Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

budowa zwrotnicy strojonej do pomiarow

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

budowa zwrotnicy strojonej do pomiarow

jestem w trakcie kompletowania elementow do zwrotnicy strojonej niezbednej przy systemach pomiarowych. jako baza wyjsciowa jest zwrotnica projektu irka
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11903 (tutaj fotka)
    jednak ze mam do dyspozycji 11 pozycji na przelaczniku to chcialem zapytac bardziej doswiadczonych jakich wartosci elementow uzyc?
    mam narazie kondy 1; 1,5, 2,2; 3,3, 4,7 i 6,8uF po conajmniej 4szt

jakie wartosci zakupic poza tymi co irek uzyl?

no i druga czesci - osobna sekcja tlumika. dostalem pozadne przelaczniki 45 pozycyjne wiec mam do dyspozycji 44 miejsca dla rezystorow.
    rezy kupowac po kolei jak leci w typoszeregu czy omijac jakies?

To co chcesz zrobic nie ma za bardzo sensu bo to jakby instalowac komputer do malucha.
    Wartosci kondow masz w typoszeregu a i tak dobrze dodac zlacze do wartosci dodanej.
    Z rezystorami to samo masz typoszereg od 0,47oma do ok 15-22om jako rez szeregowy i dalej od kilku om do 33-47om jako rownolegly. Dodatkowo rezystor mosze byc tylko szeregowy przed filtrem. Po dlugich przemysleniach stwierdzilem ze lepiej dac zlacze i dobierac co sie ma z pudelka niz meczyc sie z wielosekcyjnymi przelacznikami w ktorych problemem bedzie dokladne okreslenie pozycji bo kat obrotu jest maly.
    Dla szerszej regulacji myslalem raczej zeby zastosowac nie jeden wielopozycyjny przelacznik ale dwa np szesciopozycyjne ktore by dolaczaly duze i male wartosci.

Skomentuj

akurat do rezystorow mam bardzo fajne przelaczniki ze skala wiec tutaj problemu niebedzie. obracam skale, drukuje nowa i gotowe
      czyli te wartosci elementow co uzyles sa wystarczajace? moze jednak cos dodac? gniazda na zewnetrzne elementy tez zrobie

Skomentuj

Ja ominalem kilka wartosci z typoszeregu bo mialem do dyspozycji przelaczniki tylko szesciopozycyjne. Moja zwrotka jest z mysla o 2way gdzie sie sprawdzi bo przy 3way juz inne elementy sie stosuje no jednej drogi brakuje. Choc w takim wypadku dolaczam na zewnatrz filtr dolnoprzepustowy a do sredniaka dodaje szeregowy kondensator bo zadko stosuje sie filtry golnoprzepustowe o wiekszym tlumieniu.

Skomentuj

przestudiowalem gotowe zwrotnice i postanowilem dokupic cewki
          zastosuje 0,15; 0,22; 0,33; 0,4, 0,47, 0,56; 0,68; 0,85; 1; 1,2; 1,5; 2,2 i 3mH
          czesc cewek mam ale i tak zakupy z polinka beda mnie kosztowaly ok 100zl :|
          na torze wysokotonowym 0,15-0,56mH (przy okazji przestudiuje dzialania filtrow)
          a niskotonowy 0,4-3mH

niespotkalem sie z takimi wartosciami ale czy w torze niskotonowym stosuje sie kondy powyzej 10uF? (mowa o raczej 2 drogach)

cewki kupuje jak najtansze bo i tak przeciez przelaczniki nie przeniosa duzych pradow...

a co do rezystora w torze niskotonowym to bede wczepial te od tlumikow
          tylko teraz pytanie gdzie tanio kupie rezystory 2-5W? bo 40pozycji razy 4 przelaczniki to troche jednak bedzie kosztowalo :|

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            tylko teraz pytanie gdzie tanio kupie rezystory 2-5W? bo 40pozycji razy 4 przelaczniki to troche jednak bedzie kosztowalo
            Sam pisales o tym ze nie bedzie tam plynol duzy prad wiec rezow tez nie dawaj 5W :)
            A jesli chodzi o kondensatory to przeciez mozna zastosowac jakis patent zeby sumowalo pojemnosci. Moze sie myle, nie wiem, jak to sie ma do zwrotnicy..?

Skomentuj

n_omyzs, można i sam o tym myślałem, ale kombinacji wychodzi co nie miara, a i dużo tańsze to nie będzie wbrew pozorom...

Pawel S., po co aż 3mH ?

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                Sam pisales o tym ze nie bedzie tam plynol duzy prad wiec rezow tez nie dawaj 5W
                akurat na rezystory mam fajne duz przelaczniki i tam prady moga wieksze plynac :P
                tak 2-3W mozna smialo kupowac. no chyba ze niewiele drozej sie 5W trafia

mam troche tanich MKT ale az tak wiele kombinacji z tego nie wyjdzie :/

Zamieszczone przez takero
                Pawel S., po co aż 3mH ?
                bo takie juz mam :mrgreen:

Skomentuj

to lepiej jakieś 3 way zrób bo do 2way to się raczej nie przydadzą

Skomentuj

takero, ale zawsze moge sie pobawic i przetestowac co daja jakie wartosci... przeciez doswiadczenia niemam wiec taka zabawa mi nie zaszkodzi
                    a jak sie cos trafi to wyciagne :P

Skomentuj

Znalazłem dzisiaj cos takiego. http://www.vidsonix.com/vidsonixnew/boxlit2.pdf

Podane są wartości elementow, i wiekszosc danych. Podejmie sie ktos przygotowania schematu ?

