Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA czy MOSFETY??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA czy MOSFETY??

Tak siedze sobie w pracy codzenni nudzi mi sie jak cholera i tak czytam sobie cale to forum i zauwazylem ze czesto uzywacie ukladu TDA 7294 i innych ( nie uwazam sie za znawce i wsyztko wiedzacego w recz przeciwnie ) ale czy nie lepije jest stosowac MOSFETY z np IRF.. sa to uklady pracujace w parach 1 odpowaida za gorna czesc charakteystyki a 2 za dolna, mozana je laczy do woli podnoszac przy tym moc a znieksztalcenia na zalym pasnie maja, przy dobrze zbudowanym ukaldnie od 0.01 % na calym pasmie, oczywiscie sa drozsze ale czy nie sa lepsze?? Jak jest wasza opinia??

P.S jakby ktos chcial schemat takiego wzm to chetnie sluze

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ale mi sie w pracy nudzi :]

Witam

No ja sie chetni e zalapie na taki schemacik wzmaka. A bylo by najlepiej jak bys go tu wrzucil powiedzmy juz uruchomiony z refleksjami na jego temat...

Pozdro

Skomentuj

wrzuce go jak wruce do domu bo teraz jestem w pracy i nemam schematu przy sobie, jet tylko 1 problem w tym wzm musi byc dobry transformator bo sa 2 napiecia potrzebne do niego 1 do zasilania przedwazmacniacza a 2 do koncowek mocy i musi byc tez sporo wydajny jesli chodzi o prad i moc. A co do reszty twojego postu to go robilem na cele szkoly jako wzm do kolumn estradowych i byl niezly, Schemat jest w internecie razem z opisem bo to byla praca dyplomowa jakiegos goscia wiec mowie odrazu ze to nei moj projekt ;] ale z doswiadczenia wiem ze gral na w szkole owiele lepiej niz wzm zakupiony do tych kolumn w zestawie, dopuki jakis idiota nie zwarl wyjsc i wszystko sie rozj.... bo nie bylo zabezpieczenia w tedy. ALe polecam go, tylko troche drogo wychodzi , bo IRF sa troszku drogie i nadodatek musza byc w parach. Z reszta chyba juz byl post an temat IFR. Pozdro

Skomentuj

Ja tez byl bym zainteresowany czyms na IRF lub IRFP, wrzucaj schematy to przedyskutujemy sprawe. ps. na lukarze jest fajny schemat (drakula-jet) na irfp ze sterownikiem OPA tylko ze niezbyt mocny.
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Składam właśnie wzmak na IRF,jak ktoś jest zainteresowany to jest kit K-107 z NE i kosztuje 89zł.Można go zamówić na cyfronice.Jak odpale,a pewnie sie zejdzie,i zadziała to sie pochwale.Moc jaką podają przy +/-55 to 250W w 4 Ohmach.
          PZDR

Skomentuj

Umberto a możesz powiedzieć jakie masz wartości termistorów w tym wzmaku. Sory że nie daje na PW ale umberto ma wyłonczony.

Skomentuj

HEHE tez skladam NE107-K ;] od wczoraj ;]

Skomentuj

Wiśnia, umberto to jakie macie wartości termistorów na schemacie?

Skomentuj

U mnie jest tak:R31-10k;R37-4,7k.A ja mam inny problem,dlaczego D2 to rezystor 3k?Może nie istotne ale mnie ciekawi.I mam pomysł,jutro wrzuce tu schemat,może Panowie elektronicy go przeanalizują i być może coś zmodyfikują.Już coś takiego spotkałem,jakieś drobne zmiany elementów dla poprawy jakości brzmienia itp.Sorki za bzdety ale ze mnie taki elektronik ...A,i ja chce tym suba napędzać,no chyba że straż pierwsza przyjedzie i go ostudzi :)
                  PZDR

Skomentuj

na elektrodzie byla errata do tego kitu :) sugeruje sie zapoznac :)

Skomentuj

Orginalny projekt był wadliwy dlatego zamiast D2 masz rezystor. Ja chyba jako jeden z pierwszych pisałem do nich meile jeszcze w 2000r. Bo złożyłem wzmacniacz według ich schematu a tu lipa i musiałem go sam zmodifikować bo mie trzymał punktów pracy. To dlatego sie was pytałem co wam dali aby sprawdzić czy juz poprawili projekt.

Skomentuj

Peikman wielkie dzięki w imieniu wszystkich składaczy!Ale i tak profilaktycznie wrzuce schemat,mam w pdf-ie,z elektrody chyba.Może cos da sie poprawić.No i mam nadzieje że mi to zadziała,bo jak nie....wypadnie sie chyba pożegnać :)
                        PZDR
                        P.S.
                        Kolbe zamieniłem na transformatorówke ale sie mi drut przepalił,porażka normalnie,czym ja bede rynny lutował?

Skomentuj

macie zchematy i opis. mam jeszcze 3 opisys i schematy ale zajmuja pliki po 300 kb a jeden 1.5 Mb i nieda sie zalaczyc jak cos podajcie emaile to wam wysle
                          Załączone pliki

Skomentuj

Wrzucam schemat wraz z opisem.
                            PZDR

Skomentuj

moge prosic tego pdf'a na maila bo cosik sie niepobiera.

igrulec@wp.pl

Skomentuj

Iqrek oczywiście,tylko jutro Ci wyśle bo mam na drugim kompie w robocie.Ale jedna uwaga,to jest schemat PRZED POPRAWKAMI!!!Jak czas mi pozwoli to zeskanuje poprawiony i tu wrzuce.
                                PZDR

Skomentuj

Czaruję...
                                X