Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nawijanie cewek - co i jak

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[quote="takero"]nasycać jak nasycać, kwestia raczej tego żę drut jest grubości włosa ;]

drut jest grubosci 0.8mm wiec wcale nie grubosci wlosa

[ Dodano: 2009-01-08, 22:28 ]
    ehh widze ze nie dowiem sie jak mam zabrac sie do nawijania

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
      drut jest grubosci 0.8mm wiec wcale nie grubosci wlosa
      jeśli jej rezystancja to 0.23R to można zaryzykować w sumie , chyba zaraz kupię parę i się pobawię

ehh widze ze nie dowiem sie jak mam zabrac sie do nawijania
      no więc tak - bierzesz drut, nawijasz , nawijasz, sprawdzasz indukcyjnośc, nawijasz itd, nawinięte
      Co więcej chcesz wiedzieć ?

Skomentuj

chcialem sie dowiedziec od jakiej srednicy zewnetrznej zaczynac jakiej wysokosci (grubosci) itd jakis programik ulatwiajacy cos zeby mniej drutu urzyc... a nie wiecej tak jak powiedzieliscie

Skomentuj

http://audio-sklep.pl/katalog.php?ka...81bbe0b4a7664a

Policz sobie ilość zwoi na zdjęciach i nawiń takie same wymiary zewnętrzne masz podane grubość drutu też :)

Skomentuj

3,9mH z drutu 1,4mm kosztuje 46zł... naprawdę ta zabawa ma sens ?

Skomentuj

16 zl za kilogram
              Gdzie masz takie ceny:P?

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                16 zl za kilogram
                Gdzie masz takie ceny:P?
                oj sorki 16 zl to netto brutto 20 zl

Skomentuj

chyba na złomie...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                    chyba na złomie...
                    chcialbys... aluminium kosztuje 1,20 a co dopiero stal..

Skomentuj

stal ? mowa chyba o drucie miedzianym ;]

Skomentuj

a i co myslicie nad uzyciem tego zamiast cewki... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=522941063 pytam choc chce tylko wiedziec
                        Takiej wielkości cewka na pewno ma rdzeń o dużej przenikalności. A rdzenie o dużej przenikalności mają z reguły niską indukcję maksymalną. Poza tym te 2,3A, to jest jakiś tam próg, przy którym indukcyjność cewki maleje w określonym (ale nie podanym na aukcji) stopniu. Pewnie już sporo poniżej tej wartości indukcyjność trochę maleje. A zmiana indukcyjności w zależności od prądu owocuje zniekształceniami. I to takimi, że nie da się słuchać.
                        A ceny surowców w skupach ostatnio bardzo się wahają, cena miedzi w ogóle bardzo spadła.
                        Na www.eurodrut.com.pl faktycznie drut 1,6mm jest teraz po 16,49 zł netto za kilogram. Ale chyba nigdzie indziej w tej cenie się nie znajdzie. A tak to pewnie przesyłka dojdzie.

Skomentuj

cewki na rdzeniach do dlawikow od zasilaczy impulsowych bardzo ladnie graja (pierdzą) przy wiekszych mocach. Ale nie martwcie sie warto zaryzykowac i sie spazyc bo nawet w LDM-ie cala seria takich bubli wyszla :), oczywiscie zanim ja zaczalem tam pracowac :)

W AVT drut nawojowy 1,6mm kosztuje 74zl/kg w TME ok 120zl/kg! Cewka z polinka jest nawinieta samospiekiem a nie zwyklym drutem wiec wydaje mi sie ze i tak ma dobra cene. Oczywiscie zawsze mozna nawiajc samemu ale bez miernika indukcyjnosci nie ma to zadnego sensu.
                          3,3mH na rdzeniu o rezystancji podobnej do tej powietrznej nawinietej drutem 1,6mm kosztuje w polinku 11zl brutto! a o nizszej rez i wiekszym rdzeniu ok 20zl. No ale jak ktos lubi marnowac czas robiac cos o czym nie ma pojecia to prosze bardzo.

