Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szukam porz?dnego wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szukam porz?dnego wzmacniacza

Witam
    Mam zamiar zrobić wzmacniacz do subwoofera. Chciałbym aby miał 150W - 300W. Zastanawiam
    się nad STK 4048II, ale z nimi jest ten problem, że łatwo trafić na podróby, a z nimi to
    różnie bywa. Ostatnio myślałem też o PA300 tyle, że ten troche jeszcze zbyt skomplikowany
    w porównaniu do stk. Jednak bardzo bym chciał mieć takiego, żeby już nie musieć zmieniać
    go na większy kiedy to mocy zbraknie. Takiego PA300 to mineło by troche czasu zanim było
    by mnie stać by zrobić coś co wykorzysta go. Ile mogę przeznaczyć pieniędzy? Nie wiem
    zeleży ile będzie trzeba. Jak sie coś robi to zwykle jak bierzemy pod uwagę tylko podstawowe
    sprawy a na koniec jesteśmy zaskoczeni ile to wydatków doleciało na pierdoły. Minimum to jakieś 300zł.
    A kwota maksymalna chiałbym by się zamknęła w 600. Ważne jest napięcie zasilania bo kondensatory
    filtrujące to spory wydatek. Gdybym robił już tego STK to myślę że ze 100 000uF /63V moge
    mu ofiarować. Na ile zostaną wykorzystane nie wiem ale co mi tam. Dobra teraz do rzeczy.
    Chciałbym dostać jakieś propozycje niekoniecznie dotyczące tych wymienionych wyżej.
    A i mam jeszcze prośbę do igoda mianowicie robiłeś te PA300 więc może uświadomisz mnie troche o
    nim i kosztami związanymi z jego budową. A i jeszcze jedno w przyszłości chcę napędzać tym wzmakiem
    takiego np SLS 263 a do wykorzystania jego możliwości (nie chodzi tu o ekstremalnie głośne sluchanie)
    potrzeba dobry piecyk a zapas jest zawsze mile widziany. ŁUKASZ pewnie coś o tym powie.

100 000 no ladnie ale po co az tyle jak juz chcesz zaszalec to wydajne trafo i 40 000-50 000 uF to w zupelnosci wystarczy skoro p300 jest zbyt skomplikowany to niestety nie masz wyjscia tylko stk to dobry scalak do suba jak znalazł i wystarczy na dluzej poradzi sobie z wiekszoscia glosnikow
    P300 to fajny wzmak fakt ze jest trudny w budowie moze nie tylko pod wzgledem eletronicznym ale warto tu masz juz zapas a koszt nieduzo wiecej jak stk

co do slsa hmm ja sie bawie z jego mlodszym bratem 213 i zasilam go wlasnie p 300 i powiem ze gra fajnie glsoniki maja duza obciazalnosc i trzeba ja wykorzystac pozatym ja zawsze wychodze z zalozenia ze dobry wzmak wplytwa na niskosc basuu i na kontrole wiec co mi tak
    obecnie trwaja prace prosjektowe nad wersja XLSa w 25 l z korekcja linkvitza f3 na poziomie kolo 25 hz niedlugo skoncze uklad to sprawdze na oscyloskopie co powoduje ale jeszcze duzo przedemna
    uwazam ze jezeli ma to byc panel do suba przyszlosciowy to zdecydowanie rob P300 uklad jest naprawde prosty a kilak osb z forum na pewno bedzie sluzylo ci rada i pomoca

Skomentuj

Hmm...mnie też ostatnio spodobał się PA300, mam jeszcze schemat wzmaka na sankenach, i wydaje się być trochę łatwiejszy. Moc zbliżona(no może trochę :P) bo z odpowiednim trafem 400W przy 4Ohm'ach. Koszt około 100zł, bez zasilania, więc nie taki mały. Z tego co czytałem PA300 ma rewelacyjne THD co przemawia na jego korzyść bo niewiem jakie ma ten drugi. Będe musiał przeczytać cały artykuł o tym PA300, tylko szkoda, że jest po angielsku. Pozdro

Skomentuj

PA300 to jeden z lepszych wzmacniaczy do suba.

STK to przy nim zabawka, jest klasę gorszy.

Wada stk to to, że jest dużo baerdziej skomplikowany od STK.

W dziale sprzedam bęzie dostępny moduł jak i sama końcówka na PA300 za około 250zł.

Skomentuj

Czy w dziale sprzedam beda tez takie pierdółki jak filtr subsoniczny, dolnoprzepustowy i tym podobne?? I kiedy zostanie on "otwarty"??

Skomentuj

Będą min w/w filtry, układy zabezpieczające, zasilacze itp.

Do soboty powinno ruszyć.

Skomentuj

No z tym filterkiem to nawet nie tak strasznie drogo by wyszło bo jakieś 150zeta jak zamówie od importera. Sprawdzałem i ten pa300 jest na 60V więc jak dam jakieś 55 to te kondy też będą mu pasować. Do tego jakieś trafko z 600W i powinno zasilanie być git. Myśle że jak za samą końcówkę to tak z 170zł moge sie wykosztować na więcej chyba mnie nie stać. A tak to ile by on kosztował jak sobie wszystko sam porobie. Bo 250zł to tak troche poważnie nadszarpuje fundusze. Co do używania mocy to kumpel ma 2 12calowe CW alpharda i trzeba by było je czymś przetestować bo mostek tda to nawet ich nie rusza zbytnio. No z tym artem o pa300 po angolu to też chyba sie za niego wezme. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Tak czy siak mam chrapke na ten wzmak.

Skomentuj

Czaruję...
              X