Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mala modyfikacja regulacji barwy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mala modyfikacja regulacji barwy

Jesli ktos moglby pomoc, mam regulator barwy z AVT wszystko spoko itd. Mam z nim taki problem - chcialbym zmniejszyc zakres regulacji niskoch tonow. Elementy tym sterujace to oczywiscie c5,c6,c7 oraz r6. Moglbym robic to na czuja ale moze ktos podpowie jak to wykonac. Nazwe to w ten sposob ze powiedzmy regulator podbija przy max polozeniu potka bas do "+10db" a ja chce z tego tak okolo 1/3 czyli te "+3db" oczywiscie te wartosci sa tylko przykladowe.

Orientuje sie ktos co powymieniac :)? // probowalem symulowac w filterpro ale nie wiem czy w ogole program jest w stanie taka symulacje wykonac - tak czy siak nic z tego nie wyszlo :P

Nie potrafie obsługiwać programów symulacyjnych :(, w praktyce daj potencjometry 4,7k zamiast 10k. Musisz dodać rezystory po około 2,2k po każdej stronie końca potencjometru. W tes sposób układ będze 'widzieć' potencjometr 10k ale zakres będzie około 2 razy mniejszy.

Skomentuj

Profesjonalista, no nad tym tez myslalem, ale wydaje mi sie ze jest jakis sposob na zmiane dzialania filtru poprzez zmiane parametrow krzywej czyli tych kondow czy reza. Nie wiem tylko co jak zmienic, bo symulator nie ma takiego wariantu. Mam nadzieje ze ktos cos jeszcze doda bo przeciez sa tu ludzie ktorzy elektronike maja na codzien a nie tak jak ja hobbystycznie jakies popierdolki

Jakbym widzial chociaz jaka role pelnia niektore elementy szczegolnie ten rez i maly kond to moze byc sie dalo wywnioskowac a tak to ciezko.. jadyne co to pewnie te wieksze rezy to f dzialania filtru...

Skomentuj

kondensatory wplywaja glownie na czestotliwosc a na zakres regulacji wplywaja rezystory po ''bokach'' potencjometrow.

Skomentuj

Ok, pokombinuje z tym :). Irek jesli wiesz to moglbys wyjasnic role tego konda i reza spietego na schemacie "w dol"? 1n i 12k ?

Skomentuj

12k jest konieczny do dzialania ukladu i wystepuje w kazdym regulatorze barwy. Dodatkowy jest 1nF i wydaje mi sie ze sluzy do ograniczenia pasma przenoszenia calosci jak tez do ograniczenia maksymalnego podbicia wysokich tonow.
            Caly uklad mozesz sobie narysowac w symulatorze electronic workbench i bedziesz wiedzial co do czego sluzy.

Skomentuj

dzieki :)

Skomentuj

Czaruję...
              X