Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

chłodzenie holtona

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

chłodzenie holtona

Holton 1 kanał / 8 układów.
    które chłodzenie lepiej spełni swoją funkcję:
    dwie sztuki TEGO
    czyTO ?
    z góry dzięki za odpowiedzi.

oba beda okej, ale ja bym bral ten za 50zl i chodzilo ci chyba o 8 tranow koncowych a nie ukladow ?

Skomentuj

jezeli przewidujesz wentylatory, to wez ten drugi, jezeli bez wentylatorów to dwa te pierwsze.

Skomentuj

tak, chodziło o 8 MOSFETów na codzień będzie bez wentyla, tylko okazyjnie, kilka razy w roku będzie przydatna dodatkowa wentylacja... mam nadzieje :)

Skomentuj

dwa radiatory do jednej plytki ? Bez sensu..

Skomentuj

piszac 8 modułów, myslalem ze 8 par mosfetów Więc jezeli masz 4 pary to jeden taki wystarczy, c4meleon, dobrze mówi.

Skomentuj

ykhmm: 8 takich czarnych kostek :) 400W standartowy holton - coś w TEN DESEŃ
              14cm... wydaje mi się (ale się nie znam) że to może być mało...

Skomentuj

Carcrusher, tyle że te 14cm ma gęstość (wagę) wystarczającą by oddawać ponad 600W a Ty masz 400W... I jest jedno ale - to jest prawdziwe alu - a tamto takie to stop z czyms tam, bo nie jest takiego koloru jak powinno.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                  bo nie jest takiego koloru jak powinno
                  Nie gadaj ze ty na takim zdjeciu to odroznisz :P... zreszta to wszystko to stopy i nic nie jest z 100% GLINU

Skomentuj

Jeden taki klocek starczy spokojnie, a zobacz na zdjeciu masz tam dwa uklady podlaczone do tego radiatora czyli razem 16 tranzystorow

Skomentuj

ok, przekonaliście mnie dzięki za pomoc - rozpraszacz ciepła już zakupiony.

Skomentuj

Panowie, bardzo przepraszam za wprowadzenie w blad ale teraz tak z ciekawosci zerknalem na ten radiator i on ma 14cm!!!! a w holtonie ostatnie zewnetrzne trany sa na odleglosci 16cm!!

Skomentuj

spoko, tranzystory w moim holtonie są na kątowniku aluminiowym i dopiero do niego będzie przykręcony radiator.

Skomentuj

Taki katownik to bardzo zle rozwiazanie! Zeby dobzre odprowadzal cieplo to musialby miec min 5-6mm grubosci a zazwyczaj katowniki dostepne w handlu maja grubosc tylko 3mm. A potem ludzie sie dziwia ze radiator zimny a wzmacniacz sie spalil. Dobzre jeszzce przymocowac zabezpieczenie termiczne blisko tranzystora to moze cos uratuje w trudnej sytuacji.

Skomentuj

to niech przykręci ten kantownik tak żeby przylegał do radiatora tą stroną co tranzystory...

Skomentuj

wasik1989 dobrze kombinujesz ale wez pod uwage to ze te ostatnie trany i tak nie beda narazone na spalenie...

Skomentuj

ja bym bral pierwszy

z katownikiem - mozna wygiac samemu blache, ale musi byc gruba
                                  posmarowac dobrez pasta i przykrecic co kawalek do radiatora

albo przeprojektowac plytke / zrobic tranzystory na kablach

albo jeszcze opcja, ze tranzystory sa pod spodem plytki, ktora przez to jest rownolegla do radiatora, ale mi sie srednio takie cos podoba

Skomentuj

ew. dac ukłąd pod skosem

Skomentuj

hmmmm.... to nie najlepiej, bo ta kwestia jest u mnie tak rozwiązana:
                                      http://www.carcrusher.pl/photos/holton.jpg
                                      http://www.carcrusher.pl/photos/holton2.jpg

Skomentuj

czarno to widzę cienki ten radiatorek może być bumm jak więcej mocy włożysz... chociaż ja puściłem tego holtona na +-80V i na pełnej mocy przy 2,5 ohma (takie mam obciążenie 1600W) +ileś tam w pojemności przeżył choć grzał się jak cholera

Skomentuj

Czaruję...
                                        X