Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz do TDA7294, jaki wzmachol ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz do TDA7294, jaki wzmachol ?

Obecnie w subie mam wzmacniacz TDA7294 i puki ten wzmachol zasilał tonsila 25/60 było ok. W tej chwili przesiadłem się na Tesle ANR 312, zrobiłem nową bude, a wzmachola postanowiłem zrobić w oddzielnej obudowie. No i wydaje mi się że zaczyna brakować mocy.
    I teraz pytanie jakie najlepiej kondzory wstawić w zasilaczu do TDA7294 ?
    4700 uF styka czy lepiej więcej ?

No i pytanie drugie, jaki wzmachol polecacie do napędu tego głosnika ? myśle że powinno być coś między 150, a 200 W. Macie jakieś schemaciki takich wzmacholi ? Jeśli tak to bardzo bym prosił albo o linka albo na poczte.

Igrulec@wp.pl

######### Dubi Dubi Dubi Igrek bassy lubi ;-) ############

4.700uF to stanowczo za malo, powinno byc minimum 10.000uF - dla TDA przy obciazeniu 4ohm spadek napiecia jest wtedy ok. 4-5V (w twoim przypadku wychodzi juz 8-10V) - tak wiec doladuj zasilacz - 10.000uF nie jest takie drogie (bodajze 8-10PLN za sztuke).
    A jaka 312? 4 czy 8ohm. Dla 8ohm zrob mostek na 7294 i styknie, dla 4ohm pewnie cos na tranzystorkach albo jakis STK...

Skomentuj

4 Ohmki głośniczek.

A te kondzory na jaki woltarz 220 ?

Skomentuj

To zalezy od tego ile powinien dawac sam zasilacz - powinny byc na napiecie co najmniej 10V wieksze - czyli na 50V lub 63V.
        Wiec 4ochm... No to tranzystorki lub STK... Chyba ze lubisz experymentowac to i na mostku z TDA7294 tez pojdzie - oczywiscie z odpowiednio obnizonym napieciem zasilania...

Skomentuj

Dzisiaj wstawie kondziory i zobacze jak to będzie chodzić jak dalej do kitu to zaczne zastanawiać sie nad nowym wzmacniaczem ale już bez eksperymentowania, jakąś dobrą sprawdzoną konstrukcje.

Skomentuj

Poszukaj na elektrodzie jest tam kilka wzmaków o różnych mocach jakiegoś napewno sobie przypasujesz

Skomentuj

Zamieszczone przez theant
              To zalezy od tego ile powinien dawac sam zasilacz - powinny byc na napiecie co najmniej 10V wieksze - czyli na 50V lub 63V.
              Wiec 4ochm... No to tranzystorki lub STK... Chyba ze lubisz experymentowac to i na mostku z TDA7294 tez pojdzie - oczywiscie z odpowiednio obnizonym napieciem zasilania...
              ARN312 jest troche mulasty, szczególnie w najniższych partiach, do tego mostek tda7294 niezbyt dobrze kontroluje głośnik. Poszukaj do tej tesli wzmaka 150-200W RMS najlepiej na elementach dyskretnych albo jakąś hybryde.

pozdrawiam!

Skomentuj

polecam STK4050 z zaniżonym nap.zasilania do 4R głośnika....moc ok 260W dla 10% THD a 200W zależnie od modelu kostki....0,4% w przypadku STK4050II

Skomentuj

Witam

w dziale konstrukcje opisalem subwofer elmera i tam dokladnie opisalem jakie kondzory zastosowac przy jakim napieciu tetnien

Pozdro

Skomentuj

Niestety TDA7294 poszedł mi z dymem, nie wiem dlaczego, może sie gdzieś zwarcie zrobiło chodz nie zlokalizowałem, po porstu zaczoł sie palić.

Teraz jestem zmuszony robić coś nowego może to i dobrze.

Macie wzór płytki, schemaciki i opis do tego wzmaka na stk 4048 lub 4050 ?

może być i na pocztę : igrulec@wp.pl

Skomentuj

Na elce zamieściłem projekt masz tu linka http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...-0-asc-30.html Ściągnij plik stkampli.zip

pozdrawiam!

Skomentuj

Spis elementów, schemat montarzowy i płytki już mam pobrałem z :
                        http://elektroda.pl/rtvforum/topic92486.html

Jest tylko jeden broblem, mam wytrawiac płytkę na oko ?
                        Ma ktos może schemat płytki w pdf'e, albo chociasz prosił bym o rozmiary jakie ta płytka miała by mieć, łatwiej będzie mi wytrawiać płytkę.

Skomentuj

Musisz wziąść pod uwagę że są dwie pomyłki, zresztą wszystko jest opisane na forum elki. Robilem plytki wg obydwu projektow i obydwie działają, ta co ja zamieściłem jest mniejsza, jeżeli chodzi o wymiary to po wydruku pomiędzy pierwszą a ostatnią nóżką hybrydy ma być 43.18mm zerkninj do noty katalogowej.

pozdrawiam!

Skomentuj

Witam

To ze Ci poszedl na spacer TDA to nie znaczy ze stk bedzie chulac... Chodzi mi o to ze juz wiele slychac bylo o tych stk: a ze podrobki szybko siadaja, ciezko oryginaly podobno spotkac no i cena wieksza od tda. Np w moim miescie TDA7294 kosztuje 19 zeta a ten stk to na gieldzie chodzi po oki 30zeta. Z reszta TDA jest chyba prostrzy w montazu...

POzdro

Skomentuj

TDA jest może i prostrzy w montarzu ( choć ta wersja którą ja miałem była bardzo rozbudowana, a widziałem że ktoś robi wzmaki na TDA przylutowując tylko pare elementów do scalaka), ale na TDA nie wyciagne 200W, a tyle potrzebuje do ARN 312/0/4

Skomentuj

Czaruję...