Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomiar indukcyjnosci cewek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomiar indukcyjnosci cewek

witam szukam czegos do pomiaru indukcyjnosci cewek... interesujue mnie cos do pomiaru indukcyjnosci cewek do zwrotnicy czyli w gre wchodzi cos od np mniejwiecej 0.2mH w gore cos dosyc nie drogiego

moze byc cos takiego
    http://www.allegro.pl/item521260115_...ie_ut_602.html

A może JIG + SW. Na pewno wyjdzie taniej niż ten multimetr.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
      A może JIG + SW. Na pewno wyjdzie taniej niż ten multimetr.
      A jest to tak samo miarodajne, bo nie wydaje mi się...?

Skomentuj

a no i by bylo prosto i bez zbednej zabawy

choc w sumie jig do wielu rzeczy przydatny wiec moze i to tez pomysl tylko co to za SW bo nie wiem i czy tak jak ktos juz spytal to miarodajne??

Skomentuj

Zamieszczone przez zboj87
          A jest to tak samo miarodajne, bo nie wydaje mi się...?
          Na tyle miarodajne, że spokojnie wystarczy do pomiaru cewek i nie tylko. Ktoś kiedyś robił pomiary cewek do zwrotnic za pomocą JIG'a i wyniki były bardzo dobre.

Skomentuj

Sw= Speaker Workshop ( program do projektowania zwrotnic i pomiarów głośników Jig z nim współpracuje) bardzo dobrze mierzy cewki nie ma sensu multimetra za 100 zł kupować.

Skomentuj

moja instalacja jiga ma rezystancję ok 40mohm(a nie jak zazwyczaj 100-300mohm) i po kalibracji wyniki są zbieżne z tymi z podobnego miernika, sam uzywam SW do pomiarów LC ale jestem w trakcie budowy miernika mikroprocesorowego jako osobne urządzenie, będzie on miał w zakresie 20u-20000uF dokładność 1% a koszt budowy takiego miernika nie przekroczy 150zł więc chyba jednak nie warto kupować czegoś za 1000zł skoro jest SW (:

Skomentuj

Zamieszczone przez flodins
                będzie on miał w zakresie 20u-20000uF dokładność
                Autorowi chodzi o cewki a nie o kondensatory.
                daniel69, Chcesz cewki nawijać sam? A może chcesz stworzyć sam zwrotnicę? Bo jeśli tak, to tak czy siak potrzebujesz JIG-a i SW

Skomentuj

za 5zl mozna zbudowac prosta przystawke do pomiaru indukcyjnosci na cmosie hc132 ktora nie raz byla opisywana w AVT.

Skomentuj

Teraz prawie kazdy miernik ma opcje pomiaru indukcyjnosci. Nie wyobrazam sobie nie posiadania takowego.. kazdy chocby amator elektroniki jako takiej musi taki posiadac.
                    Chocby taki prosty, a zarazem bardzo dobry http://allegro.pl/item517452889_prof...ukcyjnosc.html .

Skomentuj

no ja bym powiedzial ze malo ktory miernik ma pomiar indukcyjnosci, za ta prawie kazdy pomiar pojemnosci. za to miernik ktory kolega przytoczyl jest naprawde porzadne i dokladne urzadzenie. używam takiego samego od 2 lat i jestem zadowolony. posiada takze tabele z dokladnosciami dla kazdego zakresu, wiec mozna sobie bledy pomiaru wyliczyc jak ktos potrzebuje

Skomentuj

chce sam nawijac cewki... bo nie oplaca sie mi ich kupowac

[ Dodano: 2009-01-08, 21:50 ]
                        Zamieszczone przez irek
                        za 5zl mozna zbudowac prosta przystawke do pomiaru indukcyjnosci na cmosie hc132 ktora nie raz byla opisywana w AVT.
                        a jak to zrobic?? lub gdzie znalezc schemat...

Skomentuj

a jak to zrobic?? lub gdzie znalezc schemat...
                          http://sklep.avt.com.pl/p/pl/1824/pr...drukowana.html
                          lub
                          http://sklep.avt.com.pl/p/pl/47807/p...drukowana.html

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                            To przystawki służące do pomiaru indukcyjności o zakresie zbyt małym jak dla potrzeb elektroakustyki - typowe krótkofalarskie!

Skomentuj

Wczesniejsze opracowania (tez Janeczka) byly z generatorem na zakres bardziej przydatny akusykom. Ja mam ten uklad z przelaczanym zakresem do 0,5mH i do 5mH.

Malo ktory miernik ma pomiar indukcyjnosci a te bardzo tanie moga ja mierzyc bardzo niedokladnie. Na szczescie mozna juz kupic miernik RLC czy multimetr w cenie ok 150zl. Kiedys ceny miernikow cewek zaczynaly sie od 300zl.

Skomentuj

Osobiście moge polecić miernik unit ut-70A - dość tani (płaciłem 165 zł) i na prawdę przyzwoity. Mierzy kondensatory do 100 uF i cewki aż do 20 H, dokładność w użytecznym zakresie całkowice wystarczająca - 2%. Są chyba też tańsze ale różnie to może być z jakością.

Skomentuj

szkoda ze pojemnosc tylko do 100uF. Bo czesciej sie przydaje zmierzenie jakiegos starego duzego elektrolita, malych nie warto mierzyc tylko od razu kupic nowe.

Skomentuj

Racja ale duze to mozna zmierzyc podlaczajac ze zrodla napiecia stalego poprzez rezystor i badac jak szybko rosnie napiecie. Stad wprost wynika pojemnosc.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X