Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Elektor Giesbertsa ścisza się sam. Gdzie szukac przyczyny?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Elektor Giesbertsa ścisza się sam. Gdzie szukac przyczyny?

Jedna mono końcówka działa bezproblemowo. Z drugą mam taki problem że jak podgłoszę ( zwiększam sygnał na wejściu ) końcówka przy (na oko) 40W 8 ohm RMS sama się ścisza. Sciszy się nagle o połowę i dalej gra i wzmacnia ale 3 razy słabiej, zamiast mieć te 88W to ze 30 ma. Druga końcówkę moge wysterować na maxa i działa. Ale tą nie.

W załączniku schemat. Wie ktoś gdzie szukać usterki? Stopień różnicowy? Przy tranach końcowych, sterujących?
    Czy mogę zrobić sobie "szukacz sygnału" z samych słuchawek?
    Załączone pliki

moze uderz do borysa bardzo dobrze zna te koncowki mocy..

Skomentuj

Najwazniejsze sa prady zrodel pradowych wiec najpierw zmierz napiecia na R17 i R18.

Za brak mocy moze odpowiadac przerwa lub zimny lut na R30.

Koncowka ma bardzo duza pojemnosc wejsciowa i nie powinna byc sterowana bezposrednio z potencjometru o duzej wartosci (>22k) bo siadzie pasmo od gory.

Skomentuj

czyli nie dawac potka wiekszego niz 22k ? sam musze swoje odpalic jak skoncze Uniampa w obudowe wstawiac:)

Skomentuj

mozesz dac potek i 100kom co pewnie niektorzy robia i nawet nie slysza ze maja pasmo ograniczone do 5khz :) Dla potka 22k pasmo bedzie siegac porazajacych 15khz :) wiec jak chcemy pelne akustyczne to radze 10k niestety te potki maja kiepskie tlumienie przy wyciszeniu maksymalnym.
          Oczywiscie mozna tez zmniejszyc pojemnosc wejsciowa tylko po co ona jest taka duza?

Skomentuj

wielkie dzieki Irku:)

Skomentuj

muszę najpierw kupić nowe IRFPy bo aktualne poszły. Potem będzie update i napisze co zaobserwowałem

DODANO DZISIAJ

Po dłuższej przerwie (studia) wróciłem do roboty. A więc:
              Zamieszczone przez irek
              Najwazniejsze sa prady zrodel pradowych wiec najpierw zmierz napiecia na R17 i R18.
              spadki napięc są prawie równe i wynoszą ΔU=1,170V 1,177V . Napiecie zasilania U= 39,8V

Zamieszczone przez irek
              Za brak mocy moze odpowiadac przerwa lub zimny lut na R30.
              sprawdzone, wykluczone.

Nie mam pojęcia ocb. Co dalej proponujesz sprawdzić Irek?

[ Dodano: 2008-12-30, 19:13 ]
              wyżej pomiary były przeprowadzane bez obiążenia i bez podania sygnału.

Po zapodaniu muzyczki i podłączeniu głośników:

co jakiś czas uruchomi się końcówka normalnie i gra, a gdy chcę wtedy zmierzyć spadek napięcia na R17 i R18 to ledwo dotknę jedną pałeczką reza i już się ścisza końcówka.

Gdy się ściszła zmierzyłem te napięcia i wychodzi:

R17ΔU= 1,220V R18ΔU=1,145V

[ Dodano: 2008-12-30, 19:18 ]
              przed chwilą, sama sie podgłosiła ( wróciła do normalnego stanu ) ... :?: :shock:

[ Dodano: 2008-12-30, 19:19 ]
              moze jakiś kondzioł ma przebicie?

[ Dodano: 2008-12-30, 19:48 ]
              samozaparcie i zdenerwowanie pomogły rozwiazać problem, jeden z kondziołów miał extremalnie niskią pojemność, potem poprawiłem wszystkie luty w okolicy czegos tam różniczkowego i DZIAŁA teraz wygrzać go, ustawić prąd spoczynkowy i montaz.

elo

Skomentuj

Czaruję...