Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyjście na subwoofer aktywny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wyjście na subwoofer aktywny

Witam.
    W jaki sposób wyprowadzić wyjście na suba aktywnego.

Czy mogę po prostu z wejścia sygnału (za regulatorem barwy czy przed?) poprowadzić dodatkowe kable sygnałowe dla subwoofera?
    Przyda sie łopatologiczne tłumaczenie.

pozdrawiam

Rozdzielasz sygnal pomiedzy zrodlem a wzmacniaczem dla stereo. To gdzie to zalezy jak ci wygodnie. Jesli masz regulacje barwy no to tez jak ci wygodnie, mysle ze lepiej przed.

Czy poprowadzic dodatkowe kable do suba? No a jak inaczej chcesz ten sygnal do niego wpuscic :).. rozdzielasz kabel sygnalowy to jedna czesc dalej idzie do stereo a druga na sub.

Skomentuj

A mnie ciekawi jedno... Jak rozdzieli się sygnał spada natężenie tego prądu... Czy nie trzeba jakiegoś przedwzmacniacza wtedy? czy ten sygnał który normalnie wysterowuje jeden wzmacniacz jest w stanie wysterować wzmacniacz plus wzmacniacz w subie?

Skomentuj

No spada ci ale nie az tak tragicznie zeby trzeba bylo przedwzmak zastosowac. Oczywiscie nie ma tez nic na przeszkodzie zeby dodatkowy pre gdzies tam przed rozdzieleniem sygnalu zasadzic.

Skomentuj

Na elce Gościu napisał mi coś takiego :
          "Możesz zrobić układ sumujący (prosty mikser audio) na wzmacniaczu operacyjnym lub tranzystorach. Ale na opampie chyba będzie Ci wygodniej. "
          Ale nie bardzo jarze z tym mikserem i układem sumującym.

Skomentuj

Chilihead, a moze bys tak napisal jaki masz wzmacnaicz i jaki sub? bo moze masz wyjscie przedwzmacniacza we wzmacniaczu lub wejscie wysokopoziomowe w subie... ;]

Skomentuj

Rozdzielanie sygnału niskopoziomowego jest conajmniej niewygodne. Jeśli nastąpi owo rozdzielenie przed preampem to regulacja głośności musi się odbywać w dwóch miejscach (dla kolumn oddzielnie i dla suba oddzielnie) - IMO nonsens.
              Najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie dzielnika rezystorowego (rezystory rzędu setek kOhm) na wyjściu końcówki mocy i stamtąd dopiero prowadzenie sygnału do aktywnego subwoofera (stosunek wartości rezów w dzielniku zależy od wzmacniacza). Wówczas regulując wzmocnienie wzmacniacza wypływamy także na poziom sygnału dla subwoofera. Proste, skuteczne i przetestowane.

[ Dodano: 2008-08-30, 11:08 ]
              Chilihead, Gościowi z Elki chodziło pewnie o sumowanie kanałów, co zresztą jest w mojej opinii zupełnie zbędne - przy częstotliwościach zakresu pracy subwoofera de facto trudno mówić o stereofonii i sygnał w tym przedziale jest z reguły identyczny w obu kanałach. OFC aby zrobić to naprawdę dobrze faktycznie wypadałoby sumować kanały dla kanału LFE jeszcze przed filtrem. Mówiąc krótko robisz dwa dzielniki rezystorowe (po jednym na kanał), a potem sumujesz tak powstałe sygnały (sumator zrobisz spokojnie na jednym podwójnym opampie) i tak "przygotowany" sygnał wprowadzasz w wejście niskopoziomowe subwoofera (zakładam cały czas, że elektronika suba nie ma sumatora).

Skomentuj

Pawel S. Składam n-mosfet irka i do tego chyba kolumny Yoshiego, lub jeżeli Umberto odpowie to Horny.

Co do suba to jeszcze nie posiadam, po prostu chce się wrazie draki zabezpieczyć jakby brakowało basu.
                I pomyślałem że na tylną ściankę wyciągnę sygnał dla suba.

