Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz lampowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz lampowy

witam
    potrzebuje waszej pomocy w wyboze wzmacniacza lampowego
    moze nawet ktos ma na sprzedaz wtedy slucham propozycji

potrzebuje jakiegos dosyc dobreo wzmacniacza lampowego do sluchania muzyki. czegos o czysciutkim dzwieku milym dla ucha. Nie znam sie na wzmacniaczach lampowych dlatego prosze was o pomoc... Na jakich lampach najlepij by byl?? czym sie jakie lampy charakteryzuja itd... moc nie musi byc duza gdyz bedzie to chodzilo na glosniczkach firmy tang band puki co. i ogolnie mam sprzet zwykly dobry a lampowy ma byc do posluchania muzyki w dobrym wydaniu... tak wiec slucham waszych propozycji i wypowiedzi. chcialbym wiedziec tezczemu jedne maja np 6 lamp a inne ponad 10 no i tak jak pisalem na jakich lampach sa najlepsze i czym sie to charakteryzuje??

pozdrawiam

Jesli nie masz pojecia o lampach to nie kupuj lampowca!!
    Ilosc lamp mocy tak jak i ilosc tranzystorow mocy decyduje o maksymalnej mocy wyjsciowej wzmacniacza.

Proponuje poszukac w necie czegos na temat lamp, mozna znalezc opisy poszczegolnych modeli wraz z opisem brzmienia. Lampy mocy charakteryzuja sie roznymi mocami wyjsciowymi i w wiekszosci jest to popularna EL34. SA polskie firmy produkujace wzmacniacze lampowe ale mimo tego radze sie przygotowac na spory wydatek. Uzywke tez mozna kupic tylko nigdy nie wiadomo w jakim stanie salampy a te za dlugo nie zyja.

Skomentuj

Ilość lamp decyduje też o topologi (1 lampa na kanał - single ended, 2 - push-pull, 4 - nie pamietam nazwy tego, quadro coś tam... ale może być tak, że 2 lampy są równolegle i wtedy ciągle jest SE, ale o większej mocy).

EL34 wcale nie jest w większości. Równie często są wzmacniacze na KT88, 6C33C, 6550, 300B, 845, EL84.

daniel69, wszystko w lampach rozbija się o pieniądze. Gotowe konstrukcje za około 2000zł to jedynie można polecić jakiegoś Music Angela z Tajwanu. Dostaniesz coś co naprawdę świetnie wygląda, czasami ma pilota i brzmi całkiem fajnie.

Za podobną cenę można mieć ciekawe SE na 6C33C - 15W mocy w klasie A. Naprawdę świetnie to gra :) Oczywiście kosztem dodatkowego kaloryfera w pokoju i rachunków za prąd. Podobną moc można wyciągnąć np. z EL84 w PP, ale już nie gra w takim magiczny sposób jak diabełek... to ciągle jednak gra fajnie i przyjemnie :)

Skomentuj

mi wystarczy cos wlasnie 15 W mocy nei potrzebuje wiecej

a takie cos dobre??

http://www.allegro.pl/item484662998_...y_gratisy.html

czy moze samemu zlozyc bo to bede umial....:

http://www.allegro.pl/item491039211_...33s_6c33c.html

plus rozumiem

http://www.allegro.pl/item491010636_...33c_6s33s.html

plus lampy... bedzie dobre cos takiego??

[ Dodano: 2008-11-25, 01:16 ]
        hmm nie moge znalezc nic ciekawego na temat brzmienia i jakosci dzwieku poszczegulnych lamp...

moze macie jakies ciekawe stronki tlumaczace sporo na ten temat ??

chodzi mi o to jakie lampy jak ladnie graja i czym ten dzwiek doklaadnie sie charakteryzuje?? potrzebuje czegos na prawde wyszukanego za wmiare rozsadne pieniadze... w sumie tez jestem w stanie zrobic pewnie go od podstaw bo mam dziadka elektryka... zna sie troche na takich rzeczach... widze tez lampy typu E88CC, ECC82, ECC99, ECC83 we wzmacniaczach lepszej klasy... nie wiem potrzebuje cos rozsadnego ale dobrego lubie poprostu czystosc i klarownosc z oczywiscie nie odstajacym od tego basikiem no i chce rozpoczac jakas zabawe z lampowcami ale nie trawie kiepsiej jakosci sprzetu... moze jakis dobry wzmacniacz macie mi do polecenia do wlasnej roboty wedlug schematu... no i wtedy kazdy komponent dobrej jakosci bo jak juz wspomnialem lubie cos konkretnego i wyszukanego. w rozsadnej cenie ale nie oszczezajac oczywiscie jednak na elementach robiac go samemu... mozecie doradzac konkretnie dam sobie potem rade ze zrozumieniem tego co napiszecie itd a wiec zacznijmy od tych stronek z wytlumaczeniem jakosci zaleznej od lampy...

