Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

HS165 Hertz -> TDA czy LM ? A moze cos innego ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

HS165 Hertz -> TDA czy LM ? A moze cos innego ?

WItam

Sprawa jest następująca ;-). Jakiś czas temu miałem subwooferek na GDN'ie Tonsilka, ale jakaś ta skrzynka wydawała mi się za duża (35l). Moją uwage przykuł głosnik Hertza HS165, który zakupiłem. Obudowa jest 6,5 litra strojenie 65Hz (nie jest za duże jakby sie wydawaać mogło). Maleństwo to ma 140W RMS, jakieś 91dB, 4OM. Tylko że cewka RE - 2,6Om, Fs 38,7, Qts 0,33, Vas 15.3.

Czytając EDW napotkałem przetworkę Irka (dzięki za nią) i odrazu zrodził sie pomysł zbudowania wzmacniacza. Jako że jutro jade do większego city hehe to przy okazji mógłbym coś kupić chyba że polecicie mi coś ze sklepów internetowych.

NIe wiem jaki wzmak zastosować, TDA czy LM czy może coś innego. Napewno 140W to nie musi mieć, bo w takiej obudowie raczej mi się wydaje że ten Hertz wytrzyma do 100W. Oczywiście do wzmacniacza będzie subsonic w okolicach 35Hz i dolnoprzepustowy.

Jaką kostkę polecacie albo nawet kit do złożenia?

Odrazu podepne tutaj drugie pytanie, bo skladał bede za jakiś miesiąc kino domowe i mam problem z wyborem głośnika do subwoofera. Raczej nie drogi bo hałas to moze każdy robić ;-), chciałbym poznać Wasze opinie bo część albo takie kino ma albo coś takiego robiła.

Thx za odpowiedzi !

Wzmacniacz polecałbym jakis mocny ze 120W przynajmniej. Tda i Lm troche za slabe a co do glosnika do suba to jakie masz fundusze?

Skomentuj

Tda w mostku daje co prawda 150 wat lecz impodencja nie może być niższa niż 8 ohm
      Lm w mostku bedzie chyba za słaby
      Widziałem wzmak 100 wat/8ohm sinus lecz nie pamietam impodencji minimalnej
      Wzmak ten jest na tda 7250 i tranzystorach
      Jest na elektrodzie w formacie djvu

Skomentuj

LM3886 w konfiguracji PA100 (rownolegla) - polaczenie 2 kosci dla malych impedancji.Do przetworki bylo by git.

Skomentuj

Ukasz:
          Głośnik juz mam, obudowa dawno była już zrobiona. Tylko nie wykańczana stan surowy.

Właśnie problem z tą cewką (2,6om) :/
          Tda 7250 jest nieco drogi, na elektrodzie patrzyłem 100W z niego to w porywach :-)

LM3886 w sumie spoko bo nawet tanie.

Skomentuj

No i widzisz troche poszperałeś i wiesz co i jak.
            Lm są dobrymi kośćmi (myślałem że moc będzie za mała)
            Łatwe w montażu a zarazem tanie z małą ilością szumów.

Skomentuj

Ja bym do takiego głośnika zrobił taki wzmacnaicz jak JAREK podaje albo coś na tranzystorkach.

Skomentuj

Czaruję...
              X