Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

5.1 pomysł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

5.1 pomysł

Witam,
    wpadł mi do głowy pewien pomysł stworzenia systemu 5.1 ze źródła stereo.
    Nie jest to rewelacja, ale jak na moje potrzeby wystarczy.

W późniejszym czasie TDA można zastąpić dekoderem dźwięku dookólnego.
    Planuje umieścić całą elektronikę w jednej obudowie, zasilanie 3 transformatorami.

Chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat.
    Co sądzicie o tym, modyfikacje i usprawnienia można by dodać.

Ps. Mam nadzieje, że finanse pozwolą i już wkrótce taki post będzie w dziale "Własne konstrukcje"

możesz mi wyjaśnić jaki jest sens robienia ze stereo "pseudo 5.1" ? bo nie rozumiem tego....
    przecież dźwięk i tak będzie taki sam tyle, że zamiast z 2 to 5 głośników....

Skomentuj

I oto chodzi, o 5 głośników.

Skomentuj

to tyły połącz równolegle albo szeregowo z frontami, taniej Cie wyjdzie ale moim zdaniem to i tak nie ma sensu

Skomentuj

Sory ze pytam... nie lepiej zrobic normalne 5.1 :neutral: :?: Masz jakies sensowne uzasadnie nie poza "Bo tak"/"Bo mi wydaje sie ze...." :razz: :razz: :razz:

[ Dodano: 2008-12-05, 20:13 ]
          A nie lepiej zrobic wzmak stereo, suba i 1 wzmak mono :wink: ? tzn. pod stereo podpiac po 2 komumny pod kanał[tylko zeby R sie zgadzała :!: ], mono na central, a suba jaoko suba? :razz: Efekt ten sam....[oczywisciew-g mnie,widomo ze moge sie mylic....]

Skomentuj

Jak chcesz zrobic jakis system wielokanalowy to najpierw poczytaj o tym np na moim www. Najprosciej kupic scalak ktory obsluzy analogowy surround jest jeden ktory da sie kupic.
            Sens w robieniu czegos takiego jest zaden bo za tyle co wydasz kasy na same koncowki to mozna bedzie kupic juz gotowy amplituner.

Skomentuj

kup sobie ampli, jakiś używany i nie cuduj, bo to nieopłacalne pod każdym względem, począwszy od możliwości, a na kosztach skończywszy.

Skomentuj

takero oraz irek mają rację. Zrobienie tego wyniesie Cię więcej niż:
                http://www.allegro.pl/14284_yamaha.h...&change_view=1

Do tego tylko aktywny Sub możesz dodać.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez irek
                  poczytaj o tym np na moim www
                  masz juz dzialajaca nowa strone? mozesz adres podac?

Zamieszczone przez irek
                  Najprosciej kupic scalak ktory obsluzy analogowy surround jest jeden ktory da sie kupic.
                  tzn jaki? i co on tak naprawde robi? przypadkiem to nie jest ten system co robi pseudo 5.1 z sygnalu stereo?

ciagle mam ochote zrobic budzetowe 5.1 do kompa ale problemem jest tutaj zawsze sterowanie glosnoscia wszystkich 6 kanalow naraz. znacie jakies tanie sposoby na rozwiazanie tego problemu?

Skomentuj

Jak miałem około 15 lat to robiłem coś takiego jak na załączniku.
                    Tyle że konstrukcja którą ja robiłem miała jeszcze jakiś filtr cewka/kondek w szereg z potencjometrem.
                    Chodziło chyba o obcięcie dolnego pasma bo i tak info o kierunkowości nie przenosi i na głośniczkach można oszczędzić.
                    Pamiętam że jako gówniarz byłem zafascynowany :)
                    Załączone pliki

Skomentuj

ciagle mam ochote zrobic budzetowe 5.1 do kompa ale problemem jest tutaj zawsze sterowanie glosnoscia wszystkich 6 kanalow naraz. znacie jakies tanie sposoby na rozwiazanie tego problemu?
                      http://pdf1.alldatasheet.com/datashe...TC/PT2322.html
                      http://pdf1.alldatasheet.com/datashe...TC/PT2323.html

Skomentuj

pegelmesser,
                        Jak się steruje takie kości ? To chyba pole do popisu dla programisty/automatyka ?

Skomentuj

Nie, dla elektronika.