[ Dodano: 2008-11-25, 01:18 ]
        a no i wystarczy mi wzmacniacz bez pilota jak to ktos napisal wystarcza podstawowe regulacje w samym uzadzeniu...

Skomentuj

fajne, super, ale niedrogie, ale fajne, ale niedrogie, chociaż fajne - tak to mniej-więcej brzmi :)

ta manta występowała w zestawie z kolumnami na vifach. fajnie grało, po forach krążyły metody polepszania brzmienia, bo to jednak budżetowy system. Tak jak pisał esh0 - dobra lampa zaczyna się od 2000zł, bez 1000zł IMO nie ma sensu podchodzić do tematu.
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Myślę, że ten 6C33C to ciekawa opcja. Dolicz do tego lampy - ~120zł i transformator zasilający ~150zł. Jeśli zamkniesz się w 1000zł bez obudowy, to przyznam, że zrobiłbyś niezły interes :)

6N8S to odpowiednik 6SN7, która jest uważa za wyśmienitą lampę w stopniach wstępnych. Do tego możesz sobie potem właśnie wymienić na 6SN7, a tych jest cała masa.

Skomentuj

ok to teraz nastepne pytanie jaki transformator zasilajacy do tego potrzebuje?? i gdzie moge go kupic??

[ Dodano: 2008-11-25, 12:55 ]
              oraz czym zasadniczo rozni sie se od pp i nie chodzi mi tu o uklad lamp tylko o to na co ten uklad wplywa bo tez nie moge znalezc tego...

i takie mae pytanko na przyszlosc... da rade potem jakos ulepszyc ten wzmacniacz?? teraz bym go zrobil takiego jak w planach ale czy puzniej bedzie mozliwosc np zwiekszenia jego mocy??

Skomentuj

Musisz zapytać się tego, który ten wzmacniacz sprzedaje, jakich napięć potrzebujesz i jakie prądy - wtedy możesz zamówić trafo, np. w toroidy.pl

Nie da rady zwiększyć mocy tego wzmacniacza w prosty sposób. Można dołożyć równolegle pracującą lampę, ale to wymaga z reguły zwiększenia mocy transformatorów, zmian w układzie - zapomnij.

Nie bardzo natomiast rozumiem Twoje środkowe pytanie... Poczytaj sobie o tych dwóch rodzajach pracy. Polecam audioton.republika.pl

Skomentuj

ok stronka ciekawa zabiore sie za czytanie ale powiedzcie mi czy ten wzmacniaczyk o torym rozmawiamy z allegro 6C33C jest dobrym rozwiazaniem?? ile mocy realnie rms z niego wyciagne??

i czy nie lepszy bedzie wzmak jakis inny?? w sumie wedlug schematu moge zrobic sam cos ciekawego

Skomentuj

daniel69, wiesz co... widzę, że sam nie wiesz dobrze czego chcesz. Moja rada jest taka - zacznij od najprostszego wzmacniacza lampowego, który będzie mało kosztował. Tutaj polecam RH84 (albo poszukaj w konstrukcjach na forum "prototypowy wzmacniacz lampowy na EL84"). Wydasz mało a poznasz brzmienie triod. Do tego będziesz mógł się pobawić w podmiankę elementów itd. Na początek jak znalazł dla Ciebie.

A z diabłów wyciągasz 15W RMS, czyli 30W muzycznej, jeśli taka zamiana mocy Cię "zadowala".

Skomentuj

ok pasuje mi w takim razie wstepnie ten wzmacniacz na 6c33c i przy nim pozostanmy. bo poprostu chce cos dobrego od razu nie chce sie bawic w lampowce chce miec lampowca ale dobrego i co dla mnie wazne DIY bo poprostu lubie to a ze na elektonice sam za wiele sie nei znam jesli juz to dziadek dlatego kupil bym tego z allegro i poprostu sam dalej go zmontowal.

czyli tak z allegro mamy plytki z transformatorami wyjsciowymi. do tego musze kupic ten transformator siciowy, lampy, i jakies pierdolki. tylko teraz takie pytanie mam jeszcze do was. rozumiem ze on bedzie mial tylko regulacje volume tak??

i czy duze znaczenie ma jesli wzmacniacz jest zasilany dwoma wzmacniaczami sieciowymi a jednym?? to znaczy jeden na dwa kanaly lub jeden na kanal...

i takie pytanie a propo elementow itdtak samo czy duzo da sie zmienic jakosciowo w dzwieku stosujac dobre elementy?? oraz np cyne z dodatkiem srebra itd...??

oraz pytanie z innej bajki... co sadzicie o glosnikach tej firmy??
                      http://www.tb-speaker.com/ wchodzi sie w tweeter i sa tam glosniki szerokopasmowe u dolu... zastanawiam sie nad zrobieniem jakiegos malego ciekawego zestawu na ich glosniczkach... ma to sens??

