Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budżetowy KD a stereo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budżetowy KD a stereo

Witam mam przygotowaną gotówkę ok 1.6k na fronty (GDN 15/40 plus Vifa) i wzmak/amp; w przyszłości chce dorobić satki i centra do KD; co sądzicie o zasileniu tych kolumn z budżetowego ampa KD np. Yamahy (HTR 6040) /Onkyo/Denon; nie spotkałem się aby któryś z nich miał preout na fronty, tak bym może Uniampa zmajstrował?

pzdr

zmajstruj Uni:)

Skomentuj

o Uni coraz bardziej myśle :), ale jednak fajnie byłoby go wysterować pilotem etc? jakieś pomysły; może ktoś zna jakieś ampy z tej półki z preoutami na fronty

Skomentuj

Może Yamaha rx-v 661 ale nowa kosztuje ok.1200zł
        Ma pre-aut dla wszystkich kanałów.

Sam nad takim pomysłem myślałem,tylko nie wiem czy preamp w yamaszcze jest dobrej jakości. Może się okazać że będzie grało to niewiele lepiej jeśli preamp jest kiepski.

Skomentuj

widzisz za dużo tych niewiadomych :)

Skomentuj

Dolaczanie zewnetrznych koncowek do amplitunera nie ma wiekszego sensu bo juz lepiej dolozyc do lepszego amplitunera.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
              Dolaczanie zewnetrznych koncowek do amplitunera nie ma wiekszego sensu bo juz lepiej dolozyc do lepszego amplitunera.
              Zgadza sie. Kupowanie amplitunera do kina domowego za 1000-1500zl mija sie calkowicie z celem. Taki spzret musi te 5kzl kosztowac zeby mialo to sens.

Skomentuj

heh 5k to nie mój zakres możliwości; więc chyba zostaje Symasym albo irkowy Uniamp

Skomentuj

Ale KD to co innego niz stereo...

Skomentuj

w jakim sensie?

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczortrex
                      w jakim sensie?
                      W kazdym. Nie zbuduejsz samodzilenie amplitunera KD ale mzoesz spokojnie wzmak stereo.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                        Zgadza sie. Kupowanie amplitunera do kina domowego za 1000-1500zl mija sie calkowicie z celem. Taki spzret musi te 5kzl kosztowac zeby mialo to sens.
                        a możesz troszke jaśniej (dlaczego tak uważasz)?

Skomentuj

Zamieszczone przez Carcrusher
                          a możesz troszke jaśniej (dlaczego tak uważasz)?
                          np. dlatego http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=165851

Skomentuj

Yamahy HTR 6040 / RX-V461 jak najbardziej się nada do Twoich frontów. Mam ten ampli i w stereo radzi sobie jak dla mnie rewelacyjnie. Jeżeli chcesz na nim słuchać muzyki a nie nagłaśniać parapetówy czy demonstrować przed znajomymi "jaki power z tego..." - będziesz naprawdę zadowolony. Jeśli się wahasz zapraszam do Wrocka na odsłuchy .
                            BTW: w/w modele nie mają wyjścia PRE Out dla frontów, jedynie kanał sub.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                              Nie potrafię się w tym wątku doszukać niczego co by mogło potwierdzac Twoją tezę. Możesz zatem mi to wyjaśnić własnymi słowami?

Skomentuj

dzięki wszystkim za odpowiedzi; nadal myślę nad zbudowaniem frontów (ostatnio audio przegrało z asg ze względu na cholerną chorobę jaką załapałem po ostatnim spotkaniu )

[ Dodano: 2008-11-10, 19:39 ]
                                @hol bardzo chętnie bym wpadł, ale wiesz mieszkam w 3City, a więc Wrocek daleko ;p (za daleko :) ); powiedz hol jakie masz ucho? w sensie czy odpowiada ci dźwięk typowych kin a'la JVC, Lg za 1.5k za wszystko?; bo mi niestety nie ;p[/quote]

