Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz NE019 - problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz NE019 - problem

Mam otóż taki problem, po podłączeniu wszystkiego wzmacniacz w ogóle nie gra :( Wszystko jest dobrze podłączone , nie ma zimnych lutów. Zasilam go zasilaczem 12V 1500mA ( w sklepie tam gdzie kupowałem ten zestaw powiedzieli że jest dobry do wzmacniacza ) , głośniki odzywają się wtedy gdy
    dotykam przewodem do przewodu zasilającego wtedy jest takie przy dotknięciu pyk i nic więcej. Proszę o pomoc z góry dziękuję. Jest to mój pierwszy zestaw.

A i wcześniej podłączałem go do akumulatora 14,4V ( nie wiem ile A ) to grał jeden kanał, ale cicho. Później podłączyłem go do zasilacza 12V 2,9A to dwie diody prostownicze się spaliły. Po ich wymianie , po sprawdzeniu i poprawieniu zimnych lutów jest tak jak wyżej napisałem.

Schemat: Schemat

Witam,
    w linku jest schemat wzmacniacza opartego na TDA2030 (taki sam jak w kicie NE019) umozliwiajacy zasilanie ze źródła pojedynczego zasilania 0d +12V do +32V (Liczba elementów zostaje zwiększona celem "emulowania" napięcia ujemnego względem masy)http://www.elektroda.pl/projekt/tda2030_2.gif

w kolejnym linku http://www.elektroda.pl/projekt/tda2030_1.gif jest schemat tradycyjnego zasilania TDA2030 poprzez zasilanie symetryczne - mało elementów. Zasilanie od +/-6V do +/-16V. Od zasilania zależy moc wzmacniacza.
    Niepamietam dokładnie schematu aplikacji TDA2030 w kicie NE019. Jednak myślę ze w pewien sposob pomoglem. Reszta zalezy od Ciebie.

pozdrawiam.

Skomentuj

Szczerze mówiąc, to w tej aplikacji nie da się niczego "spaprać". Jeśli jest dobrze zaprojektowana płytka i dobrze polutowane wszystko, to powinno odpalić od kopa. Sprawdź jedynie prąd spoczynkowy i porównaj z danymi od producenta. Przewód-przewodem, to chodzi oczywiście o podłączanie zasilania? Sprawdź, czy kondensatory na wejściu i wyjściu są OK, oraz czy na odpowiednich nóżkach układu scalonego występuje odpowiednie napięcie (mówimy tu o napięciu zasilania)

Skomentuj

podłączyłeś do zasilania samo trafo czy masz jakiś zasilacz ?

Skomentuj

Przecież napisał że kupił zasilacz 1.5A :) tak, napisałby że kupił transformator

Skomentuj

Nie musial tego pisac bo zasialcz 12V moze byc rownie dobzre zasialczem pradu pzremiennego, tj. samym trafokiem...

Skomentuj

Heh, chyba doszedłem do sedna sprawy :( prąd dochodzi do TDA'ków lecz od nich nic nie idzie 0 odzewu :( jutro pojadę do elektronicznego i kupie nowe TDA2030 i zobaczymy co wyjdzie :) pozdro

Skomentuj

Wklej fotke tego co uczyniłeś :)....

Skomentuj

działa !! ludzie działa !! ale tylko jeden kanał, prawy :( wstawiłem zworke i zadziałało. Piszę teraz ze szkoły po powrocie do domu posprawdzam jeszcze raz wszystko miernikiem :)

Skomentuj

Czaruję...
                  X