Rezystor moze byc dowolny i jsli program ma kalibracje to nei musi byc to wcale 8om bo przy takiej wartosci niedokladne sa pomiary w gornym zakresie rezystancji. Moc nie ma wiekszego znaczenia bo pomiary impedancji przeprowadza sie przy malych mocach wiec nawet zwykly rezystor 0,25W wystarczy.
Za duzo ludzie czepiacie sie szczegolow nie majac pojecia o istocie sprawy wiec lepiej zainwestowac w wiedze a nie w cudowne rezystory.
jakby kolega zaczal sie bawic SW i kalibracja JIGa to by sie dowiedzial ze sam wpisujesz wartosci rezystorow referencyjnych (4 i 16ohm, u mnie to jest przykladowo 4,1 i 16,5ohm) a rezystor 8ohm program sam mierzy. tak wiec te wartosci moga byc dowolne byle bys znal ich wartosc
pewnie zaraz pojawią się głosy, że ten drogi jest bezindukcyjny, więc pytam czy ktokolwiek zmierzył indukcyjność zwykłego rezystora? Jeśli tak to proszę o podanie tej wartości bo mój miernik nie radzi sobie z tak szczątkowymi indukcyjnościami (:
Trudno ochszaniac poczatkujacych o szukanie tych rezystorow bo to Quester podszedl haj-endowo do rezystorow i w artykule o JIG-u wpisal wyraznie 8om 20W 1%. Czemu wybral taki rezystor to nie wiem bo sam Wallin wyraznie pisze ze stosuje 10om 0,25W.
a moze bedzie cos w danych katalogowych rezystorow?
jak bym chcial zaszalec to napewno bym nie kupil tego drogiego rezystora (sorki Q :oops: ) ale bym kupil superessa z polinka
Rezystor moze byc dowolny i jsli program ma kalibracje to nei musi byc to wcale 8om bo przy takiej wartosci niedokladne sa pomiary w gornym zakresie rezystancji.
Rezystor moze byc dowolny i jsli program ma kalibracje to nei musi byc to wcale 8om bo przy takiej wartosci niedokladne sa pomiary w gornym zakresie rezystancji.
Wallin na swojej stronie opisuje pomiary samych rezystorow z rezystorem pomiarowym o wartosci 10om i w niskim zakresie rezystancjo blad SW wynosi 0% a przy wartosci 33om pojawia sie blad o wartosci 1% wiec pomijalny. Czsami jednak glosniki maja szczyty impedancji o wartosci >50om i wtedy dokladnosc moze byc kiepska wiec i wyznaczenie parametrow T-S niedokladne. Jednak one nei sa takei wazne i przy zastosowaniu rezystora 8-10om mamy dobra dokladnosc w niskim zakresie czyli mozemy dokladnie okreslic minimum na impedancji a to jest najwazniejsze. Najlepiej wykonac kilka testow znanych rezystorow 1% w zakresie 1-100om i wtedy bedzie widac gdzie mamy najwieksze bledy. Te bledy ciezko oszacowac teoretycznie bo przy malych rezystancjach mierzonych szumy karty zaczynaja odgrywac role a przy duzych rozdzielczosc przetwornika ktora wtedy nie jest efektywnie wykozystywana.
Tylko zeby ktos zle nie zrozumial wartosc tego rezystora 8, 10 czy 12om to to samo i jest bez znaczenia. Dopiero jak damy cos blizej 50om to bedzie widac znaczaca roznice. Najlepiej kupic w RCS-ie za 2zl 100 rezow 1% o wartosci ok 22-47om i polaczyc sobie w kilka rezystorow wzorcowych z zakresu 1-100om.
Overclocker, nie musi byc dokladnie tyle. ja kupilem np 32-33ohm i laczylem wiecej razy rownolegle. wartosc moze byc zblizona byle bys znal ja dokladnie. tak samo nie musza byc to rezystory 1%, wystarczy ze je dobrze zmierzysz. a ze tanie mierniki maja spore bledy to na 1% latwiej obliczyc dokladna wartosc niz zmierzyc
Generalnie to żaden rezystor (wg taniego miernika) nie wyszedł mi taki, jak jest na schemacie jiga, mimo użycia rezystorów 1%. Będzie to jakoś funkcjonować wogóle ?
Skomentuj