Skomentuj

a jak wyszukiwalem recznie po opisach ukladu to przez pare godzin nie znalazlem nic co by pasowalo :evil:
                            a tu prosze... zaraz poszukam czy maja to gdzies w sklepach

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              zaraz poszukam czy maja to gdzies w sklepach
                              impel

Klopot moze sprawic tylko aplikacja, tj magistrala I2C oraz towarzyszace uklady analogowe. Uklady tego typu siedza m.in. w zestawach glosnikow komputerowych 5.1. Sporo sie tego naprawialo...

Skomentuj

bardzo ciekawie wyglada PT2323
                                ale nawet nie mam pojecia jak zabrac sie za sterowanie :sad:
                                co to jest I2C - jakis jezyk programowania czy co?

[ Dodano: 2008-12-11, 20:05 ]
                                cena jeszcze w granicach tolerancji - w czym to montowali? moze by tak skopiowac sterowanie?

Skomentuj

I2C? No toć to chyba każdy chyba wie. http://pl.wikipedia.org/wiki/I%C2%B2C
                                  Standard od lat.
                                  Co do PT2323 to mozna sie pobawic, ale wiaodmo ze zabawy bedzie sporo bo tzreba uklad ladnie obstawic opampami itp zeby to dzialalo jak nalezy. No i sterowanie po I2C.

Skomentuj

Opis historyczny systemow wielokanalowych jest na mojej obecnej stronie www (adres w stopce).
                                    marusmk opisal pierwszy system z kanalem roznicowym i jest on tez opisany ma moim www. Jako kanal roznicowy lewego i prawego kanalu glownego niskie tony sa automatycznie usuwane bo maja ta sama faze a glosniki odtwarzaja tylko roznice miedzykanalowa. Przy sygnale mono nie odtwarzaja nic.

Kejsan jesli potrzebujesz tylko wzmacniacza 5 kanalowego (a na to wyglada) to sprawa jest jeszcze prostrza bo wystarczy kupic nawet stary amplituner tylko z wejsciem wielokanalowym, najczesciej bedziesz mial do tego jeszcze przydatny dekoder dolby pro logic ktorego nie da sie wykonac samemu bo nie ma odpowiednich scalakow.

Robienie wzmacniacza wielokanalowego z nadzieja ze bedzie to konstrukcja lepsza niz firmowe uklady niestety najczesciej sie nie udaje. Bo wstawienie duzego trafa i niby dobrej koncowki mocy gwarantuje tylko duza moc ktora nie jest i tak potrzebna a nadal nie ma sedna sprawy czyli np regulatora glosnosci. Jesli wogule takowy jest potrzebny bo przeciez karta muzyczna reguluje wszystkie kanalu naraz.
                                    Niepotrzebnie rozbudowujesz uklad utrudniajac sobie zycie bo to wszystko jest juz zrealizowane na karcie muzycznej ktora potrzebuje tylko wzmacniaczy mocy.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                      nadal nie ma sedna sprawy czyli np regulatora glosnosci. Jesli wogule takowy jest potrzebny bo przeciez karta muzyczna reguluje wszystkie kanalu naraz.
                                      Niepotrzebnie rozbudowujesz uklad utrudniajac sobie zycie bo to wszystko jest juz zrealizowane na karcie muzycznej ktora potrzebuje tylko wzmacniaczy mocy.
                                      tak, i dlatego potrzebuje tylko jakiegos regulatora glosnosci. pracowalem przez jakis czas na wzmacniaczu wbudowanym w kompa (TDA1554) i regulowanie tylko suwakami w kompie jest bardzo nie wygodne i uciazliwe (chociazby jak sie cos zawiesi to nie masz mozliwosci sciszenia a z glosnikow nadal cos gra)

a sa moze jakies potencjometry ktore mozna laczyc ze soba?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        a sa moze jakies potencjometry ktore mozna laczyc ze soba?
                                        Sa potencjometry wielokanalowe ale to drooogie rzeczy :P... mozesz teoretycznie wymyslec jakis patent (mechaniczny np cos w stylu paska klinowego :P) na polaczenie potencjometrow ale to niezla zabawa.. normalnie bo znoscnych cenach sa tylko potki podwojne... ewentualnie mozesz kupic selektor na jak najwiecej pozycji sie da i jak najwiecej kanalow... no minimum 5 kanalow.. i kombinowac z rezystorami.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X