Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uniwersalny PREAMP 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Yoshi_80
    ew mozna dać plynna regulacje fazy suba.
    Do tego podlaczany bedzie sub z filtrem posiadajacym regulacje fazy i odciecia dlatego tych elementow w pre nie bedzie.

Regulację wzmocnienia suba mozna zrealizować od razu na jego filtrze LP (wystarczy dodać tylko petle ujemnego sprzezenia zwrotnego jak ma to miejsce w zwykłym wzmacniaczu).
    Jw, niestety z racji braklu filtra LP w preampie bede musial zastosowac inne rozwiaznie.

Czestotliwosc filtracji kolumn trzeba dobrac do ch-ki mocowej kolumny zeby przypadkiem niepotrzebnie nie filtrować przed tym jak ch-ka mocowa nie zacznie opadać.
    Wiem dlatego mysle ze subsonik dla kolumn 24db/okt to max a nawet myslalem nad 12db/okt ale tu filtr moglby byc troche nieskuteczny.

Skomentuj

Czyli cały kanał dla suba to jedynie sumator kanałow stereo.

Filtracje górnoprzepustową w tym przypadku musisz rozpatrywać mocowo nie akustycznie. 12dB powinno wystarczyć. O 24dB mozna by sie pokusić ale przy niższej czestotliwosci filtracji. Najlepiej zmontuj sobie taki filtr na uniwersalnej i wypróbuj, godzina roboty i 5 zł a sporo moze sie wyjaśnić .

Skomentuj

Bez sesnu ciac suba na 40Hz jak monitory od 60Hz pracuja? A co z dziura 40-60Hz?

Po co subsonic jak bedzie filtr aktywny GP?

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
          Po co subsonic jak bedzie filtr aktywny GP?
          Dla mnie to to samo ew mozna powiedziec ze subsonik ma ostrzejsze zbocze. Jak ty to rozrozniasz? :P czym wg ciebie subsonik rozni sie od filtra GP?

Zamieszczone przez pegelmesser
          Bez sesnu ciac suba na 40Hz jak monitory od 60Hz pracuja? A co z dziura 40-60Hz?
          pegelmesser, zaczynasz mnie irytowac, czepiasz sie szczegolow ktorych kazdy by sie domyslil.... wiadomo ze zalozenie ze bede cial tym subsonikiem na 50-60Hz to PŁYNNA GRANICA podobnie jak to ze suba utne przy 40Hz... to tylko ZAOKRĄGLENIE, UPROSZCZENIE!! przeciez to wyjdzie w praktyce! Zaloze sobie jakis np subsonik na stereo 50Hz a potem suba dopasuje regulacja odciecia w panelu suba.. czy to tak trudno sie domyslic :neutral: ...

(przecziez w praktyce np bedzie tak ze dajmy na to GP bedzie dzialal na np 48,7819Hz a filtr suba DP na np 45,1349Hz... tak ci mialem napisac zebys sie nie czepial ze konkretnej wartosci nie podalem?)

Skomentuj

Pojęcie subsoniczny tyczy się częstotliwości podakustycznych czyli takich co niepotrzebnie mielą głosnikiem a dzwieku i tak nie bedzie słychać, dlatego pojęcie filtru GP w tym przypadku jest faktycznie odpowiedniejsze ale przecież i tak każdy wie o co chodzi.

Jakie będą czestotliwosci filtracji w tej chwili nie ma to najmniejszego znaczenia, wystarczy zeby filtry miał odpowiedni zakres regulacji. Filtrujac 40 i 60 nie bedzie zadnej dziury chociażby na fakt ze czestotliwosc filtracji podaje sie dla -3dB a ch-ki akustyczne nalezy łaczyć przy -6dB co powoduje dodatkowe rozsunięcie czestotliwosci.
            Wszystko i tak bedzie trzeba doregulować bo ja sobie tego nie wyobrazam zeby miało być na sztywno skoro to ma być uniwersalny preamp

Skomentuj

Jasne ze nie na sztywno :P... no moze ewentualnie sztywny GP (ew zmiana f przez zamiane elementow.. chyba tylko kondy trza by zamienic) ale DP suba z regulacja jak najbardziej.

[ Dodano: 2008-10-28, 22:02 ]
              Mam pytanie. Znalazlem schemat subsonika 36db/okt i teraz zastanawiam sie czy nie przerobic go na 2x 18db/okt. Dlaczego? Bynajmniej nie wzgledy oszczednosci bo zwiekszenie kosztow jest zadne ale mysle ze 18db moze wystarczyc i rownoczesnie nie pogorszyc jakichs impulsow itditd.. blabla. Filtracja bylaby na okolo 45Hz.

Tu schamat oryginalny i moja przerobka, czy to ma sens? Zakladam ze wystapi tam problem petli masy nawet jesli reszta bedzie dzialac poprawnie.. trzeba by gdzies ta mase rozlaczyc tylko czy lepiej na zasilaniu czy na sygnale?

