Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ustawienie pradu spoczynkowego w ne107k

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ustawienie pradu spoczynkowego w ne107k

witam

wiec zmontowalem sobie tego wzmaka (250W) i zabralem sie do uruchomienia wg instrukcji czyli rezystory 10ohm/0,25W zamiast bezpiecznikow

no i krece P2 (ten od pradu spoczynkowego) krece krece....i dlugo mam spadek okolo0,2V czyli prad spoczynkowy 20mA w pewnej chwili spadek napiecia rosnie do0,4V ale trzymajac dalej woltomierzx na rezystorze zauwazam ze napiecie rosnie i rosnie miliwolt po miliwolcie...gdy urosnie do 2V (rosloby dalej) wylaczam zasilanie zeby nic nie spalic.

wiec zauwazylem (z pomoca uczestinkow forum elektroda) ze prad rosnie bo za jego stabilizacje odpowiedzialny jest termistor R37 gdy jest chlodny to prad rosnie gdy go przygrzeje to prad sie stabilizuje. i teraz nasuwa sie pytanie. czy prad spaoczynkowy ustala sie na zimnych termistorach(czyli prad nie powinien tak szalec) czy nalezy na sztucznie podgrzanym termistorze ustalic te 200mA i uruchomic wzmaka. pytam bo boje sie ze spale koncowke mocy

moj znajomy wyrazal watpliwosci co do podlaczeni rezystora R15, czy nie powinien byc on podlaczony do wezla wyjciowego a nie do drenu T5A

wiem ze na tym forum mistrzem od wzmacniaczy mosfet jest Irek:) wie prosze Cie Irku wypowiedz sie na ten temat:) z gory dzieki za pomoc

aaaa i zastosowalem sie do erraty znalezionej na elektrodzie:
    R29 powinien mieć wartość 3k a nie 10k
    R30 powinien mieć wartość 3k a nie 4.7k
    R31 (termistor) jest 4.7k a ma być 10k
    R34 zamiast 15k ma być 33k
    R35 ma 3.3k a powinien mieć 20k
    R39 jest 100R a powinno być 150R
    Zamiast D2 wstawiamy Rezystor 3k 5%
    PR2 ma wartość 100R a ma być 220R
    Załączone pliki

Dlatego ja w swoich ukladach nie stosuje termistorow do stabilizacji termicznej bo nigdy nie wiesz jaki model kupisz. Wazne jest zeby zawsze plynal jakis prad spoczynkowy jesli stabilizacja termiczna jest dobrze zrobiona to nie zmienia sie on z temperatura. A jesli juz zmienia to aby w malym zakresie. Ustaw ten prad na zimno a potem skoryguja na rozgrzanym wzmacniaczu. No chyba ze jest jakis problem w ukladzie i nie zdazysz go rozgrzac a tu BUUUM :)
    To ze na poczatku masz napiecie 0,2V na rezystorze 10om to swiadczy o przeplywie pradu przedwzmacniacza o wartosci 20mA a dopiero potem zaczyna plynac prad spoczynkowy samych tranzystorow mocy.
    Nie wiem czy przedstawione zmiany we wzmaku sa prawidlowe bo nie robilem tego wzmaka. Mam wlasny projekt tego typu.

Skomentuj

dzieki za odpowiedz:)

czy w razie niepowodzeni z tym modelem wzmaka posiadalbys jakis alternatymwny schemat wzmacniacza na irf640 (zeby zrobic uzytek z tych jak bedzie kiszka) ktorym bys sie podzielil??

pozdrawiam

Skomentuj

Na irf540 lub 640 owszem ale mam uklad na dwoch tranzystorach co daje tylko 100W mocy a po wymianie na irfp240 czy irfp250 uzyskuje sie 200W.

Skomentuj

Właśnie Irku :) obiecałes projekt wzmaka opublikować na forum :) można sie go spodziewac niedługo ?? :)

Skomentuj

Mozna sie spodziewac :)

Projekt mail byc tylko do suba ale ostatnie modyfikacje zrobily z niego pelnopasmowa wersje i na razie trwaja proby zwarciowe i odsluchowe. Wersja na IRF540 bedzie tansza w montazu od TDA7294.

Skomentuj

<lol> doczekać sie niemoge :)

Skomentuj

Irek, a będzie też ta wersja 200w - do suba :) ??

Skomentuj

nio oki zatem wroce do glownego tematu tego postu:-)

probujac ustawic prad spoczynkowy ustawilem na potencjometrze pierwsze miejsce gdzie prad rosnie powyzej magicznego 20mA i zostawilem wlaczony wzmacniacz na biegu jalowym z bezpiecznikami 1A - nie minelo 30sekund i bezpieczniki sie upiekly

dochodze do wniosku ze to koniec mojej walki z tym kitem:/ obawiam sie ze nawet jak go uruchomie moze mi wywinac niezly numer. puki mam cale tranz mocy zrobie chyba z tych podzespolow cos innego

i teraz pytanko do wszystkich forumowiczow majsterkowiczow, a zwlaszcza znowu do Irka: czy posiadacie jakis model wzmaka na IRF640? - posiadam 8 sztuk tych tranzystorow i z checia zrobilbym cos o mocy 200W (pewnie na dwoch parach)

chyba ze moglbys Irku rzucic okiem na schemat i poradzic jak prosto wymienic stabilizacje pradu na R37 i dac cos stabilniejszego??

Skomentuj

Stabilizacja pradu spoczynkowego to najtrudniejsze zadanie dlatego wlasnie moj projekt tak dlugo dopracowuje.

Skomentuj

Melduje że odpaliłem NE107,chodzi bajka.Też miałem problemy ze spoczynkowym ale to olałem,miernik pokazywał 100mV(?) więc pokręciłem minimalnie w prawo i nic,jak dalej to dym z rezystorków.Zauważyłem tylko że jak pr jest na min. to wzmak jakoś kiepsko gra więc dałem mu ciupke w prawo i jest git.Dostał już porządnie po dupie bo aż radiator miał 85 stopni i nadal działa.Na wszelki wypadek zabezpieczenie ustawiłem na ok 80 stopni.Paffik polukaj bo może co źle w płytke powsadzałeś i w tym może jest problem.A i u mnie wyszło pierońskie zasilanie-2x59V ale działa.
                      PZDR

Skomentuj

Czaruję...
                      X