjnej produkcji, a Ty o jednostkowej (i to dosłownie!)

A co do tematu - podobnie jak z T-Ampem, póki nie usłyszę, nie uwierzę że to może tak świetnie grać...

Skomentuj

hmm... nieważne :mrgreen:

Mi chodzi o to, że przecież tutaj nikt nie bawi sie w masówke, nikt nie robi sprzętu audio żeby zarobić (chociaż niektórzy próbują :P ), każdy tworzy dla siebie, a majac do wyboru wzmacniacz o którym mowa w tym temacie i możliwosć zrobienia czegoś samemu to wybieram zdecydowanie DIY. Raz że taniej, dwa że lepiej i trzy że jest możliwosć zabawy (no chyba ze ktoś ma tego dość )

Peace :wink:

Skomentuj

Są sytuacje (np. ta którą opisał Yoshi), że robienie samemu się po prostu nie opłaca i te 200zł to jest ot w sam raz :)

Skomentuj

Żeby takie głupoty pisać na forum DIYAUDIO ... ehhh

Jest wzmacniaczyk Scythe - jest, wygląda ładnie, gra niewiadomo jak, końcówką jest jakiś scalaczek yamahy i wielkie ajwaj :P

Skomentuj

Ja nie widze zadnego zastosowania dla tego wzmacniacza bo jak bede chcial pierdziawke dla mamy to kupie jej mini wieze z radiem i CD co sie przyda.
                      A po co komu zewnetrzny zintegrowany wzmacniacz o mocy 2x10W to nie wiem. Dla mnie to jest tylko wzmacniacz do kompa i wtedy to ma sens.

Skomentuj

jakoś średnio widzę zastosowanie dla tego wynalazku.. ja to bym wolał poszukać jakiejś używki na allegro często można wyrwać coś naprawdę fajnego tak np. coś takiego http://www.allegro.pl/item410896920_...p25_mkii_.html (minuta szukania)

Skomentuj

Hej jak dla mnie to troszkę mała moc tego wzmaka. Powiem szczerze że dziwi mnie iż ktoś z diy-owców kupuje takie rzeczy. Całe piekno polega na tworzeniu. Nie chodzi głównie o kase, ale cenne doświadczenia nabyte podczas montażu.
                          Jeżeli kogoś zaciekawiły super małe wzmacniacze klasy D to polecam zabawe z max9709.
                          To maleństwo ma 2x25W lub raz 50W Uzas=+20V/ niestety przy thd+n aż 10%
                          Jak by co wysyłają sample. Jedyny problem to jego obudowa jest cholernie mała Thin QFN co czyni go trudno-lutowalnym, ale podobno się da :)

Skomentuj

A zmontowałeś ten wzmacniacz ze polecasz czy tylko sample masz ? Sample to i ja mam jakieś z texasa i na razie sie nie garne za robienie.

10% thd+n jest umownym punktem odniesienia dla okreslenia mocy wzmacniacza a nie parametrem zniekształceń, od tego jest wykres w dalszej części data sheeta. Zmniejsz moc o pare W i znekształcenia bedą w normie.

Niech ktoś zrobi PCB i przylutuje układy jak wyżej na zdjęciu to zrozumie dlaczego DIY jest fane ale czasem się po prostu nie opłaca robić niektórych rzeczy.

Skomentuj

Narazie zbieram sie, szukam jakieś ciekawej przetwornicy ( ma to być do samochodu). Jak skompletuje wszystko to postaram sie odpalić.

Pzdr

Skomentuj

Czaruję...
                              X