Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przystępny wzmacniacz 20-30 watt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

i z 200-250zl robi sie ALEPH :P hehe

[ Dodano: 2008-09-10, 00:46 ]
    Zamieszczone przez mIKI
    gdzies czytalem ze te plytki sa lipne..

Skomentuj

Zrób sobie SC480

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic693456.html

Wysokie tony miał bardzo dobre, nie jeden wzmacniacz mógłby się powstydzić. Jednak kulał nieco na basie. Cena za kanał jest śmieszna

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
        aleph mini nie jest zlym pomyslem. jednak ajdrozsza sprawa sa plytki - kosmiczne ceny sobie wolaja;/ jak bys sam wytrawil i dal zwykle elementy mozesz sie zmiescic w rozsadnej cenie.

[ Dodano: 2008-09-09, 22:50 ]
        http://allegro.pl/item433698687_plytki_aleph_m.html tu jest
        Tak tylko z ciekawości pytam ile może wynosić ta rozsądna cena?? Przy trawieniu płytek samemu, lub w przypływie dobrego humoru 3mm HDF i na krótko:)

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic693456.html To cudo mogłoby załatwić sprawę dla tweerea, albo i dla średniaka też. Jednak jak dobrze pójdzie, to ten drugi to będzie w15cy001, ale na początek to powinno być nienajgorzej.

[ Dodano: 2008-09-10, 15:06 ]
        Trochę ta dyskusja zmierza do martwego punktu. Może ktoś mi wytłumaczy prostą rzecz: jest tyle wzmacniazczy w porównywalnej cenie wykonania, ale nie można jednoznacznie określić, że któryś jest lepszy pod jakimkolwiek względem odsłuchowym na co byłaby zgoda większości użytkowników.

Mówi się, ze prawda jest jak d.pa i każdy ma swoją..

SC480 ma małą moc i nigdy nie wysteruje basu jak inne mocniejsze wzmaki. Czy pomijając brak zabezpieczeń można stwierdzić, że przy obsłudze pasma 100Hz-20kHz będzie "brzmiał gorzej" od np. Syma czy Uniampa a jeśli to pod jakim względem. Kiedyś przy okazji zarwanej nocki przed egzaminem z fizjologii zrobiłem sobie 3 kawy Prima Rumba ( rozpuszczalne niestety... ) i nagle basu mi brakowało. Przy róznicach ciśnienia nasz aparat słuchowy też pracuje zupełnie inaczej.

Ważnym kryterium wyboru wzmacniacza jest układ zbezpieczeń, ciche załączanie itp., bo to daje nam komfort użytkowania. Jak oceniać poszczególne walory brzmieniowe tego czy innego wzamacniacza, skoro większość z nich ma porównywalne parametry - zwłaszcza zniekształcenia mające najczęśćiej ten sam rząd wielkości. Można żonglować wzmakami, a kolumny a raczej głośniki i tak mają nadal dużo większe zniekształcenia, a tym się nie zajmujemy tak bardzo. Można też słuchać pod innym kątem i całkiem zmieni się charakterystyka brzmienia zestawu.

Czy jest sensowne rozwiązanie w tej sytuacji??

Skomentuj

mor den siur, akurat nie chodzi tutaj o moc wzmacniacza a jego zdolności prądowe, które ma dostateczne. Jakby się nie dalo odróżnić walorów brzmieniowych, to nadal na forum wszyscy mieli by GainClony! A to że Borys wprowadził ere Symasyma na to forum, i tak samo elektora, jak i teraz Irek Uniampa, to możemy się przekonać że takie różnice występują. Śmiać mi się chce jak czyta takie wypowiedzi że się nie odróżni brzmienia...

Jest na forum ktoś, kto woli brzmienie LM3886 od Uniampa?

Jest sensowne rozwiązanie - zrobić coś samemu, albo wybrać coś z pośród "takich samych końcówek" ew. nie słuchać muzyki lub zmienić hobby :roll:

Skomentuj

wasik1989, mi chodziło o rozróżnienie raczej Symasyma od Uniampa ...

Ja się już nie odzywam, bo nie słyszałem ani GC, ani symka :P

Skomentuj

A ja słyszałem:
              Tda 7294, Tda 7293, Lm3886, Lm3875, Opa541, Symasyma, Uniampa, Elektora, Janka 300W, Holtona 200, 400, Ne065, STKi z Sharpów, pa300, perun, i sc480 i pewnie coś czego jeszcze nie pamietam teraz...