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
                        Tutaj polecam RH84 (albo poszukaj w konstrukcjach na forum "prototypowy wzmacniacz lampowy na EL84").
                        sam w niedlugim czasie zaczne budowe na ECC83 i EL84na kanal

Skomentuj

Zadajesz podstawowe elektroniczne pytania i na 100% nie jestes gotowy do zlozenia wzmacniacza lampowego.
                          Chcesz kupic/zrobic dobrze brzmiacy wzmacniacz nawet go niesluchajac? Dla takiego laika jak Ty wszystkie wzmacniacze lampowe beda brzmiec dobrze bo w zasadzie w lampach nie chodzi o jakosc pomiarowa tylko o specyficzne znieksztalcenie dzwieku ktoro przez niektorych jest odbierane jako ''lepsze brzmienie''.

A co to sa ''dobre elementy''? Analogicznie istnieja pewnie zle elementy ktore jako zle nie nadaja sie do danego zastosowania wiec pozostaje tylko zastosowanie dobrych..

Cyna ze srebrem... ech... szkoda gadac. Obecnie unia wymaga stosowania lutow bezolowiowych ktore w wiekszosci maja dodatek srebra wiec kazdy najbadziewniejszy sprzet jest lutowany cyna ze srebrem. Wyjatkiem sa profesjonalne zastosowania jak medycyna, wojsko itd gdzie nadal stosuje sie ''lepsza'' cyna olowiowa..
                          Na pewno luty cyna ze srebrem polepszaja samopoczucie sluchajacego a wiec maja jak najbardziej pozytywny wplyw.

Skomentuj

a wiec jeszcze tak
                            mowicie ze ta lampa jest odpowiednikiem tej itd
                            a ktora jest lepsza??
                            6SN7 czy 6N8S
                            oraz
                            6S33S czy 6C33C

[ Dodano: 2008-11-25, 20:11 ]
                            oraz jakie sa dobre firmy tych lamp bo na lambach nie chce oszczedzac. oczywiscie pytam o te lampy co wyzej podalem bo juz jestem zdecydowany na tego wzmaka i licze mniejwiecej i koszty a poza tym szukam wszystkich elementow

Skomentuj

Tangband robi dobre głośniki generalnie... Szukaj opinii o konkretnych modelach, może coś znajdziesz.

Regulacja będzie taka, jaką zastosujesz - jak dasz tylko potencjometr na wejściu to będzie tylko regulacja głośności.

Nie ma czegoś takiego jak wzmacniacz sieciowy :roll: Jak dasz dwa zasilacze to masz dual mono - teoretycznie najlepsza opcja.

Elementy w lampie mają większy wpływ na brzmienie niż w tranzystorach. Szczególnie te, które idą w torze sygnałowym (najczęściej jakiś rezystor i ze 2, 3 kondy).

Skomentuj

Pozdrawiam.15W z wzm. na lampach to spora moc,sam zobiłem nie dawno wzmacniacz SE na EL 84 ( http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=10036 ),ma ,,tylko" ok. 5W mocy na kanał -jest wystarczająca mocą do kameralnego grania.Gra to fajnie nie męcząco ,miło dla ucha-bas jest też niezły ale nie tak mocny jak z tranzystora.Polecam taki układ do zrobienia-tak dla wprawy.Na forum trioda znajdziesz ludzi chętnych do pomocy.Jest jeszcze jedno wyjście kupienie kitu np. z tej firmy http://www.talpro.pl/ o ceny spytaj sam.

Skomentuj

wuja69, jakie trafa wyjściowe miałeś? Ja miałem również na EL84 i uważam, że basu miało więcej niż tranzystor (sym).

Skomentuj

Trafa nawinoł mi kolega KAKA z triody,są mocno przewymniarowane .
                                    A co do basu nie jest zły czy jest go za mało ,może źle to opisałem ,jest poprostu inny ,no ale tak czy siak bardziej m się podoba od basu z LM3886.A gra on z tymi kolumnami http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13225

Skomentuj

witam mam jeszcze takie pytanie

chcialbym w tym wzmacniaczu zamontowac regulacje glosnosci, tonow niskich i wysokich oraz balansu i z tego co mi sie wydaje musze zamontowac przed wzmacniaczem jakis tak jakby przedwzmacniacz tak?? wstawic cos do regulacji miedzy zrodlo dzwieku a sam wzmacniasz...?? jesli tak to macie jakies schematy do zbudowania czegos takiego ?? albo zestawy do kupienia i polutowania??

Skomentuj

A spróbuj tylko wstawić korektor do lampy, to na moją pomoc już więcej nie licz :twisted:

Regulację głośności i balansu między źródło a wzmacniacz - montujesz po prostu dwa potencjometry. Jeden jakiś logarytmiczny (rezystancja zależna od układu wzmacniacza lampy), a drugi o charakterystyce M+N.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X