Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Strzelanie w kolumnach- powermikser Alphard EP-8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Strzelanie w kolumnach- powermikser Alphard EP-8

Witam posiadam power mikser Alphard EP-8 i co jakiś czas strzela mi w kolumnach, strzelanie jest tylko zauważalne przy spokojnym graniu. Co może być przyczyna? Pozdrawiam

lasu, opisz dokładniej sam efekt strzelania.I kiedy on dokładnie występuje,czy drgania wzmacniacza nie powodują jego modulacji.

Skomentuj

hmm jak by to inaczej opisac, poprostu co jakis czas jest takie zmocnienie sygnalu i jest cyc w kolumnach, pojawia sie jak gra muzyka i rowniez jak jej niema. A o co chodzi z drganiami wzmacniacza? Za kazdym razem dzwiek tego strzelania jest taki sam.

Skomentuj

lasu, niewiem co to.Może to być wszystko,ciężko zdjagnozować.
        A może to zakłucenia z sieci,np.jak ktoś włącza żelazko,światło,lodówkę.......

Skomentuj

hmmm sam niewiem sprobuje jeszcze to ustalic.
          A moze to byc cos z jakims ukladem ze bedzie uszkodzony?

Skomentuj

lasu, może to być wszystko,zimny lut itd...
            Zdjagnozuj to porządnie i napisz jeszcze raz,bo teraz tak naprawde to nic nie wiemy.

Skomentuj

Postaram sie otworzyc go i wszystko posprawdzac. Np. dzisiaj od rana juz gra caly czas i nic w nim nie strzelalo a wczoraj np. wieczorem co chwile. Dziwny przypadek z tym. Mysle ze uda mi sie cos wykombinowac,

Skomentuj

lasu, zmierz przy okazji miernikiem napiecie w sieci rano i wieczorem.

Skomentuj

ja tez mialem problem ze strzelaniem, dzialo sie tak jak kolumna stala na wzmacniaczu i grala dosyc glosno, postawilem kolumne obok, i jest juz ok:)

Skomentuj

u mnie kolumny stoja ok 3m od wzmacniacza, bede musial od kogos pozyczyc miernik i sprawdzic ten prad rano i wieczorem.

Skomentuj

lasu, to jednak nie będzie potrzebne, nie doczytałem tylko że strzelanie jest przy cichym słuchaniu. Wzmacniacz w tym powermikserze był tak skonstruowany, że pracował na granicy możliwości pracy kondensatorów. W środku znajdują się kondensatory na 63V które to pracują z napięciem 2x70VDC (2x48VAC) gdy w gniazdku mamy równe 230V. Gdy napięcie spada, te kondensatory są jeszcze bardziej obciążone, przez co wysiadają w drastycznym tempie. W sumie, u Ciebie mogły już paść i stąd te trzaski. W nowszych wersjach tego powermiksera zastosowano już kondesatory na 80V

Skomentuj

jednak u u mnie problem dalej wystepuje, jak glosniki dostaja za duza moc to zaczynaja sie trzaski, wzmacniacz ma niby 2x100W przy 4ohm, glosniki maja 50ohm, a potencjometr jest na jakis 2/5 skali. czym to jest spowodowane?

Skomentuj

do wasik1989
                          tylko ze to strzelanie nie jest caly czas i nie wszedzie. Czasami jest tak ze caly dzien nic nie ma a czasami jak przyjdzie wieczor to co jakas chwile jest strzal. A jak sprawdzic czy one nie sa juz zepsute?

Skomentuj

Gorzej jak to po prostu jest procesor bramki szumów i przy cichym słuchaniu wycina wszystko i dla tego spostrzegasz to jako strzelanie. Powodów może być na prawdę wiele.
                            Co do kondensatorów, to możesz sprawdzić tylko te w zasilaczu. Zapuść sobie jakiś wymagający basstest, tak żeby potrzeba było dużej energii zgromadzonej w zasilaczu. Jeżeli będzie popierdywać nadal, to można podejrzewać te kondensatory. Ew. możesz to zmierzyć jigiem, no ale chyba go nie masz? Najlepiej napisz kiedy to strzelanie występuje, oraz jak strzela, o ile to da się jakoś określić. O naprawę takich rzeczy przez forum, będzie na prawdę trudno.

Skomentuj

Czaruję...