Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zabezpieczenia z uni, do innego wzmaka?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hypexy juz swoje mają Poza tym jak widze na zdjeciu, nie ma zasilacza impulsowego - szkoda. takero, Ty to montujesz że tak się przejmujesz?

Klasa D to stosunkowo nowa klasa. Jeszcze nie tak dopracowana jak AB, ale powolizbliża się do niej. I ja się nie mogę doczekać tego zbliżenia

Kurde, za dużo ożywam tej minki - (i znowu!)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
      A jaki prototyp cie interesuje bo mam tego cale pudlo.
      Interesowaly by mnie zabezpieczenia w/w ostatnia wersja.. czyli ta w fazie testow, jak co to napisz na pw ile co i jak, Pozdrawiam

Skomentuj

Nie ma czegos takiego jak brzmienie klasy D szczegolnie ze mowimy tylko o basie. Klasa D jest mocno niedoskonala przy wyzszych tonach dlatego moze miec specyficzne brzmienie niestety na jej niekozysc. I tu matematyka jest nieublagana i zaden wzmacniacz klasy D nawet nie zblizy sie parametrami do klasy AB. Liniowosc pasma i samo pasmo w klasie D jest po prostu kiepskie. Dla basu nie ma to znaczenia i tu liczy sie samo wykonanie i jak glebokie jest sprzezenie zwrotne ktoro ustala parametry. W mojej klasie D dla basu spzrezenie zwrotne jest bardzo duze dlatego i wspolczynnik tlumienia jest wysoki dla wysokich tonow jest juz duzo gozej.

Klasa D o malej mocy ma jedynie sens w duzej masowej produkcji a ile bedzie kosztowac i co bedzie potarfic to niedlugo zobaczycie u STX-a.

Skomentuj

Klasa D ma zypełenie inny charakter brzmienia niż AB, takie mam przekonanie, słyszałem juz 7-8 D klasowców.
          Racja co do tych wysokich tonów, zawsze są albo spłaszczone, albo jakieś takie "na kacu"

Śmiać mi się zachciało, bo rozmawiałem z SoundWavem, na temat Paneli do subwoofera, i w tym samym momencie przeczytałem tą wypowiedz irka, że STX zastosuje klase D. Taki paradoks, jednak się sprzydał. Nie wiem nic na temat tego co to będą za wzmacniacze, ale domyślam się jednego - niepotrzebnie znowu dałeś głębokie sprzężenie. Gdybym ja projektował klasę D, zatroszczył bym się właśnie o te biedne wysokie. Bo bass z klasy D jest i tak już taki jak powinien być. Więc z niecierpliwością czekam na klasę D od Ciebie i od STXa, bo przymierzam się do niej od dłuższego czasu. (Chyba że to Ty dla STXa wykonujesz?)

Skomentuj

Ale przy zastosowaniu "plytkiego" sprzezenia nie bedzie basu.. a gora i tak bedzie pewnie nie najleprza, wiec sadze ze D-klasowce nadaja sie tylko do suba... A irek napisal ze ceny jego projektu pokaze niedlugo STX czyli to on wykonuje ta koncowke dla nich.. czytaj ze zrozumieniem. Pozdrawiam.

Skomentuj

STX zamawia gotowe wzmacniacze do subow.
              Glebokosc sprzezenia zwrotnego nie ma bezposredniego przelozenia na jakosc wzmacniacza tak samo jak wspolczynnik tlumienia nie decyduje o jakosci basu.
              Wzmacniacz moze miec wspolczynnik tlumienia bliski 1000 a drugi zedu 100 i bedzie to bez znaczenia bo wypadkowy wspolczynnik tlumienia dla glosnika bedzie sie roznil o kilka % mimo ze roznica miedzy wzmacniaczami jest az 10krotna.

Skomentuj

c4meleon, właśnie będzie bass bo D klasa ma go sama w sobie i niezależnie od dampingu będzie on taki sam (oczywiście mówimy o większych od 100) we wszystkich koncówach, chyba że słyszalem konstrukcyjnie takie same 7 wzmacniaczy, tylko z innymi mocami i LOGO producenta Co do wysokich, to nie lubie jak wyżej niz 12Khz nie ma niczego co by przypominało zawodowy sound, a to doległość tych tańszych z klasy D. Digam K też nie ma rewelacyjnej góry - ale z tych które słyszałem, ma najlepszą. Też sądze że to klasa typowo pod niskie tony, bądz do triampu, gdzie wysokotnowce zasili na przyklad lepsza brzmieniowo klasa A bądz AB, a srodko nisko i subem zajmie sie klasa H.