Skomentuj

kogo ja widze - witamy po dlugim czasie nieobecnosci
                        Zamieszczone przez Tato Muminka
                        Podejmie sie ktos przygotowania schematu ?
                        ale czego schematu? chcesz to na plytce montowac? czy jak? poprostu laczymy kilka elementow pod przelacznik i ot cala filozofia.
                        jak moja obecna zwrotica sie zasluzy to napewno przygotouje pozniej taka do 3 drog

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          przestudiowalem gotowe zwrotnice i postanowilem dokupic cewki
                          zastosuje 0,15; 0,22; 0,33; 0,4, 0,47, 0,56; 0,68; 0,85; 1; 1,2; 1,5; 2,2 i 3mH
                          czesc cewek mam ale i tak zakupy z polinka beda mnie kosztowaly ok 100zl :|
                          Tyle cewek? Nie lepiej kupić tą 3mH i zrobić odczepy? Tylko na tych rdzeniowych cewkach z Polinka ciężko robić odczepy, no trudno, ja i tak wole cewki nawijać sam :wink:
                          W Polinku jest tanio ale może być jeszcze taniej.
                          Pojemności też można sumować, na podobnej zasadzie jak indukcyjność przez odczepy, z tym, że uzwojenia dodajemy szeregowo a pojemności równolegle.
                          Zamieszczone przez irek
                          Z rezystorami to samo masz typoszereg od 0,47oma do ok 15-22om jako rez szeregowy i dalej od kilku om do 33-47om jako rownolegly. Dodatkowo rezystor mosze byc tylko szeregowy przed filtrem.
                          Dlaczego dodatkowy rezystor może być tylko szeregowy przed filtrem? Dla uproszczenia? Bo nie powiedziałbym, że rezystancja źródła nie wpływa na pracę filtru. Oczywiście jak o tym wiemy, to stosując system pomiarowy nie jest to problemem, każde uproszczenie, dla którego pomiar daje dobre wyniki, jest korzystne.

Skomentuj

Zamieszczone przez ptolek
                            Tyle cewek? Nie lepiej kupić tą 3mH i zrobić odczepy?
                            szczerze mowiac to nie pomyslalem o tym. gdybym kasy wtedy niemial to moze i bym kombinowal. a tak mam juz wszystko kupione :P
                            no moze poza rezystorami... :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez ptolek
                              uzwojenia dodajemy szeregowo
                              No nie ma tak rozowo - owszem mozesz tak zrobic ale musisz miec cewki oddalone od siebie tak zeby ich wzmajemny wplyw na siebie byl niewidoczny a to juz problem w malej obudowie zwrotnicy uniwersalnej.

Skomentuj

Tak wiem ale napisałem bardzo ogólnie, i chodziło mi o uzwojenia w ramach jednego rdzenia - indukcyjności wtedy nie dodają się, bo zależność indukcyjności od ilości zwojów jest kwadratowa. Słowa "dodajemy" użyłem w znaczeniu "powiększania indukcyjności", a nie w znaczeniu matematycznym.
                                Swoją drogą, cewki też można łączyć równolegle, w celu zmniejszenia rezystancji. Na osobnych rdzeniach też. Tylko trzeba wiedzieć co się robi. Ale to i tak bez sensu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                  No nie ma tak rozowo - owszem mozesz tak zrobic ale musisz miec cewki oddalone od siebie tak zeby ich wzmajemny wplyw na siebie byl niewidoczny a to juz problem w malej obudowie zwrotnicy uniwersalnej.
                                  nie. robimy zupelnie na odwrot i poprostu uwzgledniamy to :P
                                  robimy poprostu przedluzenie tej cewki a nie laczenie 2 osobnych cewek

teraz jak sobie o tym mysle to moglbym nawet pozniej zrobic takie cewki z gribszego drutu i zbudowac druga serie zwrotnic. ale to w poznijeszym terminie :P

Skomentuj

Może się przyda
                                    http://home.comcast.net/~kidder/Audio/BoD/BoD.htm
                                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax, fajne ale ograniczenie sie do wersji filtrów 2 rzedu jest jak strzelanie sobie w stope, ten sprzet nie przydałby mi sie w 80% projektów zwrotnicy .

Ja kiedyś opracowałem jak zrobić zwrotnice w pełni uniwersalną, realizujaca praktycznie dowolna topologie i majacą praktycznie dowolna wartość każdego elementu. Całosc miałaby być sterowana aplikacją z kompa dla przyspieszenia ustawien wraz z moliwoscia robienia zapisów konfiguracji co ułatwiłoby odsłuch kilku topologii. Pomysł jest dobry ale koszt siegajacy sopkojnie 1000zł juz nie jest wart zabawy, moze jakbym robił projekty na masową skalę, po kilka na tydzień to tak .

Skomentuj

Yoshi_80, ja tez myslalem zeby zrobic kazdy blok osobno i laczyc go w dowolne uklady ale mi na poczatek wystarcza proste schematy...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X