Nie słyszałem ani paneli Irka, ani N-mosfeta. Więc uważam że mam porównanie

Skomentuj

Ja rowniez slyszalem Tda, Lm, Janka 300W, Holtona, STKi, i jeszcze pare innych ale ich nie ma co nawet porownywac do Uniampa i Symasyma, Uni z Symem sa powiedzmy na jednym poziomie, z tym ze na gorne i srednie pasmo polecam Syma a na dolne Uni i moze tak rozwiaze sie spor Uniampowcow i Symasymowcow.

Skomentuj

I na tym pewnie sprawa pozostanie.

Kolejne konkretne pytanie: jakie minimalne napięcie można dać dla symka.
                  Przy podziale pasywnym mid-hi potrzebowałbym pewnie ok. 50 watów na te pasma, ale bałbym się chyba już puszczć 50 watów na golutki tweeter. Chodzi mi o nie więcej niż 10-15 watów na kanał na wyjściu. Trochę to odbiega od pierwotnych założeń, ale sądzę, że będzie bezpieczniejsze.

Skomentuj

wasik1989, a może jakieś "małe" porównanie wszystkich wzmaków? Przydałoby się coś takiego na forum :smile:

Skomentuj

Z zasilania 2x12v masz okolo 20W, a co do minimalnego zasilania syma to sadze ze to bedzie za malo... ale moze mogl bym sprawdzic..

Skomentuj

Zrob mojego n-mosfeta, ma kilka zabezpieczen jest tani jak barszcz i dostal nagrode za ciekawe brzmienie :)
                        Odradzam SC480 bo to wynalazek jakich w necie duzo wiec trzeba wiedziec co omijac.

A jak chcesz wzmacniacz hi-tech to byl opisany w EDW albo EP jakis wzmak chyba z elektora ktory mial nie za duza moc (ok 50W) i wysrobowane parametry. To chyba byl ten na igbt ale nie pamietam. To byl zdaje sie wzmacniacz w topologii CFA (Currenf Feedback Amplifier) ktora jest bardzo szybka ale zadko stosowana we wzmacnaiczach audio.

Skomentuj

a jakim najmniejszym napieciem mozna zasilac uni ?

Skomentuj

bart210, kto wie, jak znajdę czas, to napisze wątek.

Ja napędzałem przez pewien czas symasyma na trafie 2x18VAC 120W i działał poprawnie.

wykasowalem idiotyczne wstawki. IREK

Skomentuj

Zamieszczone przez c4meleon
                              a jakim najmniejszym napieciem mozna zasilac uni ?
                              irek cos pisal ze ludzie zasilali 2x24 i dzialal ok

Skomentuj

kiedys była interesujaca koncówka prezentowana w Radielektroniku nr.6/1982.Artykuł nosił tytuł "Wzmacniacz 40W o małych zniekształceniach".Jest trocha o nim na Elektrodzie.Dosyc rozbudowany układ (20 tranzystorów na kanał) nap.zasilania + -30V
                                i dobrze o nim pisano.Właśnie składam jeden kanał ,sam jestem ciekaw jak to gra.Koszt raczej wykonania nie powinien byc wysoki myśle,że dwa monobloki wyniosa góra 200pln(dwie końcówki,dwa zasilacze,dwa trafa)

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic112236.html

Skomentuj

A ile omow maja te glosniki bo jezeli 8 to spokojnie rob syma i zasil go 18VAC skoro dziala na takim napieciu :) i masz ok 20w

Skomentuj

Ale jaki jest sens sztucznie obnizac moc wzmacniacza? Ma to tylko same wady.
                                      Po pierwsze zmienia sie punkty pracy elementow aktywnych w ukladzie, co pociagnie za soba wzrost znieksztalcen itp, szybsze nasycanie sie tranzystorow koncowych, szybciej wejda znieksztacenia itd.

Skomentuj

A jakie max trafo można dac do symka i ile można z niego wyciągnąc? wacików oczywiście

Skomentuj

Mozesz dac nawet trafo 1kW tylko po co?
                                          Wazne sa napiecia zasilajace koncowke, wydolnosc pradowa trafa to juz inna para kaloszy. Ja na trafie 20VA podlaczalem Holtona 400 i w obciazenie szlo 60W, pracowal kilka minut bo potem sie lekko trafko zgrzało... Problemem moze byc to ze siadzie pod obciazeniem napiecie i radykalnie zmieni sie punt pracy niekturych tranzystorow w ukladzie i wtedy mamm brrrruuuummmm..

Skomentuj

Czaruję...
                                          X