Ale raczej to tylko na estradzie, bo wątpie żeby ktoś w domu robił triamp, oprócz mnie

I jak widzisz - lepiej sie jest zapytać, niz czytać "ze zrozumieniem".

W klasie D stosowane sa zarówno zasilacze impulsowe jak i zasilacze pradu stałego, bo sama klasa D to nie zasilacz impulsowy, tylko pracujące w inny sposób klucze.

Czy zasilacz impulsowy można zastosować do klasy AB?

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                  Mozna bo stosowalem :P... nie wiem jak od strony technicznej itd ale jakos gralo (tadki 2030).

Skomentuj

z tym czytaniem ze zrozumieniem chodzilo mi bardziej o to ze irek robi koncowki dla stx'a, a co do mojej wypowiedzi to tylko moja teoria. Zasilacz impulsowy mozna zastosowac do klasy AB i to wie kazdy, ale jak to gra to juz jest temat na nowy watek..

Skomentuj

c4meleon, możesz mi pokazać zasilacz impulsowy symetryczny o napięciach 2x50V? Bardzo Cie prosze, bo widzę że czujesz się w temacie jak ryba w wodzie, a ja nie orientuje sie gdzie można takie dostać, i czy istnieją takowe

Skomentuj

wasik1989, czemu bliźniacze posty wysyłasz jeden pod drugim 8 razy ?

c4meleon, możesz mi pokazać zasilacz impulsowy symetryczny o napięciach 2x50V? Bardzo Cie prosze, bo widzę że czujesz się w temacie jak ryba w wodzie, a ja nie orientuje sie gdzie można takie dostać, i czy istnieją takowe
                        miałem tda 7294 pod takim zasilaczem przerobionym z zasilacza komputerowego - wywalona stabilizacja itd, o ile mnie pamięc nie myli 2 x 30vdc +-.
                        Więc jak widać się da, a zarówno praktyka jak i teoria nie mają nic przeciwko zastosowaniu zasilacza impulsowego tak samo jak transformatorowego.
                        wasik1989, nie szydź z Kolegi bo widzę że powoli zaczynasz robić się zarozumiały i zachowywać jakbyś pozjadał wszystkie rozumy i był ultra specjalistą w każdym temacie ,a do tego miał jakieś nadludzkie ucho, troszkę więcej pokory bo się wkońcu nieźle przejedziesz...

[ Dodano: 2008-09-17, 02:46 ]
                        bass
                        i na litość Boską - nie pisz bass przez dwa es bo wzbudza to u mnie negatywne skojarzenia :P

Nie na temat...
                        Niektórzy to mają wybitne szczęście że akurat siedzę nad równaniami Maxwella , a jutro na zasłużone wakacje-bez-komputera jadę :P

Skomentuj

Nie pokaze ci takiego bo masz raczki i poszukac mozesz, a ja zapewniam cie ze sa takowe. Zasilacze impulsowe sa coraz czesciej stosowane w sprzetach domowych, z powodu obnizenia kosztow produkcji, jakosc dzwieku jest mocno zanieczyszczona przez w/w sposob zasilania koncowek, choc sa tacy co chwala sobie to rozwiazanie poniewaz glowna ich "zaleta" jest stabilizowane napiecie i koniec tematu, bo to watek o Zabezpieczeniach.. a ja nie czuje sie w temacie jak ryba w wodzie tylko pisze co wyczytalem/praktykowalem, a ty widze ze przeciwnie. Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez c4meleon
                            wasik1989 napisał/a