Skomentuj

Nawijanie cewek to jest chory pomysł, kiedyś gdy nie znałem polinka a cewki w akkusie wydawały mi sie za drogie , to nawinałem pare.
                            Powiem tak, 0,4mH wyszły mi idealnie, nawijane drutem 0,9mm.
                            Małe cewki , cienkim drutem, koszmar układania warstw, ogólnie porażka.
                            Wieksza cewka , nawinieta drutem 1mm, ile miałem tyle nawinałem, wyszła 1,4mH i cos koło 1ohma, totalna porażka.
                            Jeżeli najwijać to nie za grubym drutem ale tez nie za cienkim bo sie cieżko robi i koniecznie w pojedynczej emalii bo jest miekszy.

Dostawca drutu - polecam lokalny zakład przewijania silników, ja pare lat temu za 5 zł kupiłem 100m 0,9 i 100m 0,5 mm . Wszystko zalezy od własciciela ile zawoła, ten co ja u niego bylęm powiedział "co łaska" a ja jako biedny student dałem mu 5 zł .

Skomentuj

proponuje poszukac w starych ksiazkach do akustyki w bibliotece kiedys przegladalem takowa bylo to z 10 albo i wiecej lat temu byly bardzo ladnie opracowane tabele jak nawijac cewke jaki karkas jaka grubosc drutu ile zwoi ile dawalo to inducyjnosci nie pamietam teraz tytulu ksiazke wypozyczalem z biblioteki w technikum mechanicznym

dzieki informacja zawartym w nej mozna bylo nawinac praktycznie kazda cewke powietrzana nie pamietam czy rdzeniowe bylo opisane (ale [arametrow rdzeniowych nie da sie okreslic bez pomiarow)

co do kupna miernika to na uczelni stasowalismy specjalny przyrzad do pomiaru indukcyjnosci nie pamietam tez nazwy ale wygladal jak mala waga ze spozywczego z prlu, tak wiec zakup miernika za 150zl uwazam za bezsesowny do jednorazowego nawet uzytku

proponuje poszukac odp literatury przeciez nasi autorzy jak opisywali temat to wiedzieli co pisza i nie byli to pierwsi lepsi z brzegu jak jest tereaz w niektorych publikacjach, na podstawie tabel mozna bedzie sobie nawinac co tylko miesci sie w ich zakresach.

cewka 3,3mH bedzie wazyc baaardzo duzo jako powietrzna wiec tu stosuje sie z oszczednosci rdzeniowe

cewka rdzeniowa to nic innego jak powietrzna z rdzeniem z odp materialu (nie pamietam dokladnie jakiego) w ktora ten rdzen jest wpuszczony osiowo zapewniajac skupienie strumienia magnetycznego i zwiekszenie indukcujnosci (wsuwajac i wysowajac rdzen zmienia sie jej indukcja i rezystancja) dlatego bez pomiarow nie mozna jej skalibrowac do odp parametrow

ci co pisza idz kup maja troche racji bo dostanisz od razu co potrzebujesz ale z drugiej strony jak masz chceci moze sprobowac sam to nawinac ale mysle ze te 3,3mH bedzie ciezzzzko zrobic :mrgreen:

proponuje ci najpierw poczytac ksiazki o ktorych mowa przeliczyc ile bedzie taka kosztowac i czy da sie zrobic i pozniej podjac wlasna decyzje co dalej bo moze zaoszczedzisz sporo.

prawdopodobnie byly tam tez wzory na przybliona potrzebna dlugosc drutu do nawiniecia takiej wyliczonej cewki ksiazki powstawaly w czasie gdy nie bylo akkusow i innych tego typu marketow i ludzie nawijali samemu tak samo jak trafa.

Skomentuj

Link do artykułu:

proj_nawijarka_26-29.pdf

Skomentuj

Czaruję...
                                X