[ Dodano: 2008-10-28, 22:24 ]
              W kwestii zasilania calosci zastosowalbym taki zasilacz: http://sound.westhost.com/project05.htm
              i tu takze pojawia sie pytanie ile Amper powinno dostarczyc trafo aby odsluzylo te pare kotek wzmacniaczy operacyjnych.. powiedzym do 10 sztuk bo nie wiem ile tego wyjdzie a zapas sie przyda. No i czy stabilizator na LM bedzie mogl stabilizowac wystarczajacy prad do zasilenia tych elementow czy trzeba kombinowac z wieksza iloscia stabilizatorow czy czymstam innym:)?

Skomentuj

odswiezam...

Skomentuj

Aha do poprzedniego postu gdzie wrzucilem schemat subsonika i zasilacza mała poprawka bo na podlinkowanej stronie chyba cos jest nie tak z schematem zasilacza a konkretnie z podlaczeniem od transformatora. Ponizej nieco przerobiony schemat... chyba dobrze

[ Dodano: 2008-11-05, 00:46 ]
                  Subsonik przetestowany w wersji 18db/okt choc zamierzam go tez przesymulowac jakims programem jak wykminie jak to zrobic.. jesli chodzi o efekty to jestem zadowolony - jest teoretycznie rowno na 40Hz uciete ale jeszcze bede z tym eksperymentowal.

Nie wiem do czego sluzy rezystor na wyjsciu (100R) w ww schemacie... sygnalu przeciez znacznie nie obnizy nie wiem..?

Doczytalem ze stabilizator moze oddac z radiatorem do 1A co spokojnie zasili wszystkie uklady wiec teraz wezme sie za zasilke do calosci, bo na razie jade na wyciagnietej z innego filtra.

Skomentuj

n_omyzs, i jak zbudowałeś coś :?: :mrgreen:

Skomentuj

Dzis koncze zasilacz do testow, mam juz wiekszosc elementow, subsonik w wersji 18db/okt przetestowany (choc nie wiem co robi ten rez 100R na wyjsciu?!), wersja 36db/okt tez prawie gotowa - bedzie polaczona z kitem avt 2132 regulacja barwy i przedwzmacnaicz + lm 3886 ale to osobny projekt ktory musze skonczyc przed pre i ktory pozwoli tez przestestowac wczesniej elementy skladowe pre w nieco innej aplikacji.

Zastanawiam sie tez czy robic jakis specjalny wzmacniacz sluchawkowy czy nie da sie jakos wyprowadzic sygnalu bezposrednio z modulu wzmacniajacego..

Mam nadzieje na dniach odpalic ten pierwszy projekcic a potem biore sie za sam pre.

Skomentuj

Uuuuu panie konstruktor jak pan nie wiesz ile pradu pobieraja wzmacniacze operacyjne i nie wiesz po co 100om stosujesz na wyjsciach to chyba najpierw powinienes klocakami lego sie pobawic :)

TL072 pobiera (dla siebie) ok 5mA
                        100om na wyjsciach stosuje sie zeby opampy nie wzbudzaly sie jak do wyjscia podlaczy sie dlugie kable majace duza pojemnosc.
                        2x4700uF to sie stosuje we wzmacniaczach o mocy 100W ktore pobieraja po kilka amper a nie mA.
                        Po co wszystkie kondensatory w filtrach sa dublowane skoro wystarczy zastosowac jedna wartosc a czestotliwosc ustalic rezystorami ktorych wartosci jest wiecej.
                        No i brakuje sterowania kolorofonu i stroboskopu :)

Skomentuj

irek, nie badz taki madry.. nie uwazam ze jestem elektronikiem. Jestem tylko amatorem ktory chce preamp ktory spelni jego oczekiwania i bedzie zawieral potrzebne moduly. Nikt specjalnie na forum nie kwapi sie do pomocy czy tez komentowania wklejonych przeze mnie linkow. Schemat filtra z kondami 4700uF pochodzi ze stronki http://sound.westhost.com/project05.htm . Nie wiem dlaczego konstruktor zastosowal takie kondy, tez wydawalo mi sie ze wystarcza mniejsze ale stwierdzilem ze moze preamp lub stabilizator to uklad bardziej czuly na tetnienia czy cos i tak byc musi.

Wkurza mnie ale to bardzo jak jako poczatkujacy prosze o pomoc i forumowi "elektronicy" (ja z wykrztalcenia jestem chemikiem sory) nie sa zbyt skorzy do pomocy z malymi wyjatkami a potem jeszcze ktos rzuci miesem ze sie nie znam. WIem ze sie nie znam bez tego twojego gadania o klockach lego.. jesli chcesz cos w tym temacie dodac to bez szydery tylko jakis konkrety i wskazowki do ktorych bede mogl sie zastosowac.

