Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uniwersalny PREAMP 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A co mi tam :P... tanio w miare mam je wiec wziolem, poza tym 2 takie subki moga tez wspierac jakies mniejsze imprezki w razie potrzeby. Ewentualnie moge tez jeden pozniej sprzedac. Do tego zastosuje mysle 2 n-mosfety tak zeby oddawaly ze 150W na kazdy subek i bedzie ciekawie (na razie testowo pogra pod jednym mosfetem i na sumie kanalow a potem sie zobaczy). Oczywiscie w moim pokoju wykorzystam moze 20% ich wydajnosci ale to nie szkodzi miec zapas mocy na jakies okazje :P. Aktywna zwrota z regulacja teraz wydaje sie bardziej sensowna niz w przypadku pojedynczego suba.

Skomentuj

haha zgłupialem... chcialem zastosowac do tego ukladziku zasialnie symetryczne i zrobilem tak - wg instrukcji :)

Odpowiedzia ukladu jest wzbudzanie sie, przester i inne nieciekawe efekty. Jedyne co odbiega od zadnych wartosci to kondensator 2n zamiast 2,2n :P.. czy ktos moze na to zerknac i zobaczyc czy dobrze to zrobilem bo juz mnie cos bierze :)... bledu na plytce chyba nie mam bo specjalnie sprawdzalem dokladnie. Jak nikt nic nie poradzi to chyba zrobie to na pajaka, heh

[ Dodano: 2008-11-28, 01:53 ]
      Wzbudza sie paskudnie bo kostka sie niezle grzeje - tl072 znaczy sie. Wywalilem elementy c1,c2,c3,c4 bo w sumie jest to zasilacz i nie sa potrzebne bo to samo jest w module samego zasilania.. dodam jeszcze ze kostka nie jest uwalona na pewno i ze ze strojy zaslania na pewno wszystko jest oka.. taki prosty uklad a tyle problemow :P.. dalej trzaski i muzyka w tle

Skomentuj

znalazłem artykuł w RE ,kóry moze Ci sie przydac("Wspólny kanał basowy w zestawie stereofonicznym"Re4/1986).Jakchcesz to podesle

Skomentuj

A to ma byc wzmacniacz mikrofonowy? Bo pierwszy stopien ma wzmocnienie 4700razy! A odpowiada za nie stosunek R3/R2 wiec nei dziwie sie ze to sie wzbudza. c1,c2,c3,c4 musza byc na plytce.

Skomentuj

Sory machnolem sie w wpisywaniu w paincie oznaczenia rezów :P.. wzmocnienie jest okolo 6x. Polutowalem ten ukladzik na pajaka i dziala ... moze jednak mialem wblad na plytce. c1,c2,c3,c4 wywalilem bo dokladnie takie elementy sa 5cm dalej (kabelek 5cm znaczy sie) w zasilaczu wiec nie widze potrzeby.

zbyszek, podeslij moze czegos sie dowiem na interesujacy mnie temat :) n_omyzs(malpa)wp.pl - dzieki

Skomentuj

Odświeżam temat.
              Czy można zastosować taki sumator, z podanymi wartościami, żeby uzyskać sygnał mono dla suba? Miałoby to być podłączone za potkiem, a przed uniampem. A może jeszcze trzeba dodać jakieś elementy na wyjściu?

Oczywiście zasilanie ą12V.

Skomentuj

Tak, to typowy sumator. Trzeba tylko pamietac ze odwraca on faze sygnalu wiec trzebaby dodac jeszcze jeden stopien odwracajacy zeby faza byla zgodna. Dobrze tez dodac na wejsciu kondensatory zeby szumy przesuwania suwaka potencjometru nie byly bardzo slyszalne.

Skomentuj

hmm bart210 nie lepiej wpiąć się w wejście nie odwracające ?

Skomentuj

Warg, przeciez w tych opampach wszystkie wejscia sa odwracajace :>

Skomentuj

Błądzicie panowie obydwaj. Wejscia sa dwa - jedno odwracajace drugie nieodwarcajace.
                      Nie da sie zrobic sumatora podajac sygnaly na wejscie nieodwracajace gdyz bysmy musieli zastosowac dodatnie sprzezenie zwrotne co jak wiemy nie prowadzi do stabilnej pracy ukladu...

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                        Trzeba tylko pamietac ze odwraca on faze sygnalu wiec trzebaby dodac jeszcze jeden stopien odwracajacy zeby faza byla zgodna.
                        Czyli drugi TL072?
                        Z poprawkami:

Skomentuj

No to zaraz jesli wepniemy w odwroacajace a potem podamy na nieodwracajace to sygnal dalej ejst odwrocony w fazie :P

Skomentuj

Znalazłem w szafie trafko TS20/3/676. Po wyprostowaniu na wyjściu jest ok. +-15,3V. Czy można nim zasilić stabilizator +-12V? Czy nie będzie to za mało? W notach katalogowych stabilizatory 7812 i 7912 testowane były na min. 15,5V.

Skomentuj

Najlepiej jakbyś miał 78L12, ale 7812 też powinno styknąć.

Skomentuj

Z tego co wyczytałem to lm78L12 ma mniejszą obciążalność prądową (ok. 100mA) niż lm7812 (ok. 1A). Także wersja "L" odpada.

Skomentuj

Więcej do TL nie potrzeba :)
                                  Jeśli chcesz zasilić coś więcej poszukaj w TME innego stabilizatora typu Low Drop

Skomentuj

Zamierzam zasilać selektor na przekaźnikach, sumator i może subsonic oraz potencjometr sterowany silniczkiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                                      Zamierzam zasilać selektor na przekaźnikach, sumator i może subsonic oraz potencjometr sterowany silniczkiem.
                                      To stabilizatory koniecznie na 1A. Ja bym wstawił LM2940CT-12

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                        Wasik podaj mi jakikolwiek przyklad domowego firmowego sprzetu aktywnej zwrotnicy domowej?
                                        Na Audio Show sluchalem i widzialem setki roznych systemow i jakos nie zauwazylem wsrod nich systemow aktywnych.
                                        No chyba ze Ty widziales to podaj prosze co to bylo?

To ze mozna zbudowac system aktywny i ze stosuje sie go czesto na estardzie to nie znaczy ze jest popularny w wykonaniu domowym bo po prostu nie jest. Owszem tanie mini wieze czesto maja aktywny podzial bo tak latwiej osiagnac efektowne dudnienie basow a elektronika w nich jest tansza niz dobra zwrotnica pasywna.

Czekam na przyklady a jak nie dostane to wywalam to co napisales.
                                        Długo szukałem ale są!! Patrz i ucz się, bo nauka dość szybko postępuje

http://www.bowers-wilkins.co.uk/disp...rid=1583&sc=hf

Cała seria ADAMa, wykonana za równo w wersji aktywnej, jak i pasywnej;

http://home.snafu.de/adam-audio/hifi/english/index.htm

Ps. Te firmy nie muszą się prezentować na AudioShow

Skomentuj

Kazde (no prawie) kino domowe (amplituner) jest oparty o zwrotnice aktywne... cyfrowe bo cyfrowe ale zawsze...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X