Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z zasilaniem daca

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z zasilaniem daca

Mam dac pcm2702 zbudowane na plytce msfalcona:

http://diy.msfalcon.one.pl/pcm2702/

i tak gdy karta gra i włącze wzmacniacz, ba cokolwiek lutownice itd. to dac jakby przerywa transmisje usb :mad: musze go odlaczyc i wlaczyc i jest gitara znow. Co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy? nie pisze na audiostereo poniewaz bardziej ufam wiedzy tutejszych diyowcow

Wydaje mi się że przez filtrację w zasilaczu daca.

Skomentuj

a konkretniej? wszystkie elementy mam zgone ze specyfikacja a moze to byc wina bezpiecznika przy wlaczniku. mam tam 500mA taki akurat mialem to wstawilem

Skomentuj

a może zimne luty?

Skomentuj

Może być kiepska filtracja od strony zasilania, albo kiepskiej jakości kabel USB. Ktoś na AS miał podobny kłopot, po zmianie kabla wszystko gra jak należy.
          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
          Grado SR125i

Skomentuj

Miałem identyczne problemy (zarówno na płytce msfalcona jak i veterana) - nie udało mi się dojsć do przyczyny. Daj filtr jakiś na zasilaniu 230V, potem możesz dławiki jeszcze zastosować na wtórnym.

Skomentuj

To wyglada na problemy z zakluceniami z zasilania ktore powoduja zawieszenie sie czesci cyfrowej. Tak sie czasem tez dzieje jak masy czesci cyfrowej i analogowej sa zle polaczone (zle miejsce i/lub zle polaczenie).

Mozna tez ugrysc problem z innej strony bo wlasnie zaprojektowalem zasilacz ktory eliminuje wszelakie zaklucenia sieciowe i szukam wlasnie chetnego ktory by go wyprubowal :)

Skomentuj

rozwiazanie banalne... taz miales racje wymiana kabla usb pomogla. az sie zdziwilem ot wrazliwe badziewie :razz:

Skomentuj

u mnie to samo :)
                  tle ze ja mam zasilanie z USB + stabilizator 3.3v, samplowy z TI
                  teraz juz chyba nawet te PCM nie sa dostene jako sample....... a szkoda

Skomentuj

suzi a jak masz zasilane opampy?
                    Sprawdzcie czy na dedykowanym zasilaczu sa polaczone wszystkie masy.
                    Na zasilaniu usb czy nawet na liniach przesylowych umieszcza sie specjalne diody anty przepieciowe, moze tego brakuje.

Skomentuj

Kable USB (niektóre) maja to do siebie że podając na nie 5V z kompa po drugiej stronie jest czasem 3,5V! Niestety przekonalem sie o tym nieraz konstruując rozne uzradzneia zasilanie tlyko i wylacznie z kabla USB.... Nie zawsze gruby kable zapewnia niska rezystancje.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                        Kable USB (niektóre) maja to do siebie że podając na nie 5V z kompa po drugiej stronie jest czasem 3,5V! Niestety przekonalem sie o tym nieraz konstruując rozne uzradzneia zasilanie tlyko i wylacznie z kabla USB.... Nie zawsze gruby kable zapewnia niska rezystancje.
                        Jesli plynal prad o natezeniu 0,5A to kabel musial miec 3omy rezystancji (po 1,5oma na zyle) co dla typowej dlugosci 1,5m znaczylo ze zyla ma przekroj 0,055mm2. To najcienszy kabel jaki jest wogule produkowany.

Spadek napiecia moze byc tez wynikiem przeciazenia linii 5V ktora jest zabezpieczona i absolutne maksimum to 0,5A

Skomentuj

Niestety chyba jedak byl to kabelek najgorszy z mozliwych. Niestety nie rozebralem go nawet bo juz mialem go dosc...

Skomentuj

irek

wzmacniacz wyjsciowy, w zasadzie filtr, zasilam z USB,
                            filtrowane mam to przez 3 kondensatory, rezystor kilka omow, dlawik

schemat moge podeslac, moze jakis blad w pomysle.....

Skomentuj

suszi ja to rozumiem bo akurat w tym ukladzie mozna zasilic opampa z 5V i bedzie wszystko dzialac jak nalezy. Moga tylko powstac problemy z maksymalna amplituda na wyjsciu i potrzebny bedzie wzmacniacz operacyjny typu railto-rail. W omawianym projekcie zostalo zastosowane (w zasadzie bezcelowo) symetryczne zasilanie o dosc duzym napieciu. Wzmacniacz operacyjny i tak nie pracuje tu symetrycznie bo nie ma na wejsciu potencjalu masy wiec to troche bez sensu. Ale takie juz czesto bywaja amatorskie konstrukcje gdzie sie tylko wiele chce osiagnac..

Skomentuj

Czaruję...
                              X