Nie pokaze ci takiego bo masz raczki i poszukac mozesz, a ja zapewniam cie ze sa takowe. Zasilacze impulsowe sa coraz czesciej stosowane w sprzetach domowych, z powodu obnizenia kosztow produkcji, jakosc dzwieku jest mocno zanieczyszczona przez w/w sposob zasilania koncowek, choc sa tacy co chwala sobie to rozwiazanie poniewaz glowna ich "zaleta" jest stabilizowane napiecie i koniec tematu, bo to watek o Zabezpieczeniach.. a ja nie czuje sie w temacie jak ryba w wodzie tylko pisze co wyczytalem/praktykowalem, a ty widze ze przeciwnie. Pozdrawiam.
                            Znajomy kupil zestaw HK "kriejtivovy"... sub na czyms w stylu arn150, zasilacz impulsowy wzmacniacz na tda 1514 czy czyms takim bodajrze.. 2 satelitki w kazdej po 4 sztuki głośniczkow ... hm takie male 4cm z plaskikowa/metalowa membranka srebrna.. na pewno wiecie o co chodzi. Jak to gralo? Duzo szumu przedostawalo sie na glosniki poza tym niezbyt zachwycalo, brak wysokiego basu troszke i nadmiernie podkrecone wysokie. Tak mi sie skojarzylo bo byl tam zasilacz impulsowy.. btw 500zł ja bym za to nie dal ale to przeciez wielki Harman Kardon :lol: :lol: :lol: :lol:

aha!.. wszystko (lacznie z subem ktory wyglada jak jakas meduza:P) w obudowach z plexi ; )

haha znalazlem http://www.harmankardon.pl/index.php?action=1&id=81

Skomentuj

Zauwazylem ze firmy takie jak Sony, Philips, HK itd wypuszczaja na poczatek cos dobrego, zyskuja renome, a pozniej juz daja jakis syf do srodka, i tylko co jakis czas wypuszcza jakis ciekawy sprzet bo nie oplaca im sie robic zawsze "ciekawych" urzadzen, wszystko to technika marketingu..

Skomentuj

ladny temat o zabezpieczeniach..

Skomentuj

Wlasnie, poprosil bym Moderatora o wyczyszczenie

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                    wasik1989, czemu bliźniacze posty wysyłasz jeden pod drugim 8 razy ?
                                    Bo mi Firefox się popsuł że tak powiem i sam zaczął odświeżać strony... :neutral: Sory

takero, z nikogo nie szydzę - napisałem to z uśmiechem na ustach. A to że Ty nie odebrałeś tego właściwie to sorry :???: Dalej, nie mam ultra wiedzy w każdym temacie jak ty to określiłeś - ale w większości posiadam wystarczającą, abym mógł o nich dyskutować. Nie będe wytykał palcami, ale jest jeszcze kilka osób które robią podobnie, a swoich błędów nie potrafią zauważyć. Od tego jest forum, żeby wymienić się wiedzą i poznać spostrzeżenia innych :!:

Ok, o taką odpowiedz mi chodziło, że się da. Zaraz zacznę bawić się w impulsówki, z nudów w wolnym czasie, trzeba w sobotę giełdę odwiedzić. :twisted:

c4meleon,

Logiki:

a ja nie czuje sie w temacie jak ryba w wodzie tylko pisze co wyczytalem/praktykowalem, a ty widze ze przeciwnie. Pozdrawiam.
                                    Jakbym wiedział - to bym nie pytał. Jakbyś zauważył - w znaczącym procencie udzielam odpowiedzi, niżeli pytam - pytam jeżeli nie mogę czegoś znaleźć w necie.

jakosc dzwieku jest mocno zanieczyszczona przez w/w sposob zasilania koncowek
                                    Widać że nie jesteś w temacie - to o czym piszesz, to doległość początków klasy D i teraz zostało już wyeliminowane.

n_omyzs, tak to jest jak kupuję się dla znaczka - a nie posłucha się wcześniej czy nie zerknie do dokumentacji bądź nie przeglądnie opini innych użytkowników.

Narzekacie że się syf zrobił, i wołacie moderatorów, ale jakby nie patrzeć to pierwszy offtopic powstał właśnie od naszego moderatora - IRKA :!:

Pewne było to że każda wypowiedz irka wzbudza kontrowersje i pociągnie ona wiele pytan/odpowiedzi nie zwiazanych z tematem założonego wątku... Zresztą ciężko znaleźć na tym forum temat bez offtopa :lol:

Skomentuj

Co mi zostalo powiedziec... Czekamy na twoja koncowke z zasilaczem impulsowym, powodzenia

Skomentuj

Nie na temat...
                                        n_omyzs, tak to jest jak kupuję się dla znaczka - a nie posłucha się wcześniej czy nie zerknie do dokumentacji bądź nie przeglądnie opini innych użytkowników.
                                        Tja, kolega jest nawet zadowolony bo on slyszy jak znaczek gra :P.. jest duzo wysokich tonow wiec jest czysto i przejrzyscie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X