Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz sluchawkowy AVT 2850

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz sluchawkowy AVT 2850

Witam,

Jestem w trakcie uruchamiania wzmacniacza z zestawu AVT 2850.
    Na poczatku mialem problem w wyregolowaniem pradu spoczynkowego na jednym kanale.
    Przy maksymalny skreceniu P1 bylo 1.4 VDC.
    Skad taka duza rozbieznosc miedzy kanalami?
    Po zmiejszeniu wartosci R10 do okolo 100 ohm udalo sie wyregolowac DC na 0 mA.
    Z drugim kanalem nie bylo problemu z regulacja pradu, jednak w tym kanale jest cisza.
    Przelaczalem juz zrodlo, czy zanim zaczne sprawdzac trany koncowe moze doswiadczeni koledzy zaugeruja cos innego?

Ponizej schemat

niesparowane trany?
    Zamieszczone przez Sateo
    udalo sie wyregolowac DC na 0 mA.
    :?:

Skomentuj

mV oczywiście, a trany miałem nadziej za były parowane do kompletu w końcu to zestaw i trudno kupować 10 dodatkowo do sparowania :?:

Skomentuj

Watpie zeby przygotowujac kity ktos parowal tranzystory bo to strata czasu a ludzie ktorzy to pakuja nie maja pojecia o elektronice.
        Uklady elektroniczne projektuje sie tak zeby uniknac pewnych niepotrzebnych czynnosci wlasnie miedzy innymi parowania elementow.

Skomentuj

No tak, wiec bede zmienial na parowane 2SK170BL oraz rezy na metalizowane 1% 0.25W.
          Mam jeszcze jedno pytanie, obecnie zasilam ten wzmacniacz z transformatora toroidalnego 10W 2*14 V 2* 0.6A, polaczone sa uzwojenia wtorne przed prostowaniem. Zasilacz jest stabilizowany (LM317 +LM337) na wyjsciu +11.65V GND -11.50V . Przy takim ukladzie stabilizatory mocna sie grzeja, bo jednak musza troszke napiecia "zgubic", grzeje sie rowniez trafo, mimo, ze uzwojenia sa polaczone w fazie. Po polaczeniu 2 koncow uzwojenia, napiecie na nie polaczonych bylo = 0. Pytanie brzmi: Czy stabilizaja jest niezbedna? Czy nie mozna zasilic ukladem trafo>mostek>kondensatory? Po wyprostowaniu powinno byc 14V* √2= 19.8V ?
          Nie moge w tej chwili zamiescic schematu zasilacza, znalazlem tylko fotke calosci.

Skomentuj

Czaruję...
          X