Skomentuj

Zaryzykowałem i zakupiłem sobie ampli KD. Konkretnie Yamaha rx v861. Podłączyłem toto no i gra,nawet fajnie,ale po dwuch dniach czegoś mi brakowało. Dźwięk jakiś taki nudny,bez życia. Postanowiłem przeprowadzić autokalibraję za pomocą dołączonego mikrofonu. Zrobiło się dużo gorzej niż na ustawieniach fabrycznych,więc powruciłem do ustawień fabrycznych i poustawiałem niektóre parametry ręcznie. Tu uwaga. W Yamaha 861 EQ nie jest dostępny dla użytkownika! Działa tylko pod dyktando procka i autokalibracji. Wkurzyłem się na to strasznie :( Można tylko regulować wysokie i niskie.
                                  Ale ja i tak korzystam z funkcji puredirect przy słuchaniu muzyki. Ta funkcja omija wszystkie regulacje i zystemy kalibracji i korekcji dźwięku. Bardzo dobrze wtedy brzmi.

Ale jako że ta Yamaha ma wyjścia pre-aut postanowiłem podłączyć uniampa jako końcówkę. To połączenie uniampa z yamachą to kosmos. Gra super przestrzennie,klarownie i potężnie. A jednocześnie naturalnie. Naprawdę jestem zadowolony z tego połączenie :) Mam teraz bardzo dobrze grający sprzęt ai jednocześnie bardzo funkcjonalny.

Dodam że trafo w yamaha 861 to prawdziwa cegła. Ze 3x większe niż to które mam w uniampie,a mimo to uniamp dużo lepiej wysterowuje kolumny,głośniej i dynamiczniej gra. Ale tylko gdy zasilam go z PRE-Aut amplitunera. Gdy zasilam go bezpośrednio z karty kompa,czy z DVD to nie gra tak dobrze. Może yamaha ma leprze przedwzmacniacze niż moja Audigy 2 ZS i muj odtwarzacz DVD LG.

Jednak teraz gra to super. W karzdym razie jak będziecie kupować ampli to tylko taki z pre-aut.

Pozdrawiam

Skomentuj

Wszsytko fajnie że, masz dobry sprzęt i w ogóle.
                                    ale prosze cię zwróć troche uwagi na ort bo aż w oczy szczypie !

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczortrex
                                      powiedz hol jakie masz ucho? w sensie czy odpowiada ci dźwięk typowych kin a'la JVC, Lg za 1.5k za wszystko?; bo mi niestety nie ;p
                                      Jakie mam ucho? Wybredne :P. Często u znajomych muszę uważać by czegoś nie palnąć nt budżetowego sprzętu, żeby ich nie obrazić .
                                      Przez długi czas grałem w kapeli (bas), skończyłem też szkołę muzyczną (instrumenty dęte). Od kolumn oczekuję przede wszystkim, żeby były selektywne. Bardzo często słucham jednego kawałka kilka razy i analizuję po kolei wszystkie instrumenty (rozkładam pod kątem technik grania) oraz wokal (ma być czysty a nie jak z TV). Ot takie zboczenie .
                                      Do tego brzmienie jest nie bez znaczenia. Lubię ostre, często zbliżone do tego jakie można usłyszeć na koncertach. Tutaj parka w postaci ampli Yamahy + HDS z DX'em właśnie dostarczają mi takich wrażeń .

Co do samego kina - nie mam za bardzo wyrobionego zdania. Może jak dokupię w końcu DVD S661 i skończę pozostałe głośniki (front+satelity) będę mógł się wypowiedzieć (porównać z kompletami Yamahy - znajomi mają , sąsiad też - porówna się w takim samym salonie).

Skomentuj

Tak jeszcze dodam do swojego postu,żeby nie było głupich uwag. W moim poście głównie chodziło o to że osobna końcówka mocy wspomagająca amplituner w napędzaniu frontów daje bardzo wyraźną a wręcz ogromną poprawę.

Nie wiem dlaczego sam ampli nie daje rady w zadowalającym stopmiu. Napewno nie jest to wina zasilacza, bo tam jest ogromne trafo 3X większe niż w moim uniampie.

Podobno to wina współczynnika tłumienia końcówek mocy które w amplitunerach jest drastycznie małe. Chociaż yamaha podaje że wynosi ono 38 db dla 8 Om w tym knkretnie modelu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X