BTW moze nie doczytales ale sprawdzilem w nocie ile tl072 itd pobiera bo sie doszukalem

[ Dodano: 2008-11-13, 13:21 ]
                          Dzis podlaczylem subsonik 36db/okt i zasilacz wg ww schematu z uwzglednieniem informacji irka o tym ze tak duze kondy za trafem nie za potrzebne. W tej chwili jest 2x 470uF moze dam wiecej ale nie odczulem zadnych brakow na pierwszy rzut oka. Musze skoczyc po pare czesci do regulacji barwy i lm'a i odpalic to razem. Teoretycznie teraz tego subsonika tez testowalem pod lmem ale nie tym docelowym. Jesli nic nie wyleci w powietrze i bedzie dzialac to oczywiscie opisze co i jak :P

Skomentuj

A, czy te diody w zasilaczu są konieczne? Nie można np użyc tego:http://diyaudio.pl/portal.php?show=16 zasilacza? Dopiero zaczynam przygodę z elektroniką itd. więc moglibyście mi wytłumaczyc różnice?
                            o ile taka w ogóle jest :roll:

Skomentuj

Te dodatkowe diody pomiedzy wejsciem i wyjsciem stabilizatora wstawia sie w przypadku duzych kondensatorow na wyjsciu - powyzej 100uF. Tyle wyczytalem w nocie lm7812 - sprawdz sam. Stosujemy po to aby zapobiec "input shorts" a o co chodzi to sie moge tylko domyslac :P.. przypuszczam ze chodzi o ladowanie tych kondensatorow i o to ze takie ladowanie moze pociagnac za duzy prad przez stabilizator albo cos w tym stylu :)..

W kwestii diod pomiedzy +,- i GND sam nie wiem.. moze jakas dodatkowa separacja czy cos nie mam pojecia :roll:

Skomentuj

Diody między wejściem a wyjściem są po to aby zabezpieczyć stabilizator przed odwrotnym przepływem prądu: z wyjścia do wejścia.

Skomentuj

czy ktoś mógłby podac mi kilka linków do tematów/artykułów na ten temat :mrgreen: znaczy podział aktywny miedzy kolumnami a subem itd.? chciałbym o tym trochę poczytac i za jakiś czas też się za coś takiego zabrac

Skomentuj

Znalazlem schemat sumatora zasilabny symetrycznie:

http://www.eres.alpha.pl/elektronika...?article_id=78

Pozniej to jak ja to widze.. hm:

Zastanawia mnie po co zastosowano jakby 2 osobne zasilacze na schemacie dla wzmacniaczy operacyjnych.. ? Ja sie nie znam ale wydawalo mi sie ze jeden wystarczy a tu rozpisane do nich osobne kondy itd czyli osobne zasilacze... hm..

Wzmocnienie tego sumatora wynosi 1 i jest od razu zaaplikowany potencjometr ktorym mozna bedzie regulowac glosnosc suba.

Jesli ktos ma chwile prosilbym o sprawdzenie poprawnosci tego schematu. Mam tez pytanie dlaczego zastosowano raz tl072 a raz NE5532. Z tego co wiem roznica jest glownie w jakosci (szumy) kostki a przeciez te 2 kostki wplywaja na uklad tak samo.. wiec dlaczego w jednym miejscu jest lepsza kostka a w drugim slabsza ? Moze cos namieszalem ale troche sie w tym gubie :P

Skomentuj

n_omyzs, a może zrobił byś sobie pre mkula :wink: z tego co się dowiedziałem tam są dwa wyjścia i jednego można użyc do stereo, a drugiego do suba :mrgreen:

[ Dodano: 2008-11-14, 15:57 ]
                                      można tak zrobic prawda;>

[ Dodano: 2008-11-14, 16:27 ]
                                      Ja bym to(dla mnie) widział jakoś tak :
                                      działało by to tak?? :mrgreen:

[ Dodano: 2008-11-14, 16:30 ]
                                      aha, ja myślę o pre cyfrowym
                                      znaczy, nie wiem czy dobrego pojęcia użyłem, chodzi mi o pre z wyświetlacze sterowany z pilota :mrgreen:

Skomentuj

Niestety brak tam polowy potrzebnych mi elementow no i dochodzi fakt ze jest to cyfrowe co dla mnie osobiscie stanowi problem.. wole dobry analog.

Skomentuj

ale zdało by to egzamin?? a co tobie jeszcze potrzeba?

[ Dodano: 2008-11-14, 18:26 ]
                                          Yoshi_80, mówiłeś, że nie może byc na sztywno, masz może jakieś schematy filtrów górnoprzepustowych z płynną regulacją odcięcia i regulacją głośnosci, przynajmniej :mrgreen: bo jeżeli sa jeszcze takie z regulacją fazy to też może by to się przydało?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X