Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uniwersalny PREAMP 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Yoshi_80
    Diody między wejściem a wyjściem są po to aby zabezpieczyć stabilizator przed odwrotnym przepływem prądu: z wyjścia do wejścia.
    Dzieje sie tak gdy elektrolit wyjsciowy jest wiekszy od wejsciowego czyli w praktyce nigdy wiec diody nie sa potrzebne ale tez nie zaszkodza.

Zamieszczone przez n_omyzs
    Zastanawia mnie po co zastosowano jakby 2 osobne zasilacze na schemacie dla wzmacniaczy operacyjnych.. ? Ja sie nie znam ale wydawalo mi sie ze jeden wystarczy a tu rozpisane do nich osobne kondy itd czyli osobne zasilacze... hm..
    To jest jeden zasilacz bo tak rysuje sie schematy zeby bylo prosciej nie rysuje sie dlugich polaczen tylko oznacza sie je nazwami. Akurat tez zapis oznacza ze kazdy scalak ma przy sobie komplet elektrolitow w zasilaniu.

Jesli ktos ma chwile prosilbym o sprawdzenie poprawnosci tego schematu. Mam tez pytanie dlaczego zastosowano raz tl072 a raz NE5532. Z tego co wiem roznica jest glownie w jakosci (szumy) kostki a przeciez te 2 kostki wplywaja na uklad tak samo.. wiec dlaczego w jednym miejscu jest lepsza kostka a w drugim slabsza ? Moze cos namieszalem ale troche sie w tym gubie :P
    Czym wyzsze wzmocnienie tym wyzsze szumy dlatego w ukladzie z regulacja volume jest zastosowana ''lepsza'' kostka (NE) choc jest tam wzmocnienie tylko 2x wiec spokojnie wystarczy TL. Nie zawsze jednak NE bedzie lepszy od TL i w tym akurat wypadku radzilbym zastosowanie tylko TL-i.

Akurat to ja jak malo kto traci czas uczac elektoniki innych a ze jest dla mnie to nieco smieszne to juz inna sprawa a jak na razie widac wiedze chloniesz jak trzeba a do formy w ktorej ja podaje musisz sie przyzwyczaic :)

A zanim zajdziesz za daleko to tylko wspomne o filtrach uniwersalnych w ktorych jednym potencjometrem reguluje sie czestotliwosc a filtr ma wyjscie dolnoprzepustowe, gornoprzepustowe a taksze (nie przydatne) srodkowoprzepustowe i zaporowe. Takie filtry stosuje sie we wzmacniacza estradowych i samochodowych gdzie jednym potkiem ustala sie podzial DP i GP, czesto w szerokim zakresie 50hz-5khz

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
      A zanim zajdziesz za daleko to tylko wspomne o filtrach uniwersalnych w ktorych jednym potencjometrem reguluje sie czestotliwosc a filtr ma wyjscie dolnoprzepustowe, gornoprzepustowe a taksze (nie przydatne) srodkowoprzepustowe i zaporowe. Takie filtry stosuje sie we wzmacniacza estradowych i samochodowych gdzie jednym potkiem ustala sie podzial DP i GP, czesto w szerokim zakresie 50hz-5khz
      to by chyba było ciekawe rozwiązanie :mrgreen: są takich filtrów schematy;>, czy trzeba kupic

Skomentuj

Pewnie masz duzo czasu wiec poszukaj w necie gotowego rozwiazania takiego filtru. Ja Ci podsylam tylko schemat topologiczny a ze nie projektowalem takiego filtru dla siebie to nawet nie mam gotowego rozwiazania. Mam gotowca ale to konstrukcja LDM wiec nie bede jej pokazywal.
        Załączone pliki

Skomentuj

Taki filtr fajna sprawa ale w zasadzie wg mojego rozumowania nie jest potrzebny. Dlaczego - dlatego ze jest to preamp do zestawu 2.1 czyli licze sie z obecnoscia suba ktory zagra napewno ponizej 40Hz czyli ustawionego przeze mnie poziomu subsonika. Sam subsonik jest dodatkowym zabezpieczeniem dla glosnikow ktore i tak nie przetwarzaja ponizej tych 40Hz... jest regulacja poprzez ew zamiane kondow na inne wiecej mi nie potrzeba. Bez dodatkowych komplikacji:P

Skomentuj

Sam subsonik jest dodatkowym zabezpieczeniem dla glosnikow ktore i tak nie przetwarzaja ponizej tych 40Hz...
            Nie widze sensu w stosowaniu tego subsonica.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
              Nie widze sensu w stosowaniu tego subsonica.
              A odciazenie glosnikow basowych od niepotrzebnych wychylen?

Skomentuj

Najlepije zastosowac zwrotnice aktywna. Juz pislaem w tym temacie wczesniej jak nalezy to wszystko zrobic zeby mialo rece i nogi..

Skomentuj

pegelmesser, daj schemat to sie pomysli, ale i tak wydaje mi sie ze do moich zastosowan (mam jeszcze filtr cartona z wszystkimi regulacjami do suba) inwestowanie z zwrotnice aktywna to niepotrzebna zabawa, a sam subsonik nawet specjalnie nie ucina pasma jedynie ma eliminowac niepotrzebne wychyleania.

Skomentuj

Schemat to jest juz krok ostatni projektu. Tzreba pomyslec najpierw sporo zeby dorobic sie schematu.

Skomentuj

chyba taka zwrotnica ew filtr górnoprzepustowy będzie lepszy niż ten uniwersalny?

Skomentuj

oczywiscie. proponowalbym filtr Lnikwitza.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                          oczywiscie. proponowalbym filtr Lnikwitza.
                          pokazał byś jak to wygląda :wink:

Skomentuj

Macie, myśle że wam się sprzyda.

Skomentuj

do obliczania filtrów jest fajny program FilterPro

Skomentuj

przeciez ten filtr uniwersalny mozna tez skonfigurowac na charakterystyke linkwitza. I stosuje sie go wszedzie tam gdzie wymagana jest regulacja podzialu jesli wystarczy staly podzial to mozna zrobic dwa niezalezne filtry. Subsonic w obu przypadkach nie jest potrzebny.

A odciazenie glosnikow basowych od niepotrzebnych wychylen?
                                Sugereujesz ze kazdy wzmacniacz stereo powinien miec subsonic-a? Na pewno ma go kazdy zawodowy sub bo to tam glosnik jest najbardziej narazony.

Skomentuj

ja bym chciał filtr regulowany, tylko jaki będzie najlepszy (zwrotnica, gp, uniwersalny)?
                                  a no i zależy mi właściwie tylko na odcięciu stereo na tych 50-80Hz, bo reszta i tak będzie w subie

Skomentuj

Niepotzreba regulowanego jak sub i tak ma być. Daj te 80Hz i będzie git.

Skomentuj

aha, no to co będzie dobre? to co pokazał wasik??

Skomentuj

irek, malyzmc-owi, chodzi tutaj o to ze do jego zestawu 2.1 chce dać subsonic na monitorki, żeby te nie grały nie potrzebnie pasma którego i tak nie przetwarzają efektywnie, będzie od tego sub, a pojawiają się w nich niepotrzebne wychylenia, które to powodują tylko niepotrzebne zniekształcenia jak w przypadku zjawiska dopplera. Więc małymzc chce się tym zająć, i słusznie. Przy okazji pasma subwoofera i monitorków nie będą sie na siebie aż tak nakładać, więc same plusy.

Skomentuj

nom jakoś chyba tak ,chcę zrobic podział aktywny miedzy subem a stereo :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X