Skomentuj

Ale jesli to koncowka DIY np i mozesz sie wpiac za potencjometr regulujacy sygnal do niej wchodzacy to bedzie to wygodniejsze niz wpiecie sie za wzmacniacz. Sam mam tak rozwiazane - potekiem od stereo reguluje wtedy tez bas ktory dodatkowo moge regulowac na samym wzmaku do basu tak ze z jednej strony regulacja calosci i stereo i bas a z drugiej manipulacja w samym basie.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                    Ale jesli to koncowka DIY np i mozesz sie wpiac za potencjometr regulujacy sygnal do niej wchodzacy to bedzie to wygodniejsze niz wpiecie sie za wzmacniacz. Sam mam tak rozwiazane - potekiem od stereo reguluje wtedy tez bas ktory dodatkowo moge regulowac na samym wzmaku do basu tak ze z jednej strony regulacja calosci i stereo i bas a z drugiej manipulacja w samym basie.
                    Dokładnie dobrze gadasz. Tez tam mam i ładnie śmiga:)

Skomentuj

Wielie dzięki, gdybyście mi to jeszcze narysowali to pełnia szczęścia, bo trochę nie jarze w którym dokładnie miejscu :oops:

Skomentuj

idzie sobi9e kabelek sygnałowy, napotyka potka tego którego byś normalnie użył we wzmacniaczu, kabelek sygnałowy rozgałęzia się teraz na końcówkę do suba i na końcówki mocy dla stereo, (dolutowujesz dodatkowy kabelek do nóżek potencjometru) później sygnał z dolutowanego kabelka musi się zsumować i przejść przez filtr dolnoprzepustowy, a za filtrem dobrze jest dać regulacje głośności dla suba :) , czyli to o czym mówił Quester, żadna filozofia

Skomentuj

A teraz wszystko jasne.
                          Wielkie dzięki.

Skomentuj

Dorzucę swoje dwa grosze: również testowałem to rozwiązanie, o którym tu mowa i muszę przestrzec przed jedną sprawą: mianowicie, gdy jako źródło jest podłączone cd albo komp, wsio jest OK. Jeśli jednak włącze tuner (nie mówie, że wszystkie tak mają, ale akurat tak jest w moim przypadku ), drastycznie spada poziom głośności. IMHO gdyby dołożyć jakiś prosty opamp, byłoby ok. Tego niestety nie wiem, bo nie próbowałem :)
                            pozdrawiam

Skomentuj

Nie mozna sumowac pasywnie sygnalu po potencjometrze glosnosci bo rosnie drastycznie przesluch miedzykanalowy i zmienia sie charakterystyka regulacji.
                              Tak wiec albo tlumik sumator z wyjsc wzmacnaizca albo jesli jest jakis stopien aktywny np barwa itp to za nim dodac suamtor pasywny i wyjscie na suba. Oczywiscie zawsze mozna zastosowac sumator aktywny ale to klopotliwa sprawa.

Skomentuj

Czy taki sumator będzie dobry:
                                Jeżeli będę go wpinał za regulatorem barwy to mogę wykonać tylko część niskopoziomową?
                                Pozdrawiam
                                Załączone pliki

Skomentuj

Tak. Możesz wykonać tylko niskopoziomowe wejścia.
                                  Przydałby się jakiś monolit 100nF na zasilaniu opa

Skomentuj

Czy mogę go zasilić napięciem z przedziału 13-16v (zasilanie regulatora barwy)?
                                    Według noty (jeżeli dobrze odczytałem) powinien wytrzymać max.18v.

Czy ten układ byłby lepszy (zrobiłbym tylko jedno wejście)?:
                                    http://www.argus.lv/pub/datasheets/742pl.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez Chilihead
                                      Czy ten układ byłby lepszy (zrobiłbym tylko jedno wejście)?:
                                      http://www.argus.lv/pub/datasheets/742pl.pdf
                                      Jakbys nie zauwazyl to oba uklady sa dokladnie takie same. Wzmacniacz sumujacy to podstawa elektroniki i kazdy jest taki sam. Zeby nie obciazac potencjometru volume impedancja wejsciowa sumatora powinna byc dosc duza (>50k) a wiec wejsciowe rezystory powinny miec taka lub wieksza wartosc od razu tzreba skorygowac rezystor w sprzezeniu zwrotnym ustalajacy wzmocnienie. No i tzreba pamietac ze jest to uklad odwracajacy wiec odwroci faze sygnalu i dobrze by bylo dodac jeszcze jeden taki czlon zeby calkowita faza byla zgodna.

Skomentuj

Czyli jak rozumie sygnał wyjściowy z sumatora muszę jeszcze raz przepuścić przez sumator?
                                        Jakie wartości powinny mieć te rezystory sprzężenia zwrotnego?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X