Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Impedancja pioneera sx-205rds

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Impedancja pioneera sx-205rds

Mam amplituner pioneer sx-205rds i mam zamiar kupić subwoofer 4Ω a na amplitunerze pisze:

"A, B- 4Ω-16Ω"
    "A+B- 8Ω-32Ω"

Teraz nie wiem o co chodzi impedancja jest 4 czy 8Ω?
    I czy można zastosować do tego amplitunera subwoofer pasywny?

jest to amplituner STEREO czyli ma tylko dwa kanały, nie ma on wyjścia na subwofer więc zostaje tylko podpięcie suba AKTYWNEGO z wejściem WYSOKOPOZIOMOWYM

Skomentuj

Nie no tam są cztery kanały. 2x2- 90w rms na kanał.

Skomentuj

Chodzi o to, ze wyjścia masz 4, ale w środku urządzenia są one połączone równolegle ze sobą. to tak samo jakbyś do jednego wyjścia podpiął 4 kolumny równolegle. Dlatego pisze, ze można podłączyć 4 kolumny po 8 Ohm, a dwie po 4 bo wypadkowa oprność wychodzi taka sama. Tylko nie pisz, że nie wiesz co to połączenie równoległe...

Skomentuj

Nie no wiem co to połączenie równolegle.
          No ale proszę mi powiedzieć czy się da czy nie bo znawcą nie jestem i nie mogę tego za bardzo zrozumieć. mam podłączone 2 kolumny 8Ω i czy da się lub się nie da podłączyć tego suba. Wiem że się pewnie głupio pytam ale lepiej się spytać niż później naprawiać amplituner :grin:

Skomentuj

stein, tak jak Ty chcesz, to się nie da podpiąć.
            Ale ogólnie da się to zrobić, tak jak napisał
            Zamieszczone przez damiani
            podpięcie suba AKTYWNEGO z wejściem WYSOKOPOZIOMOWYM
            Innego sposobu nie widzę

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
              jest to amplituner STEREO czyli ma tylko dwa kanały, nie ma on wyjścia na subwofer więc zostaje tylko podpięcie suba AKTYWNEGO z wejściem WYSOKOPOZIOMOWYM
              Chyba, ze ma się suba z wyjściem liniowym to można sygnał z CD podpiąć do tego suba i z niego dopiero poprowadzić sygnał na amplituner To oznacza, że kupując subwoofer musisz zwrócić uwagę aby miał on albo wejścia wysokopoziomowe, albo wyjście liniowe.

Skomentuj

no ale wtedy radyjka na subie już nie posłuchamy moim zdaniem w takim wypadku tylko wejscie wysokopoziomowe ma racje bytu, no chyba, że olewamy radyjko to można kombinować do woli :)

Skomentuj

Radyjka akurat nie brałem pod uwage, bo go nie słucham. :cool:

[ Dodano: 2008-09-13, 08:37 ]
                  Jeśli ampli ma wyjście liniowe, to możesz podpiąć suba pod to wyjście i po kłopocie.
                  http://allegro.pl/item436943902_subw...cz_r_foto.html

Skomentuj

jak masz dwie kolumny 8omowe to mozesz jeszcze podlaczyc dwa suby 8omowe z pasywna filtracja. Takie suby to juz zadkosc bo wiekszosc jest aktywna.

Skomentuj

na allegro jest ich parę, z tym że to 10 i więcej letnie używki.

Skomentuj

Czy taki by się nadał:
                        http://allegro.pl/item435330954_koda...p_srebrny.html

Skomentuj

działać będzie tylko według mnie to kasa wyrzucona w błoto, dorzuć te 150-200zł i zrób suba aktywnego na jakimś przyzwoitym głośniku

Skomentuj

Właśnie się nad tym zastanawiałem, ale nie wiem jaki głośnik i gdzie można kupić jakiś dobry wzmacniacz.

Skomentuj

głośnik? chociażby gdn 20/80/2, mds08; a co do wzmacniacza polecam Irka - najlepiej i najtaniej :)

Skomentuj

Wzmacniacz irka na 2x tda kosztuje bodajrze 300zł ja ci na pw podrzucilem info o zlozonym dzialajacym na 1x tda od irka za ile itd. Sprawdz

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                  Wzmacniacz irka na 2x tda kosztuje bodajrze 300zł
                                  ??
                                  o ile mnie pamięć nie myli końcówka z radiatorem i zasilaczem, czyli wszystko prócz trafa kosztuje około 100zł.

Skomentuj

A ile z trafem? Btw albo ktos ostatnio na forum cos dziwnego napisal albo mi sie cos pomieszalo.. ktos pisal ze kupil panel na 2xtda od irka za 300zł. Wiem tylko ze bodajrze modul na 1xtda to cos kolo 65zl.

Skomentuj

A ile z trafem?
                                      u Irka - nie wiem, na allegro trafo za 40zł można wyrwać bez problemu - 150w 2x24vac.
                                      Za 300zł niecałe to masz gotowy panel 150w na tranach.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                        Za 300zł niecałe to masz gotowy panel 150w na tranach.
                                        Czyli mi sie pomylilo.. 150W z 2xtda ze 150W na tranach panel hehe.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X