Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór projektu wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór projektu wzmacniacza

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie zamiana wieży na jakiś lepszy i mocniejszy wzmacniacz. Tylko nie wiem co wybrać, gainclone, symasym, uniamp, n-mosfet irka a moze cos jeszcze innego? Przede wszystkim wymagam aby wzmacniacz był relatywnie tani i posiadał moc powyżej 80w przy 4R. Zaletą byłaby mała komplikacja w złożeniu i uruchomieniu. Napędzał będzie prawdobodobnie arn + stx pj ale to jeszcze nie jest do konca pewne.

złóż sobie wzmacniacz na tda7294 i będziesz zadowolony

Skomentuj

lm3886, tani , łatwy w montażu i uruchomieniu itd.
      mskojon, ile masz na to kasy ?

Skomentuj

TDA7294 stanowczo odpada nie sądzę żeby zagrało to lepiej niż wieża, zapomniałem dodać że oprócz tego że ma być niedrogi ma też mieć dobre brzmienie, nie wiem jaka jest różnica pomiędzy symasymem a gainclone a uniampem w kwestii dźwięku. To ile mam kasy to rzecz względna, ponieważ i tak nie zrobię tego odrazu tylko będę kupował podzespoły stopniowo (tu się trafi trafo, tu radiator, tu obudowa itd..) Jednak z tego co się zorientowałem np. Gainclone trzyma się kilku zasad, miedzy innymi trzeba stosować podzespoły wysokiej jakości czyli drogie. O uniamp i symku nie wiem wiele, szczerze mówiąc wolałbym coś na tranzystorach niż na kostce.

Skomentuj

wiesz jak chodzilem to technikum to skladalem rozne kostki .... (pamietam jak dzis kiedy to LM3886 kosztowal 50zł sztuka ;p )........
          a fakt jest taki ze GC to wiecej mitu niz prawdy ...a kiedy takie mity powstaja ?.... ano wtedy gdy jakis producent uzyje czegos taniego w super drogiej konstrukcji wtedy to rożni konstruktorzy biorą te tanie kostki i robią z nich rozne "cuda techniki" ....a nieobeznani w temacie łatwiutko połykają haczyk... "bo przecież jak firma X stosuje tą kostkę w we wzmaku za XXXXXXX $ i to na "kiepskich kondach" to mój GC na tej samej kostce i z "SUPER KONDAMI" jest szczytem niebios.... no i nagle włącza sie takiemu wyobraźnia, autosugestia itd... a jak da malutki kond w zasilaczu przez co mocno rosną tętnienia to nagle "słyszy wszystko to co wcześniej mu umykało" ......
          totem mite to taka sama sytuacja..................

przyznaje ze LM to bardzo dobra kostka w swojej cenie... ale czytaj uwaznie W SWOJEJ CENIE ....

prosto szybko masz cos co dobrze brzmi ja LMa złozylem jak bylem w 2giej klasie technikum (ladnych pare lat temu) ....

a wracajac do watku :razz:

składaj UniAMPA i sie nie zastanawiaj :!: masz porzadnie zaprojektowaną koncówke z przyzwoitą mocą w zupelnosci wystarczajacą w domowych zastosowaniach .... na dobrych tranzystorkach i ruszającą od kopa z porządną dokumentacją .....
          jak GC moze kosztowac 2kzł to ja nie mam teraz pojecia ile musi byc wart UniAMP :mrgreen:

Skomentuj

bawolek, tylko uniamp nie jest najłatwiejszy jeśłi chodzi o złożenie :) a i płytki sobie kolega już nie kupi, tylko zrobić musi .. ew zamówić na allegro też można :P

Skomentuj

hehe zobacz co na samym poczatku w watku o kitach do uniampa pisalem .....odrazu wiedzialem ze beda problemy z niektorymi... uniamp jest BANALNY w zlozeniu nie musisz nic parowac nic mierzyc ....jedna jedyna rzecz jaką musisz potrafic to poslugiwanie się lutownicą ... kompletnie nic wiecej ...nie musisz sie na niczym znac bo wsio reszte masz w dokumentacji od IRKA...

na elektrodzie sobie tylko zerknie na zdjecia jak odroznic tranzystor od rezystora :razz:
              no i niech przeczyta jak sie lutuje zeby nie smarkał po płytce

a najlepiej (zawsze to powtarzam ....tak jak mi kiedys powtarzano) potnij sobie srebrzanke na 1cm kawałki i zlutuj z nich szescian jak to zrobisz to uniampa z jedną ręką w d...e a w drugiej trzymajac lutownice poskłada !

cudny zauwaz ze nie bylo NIGDY ZADNYCH problemow z uniampem tylko z NIEUMIEJETNOSCIA poslugiwania się lutownicą oraz z nieuwagą .....

koniec tego offtopa :razz:

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez bawolek
                potnij sobie srebrzanke na 1cm kawałki
                a jaka srednica tej srebrzanki?

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez wafer
                  Nie na temat...
                  Zamieszczone przez bawolek
                  potnij sobie srebrzanke na 1cm kawałki
                  a jaka srednica tej srebrzanki?
                  no z im cieńszej Ci się uda tym większy jesteś "kozak" ;p ....bajer w tej zabawie by kawałki były mozliwie króciutkie no i cienkie..... bo jak zle to robisz to ci sie drugi koniec odlutuje ;p

Skomentuj

bawolek, w sumie masz rację :) No i jeszcze trzeba mieć miernik, żeby prąd spoczynkowy zmierzyć :)

Skomentuj

W takim razie zacznę się rozglądać za gratami do uniampa :]

Skomentuj

bawolek, ciut przesadzasz, wystarczy poczytać forum żeby zobaczyć ile to problemów sprawić potrafi. Ja jestem zwolennikiem elektroniki,ale nie składania na małpkę - "jak się zlutuje i będzie działać to ok , a jak nie to się zobaczy" imho powinno się składać układy których działanie się rozumie i potrafi rozwiązywać problemy które mogą zaistnieć, a nie zakładać temat "uni nie działa po podłączeniu prądu , nie wiem co zrobić".

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                          ew zamówić na allegro też można :P
                          plytki do uni na allegro? kto i gdzie?

Co tam lutowanie w LDM-ie tylko kobity lutuja bo to najprostrze co moze byc przy produkcji a sa to zwykle kobitki z lapanki ktore przechodza krotkie przeszkolenie oczywiscie antytalenty sa odrzucane. Wyzsza szkola jazdy to montaz mechaniczny jak przykrecenie tranzystorow do radiatora i samo okablowanie i to tu najwiecej poczatkujacy maja klopotow. Nie pamietaja tez o zupelnych podstawach elektryki nakazujacych zastosowanie wylacznika sieciowego i bezpiecznika. A jak juz o takowym pomysla to luty sa na wiezchu nie zabezpieczone ani koszulka ani tasma izolacyjna. O wierceniu radiatora juz nie wspomne bo niektore otwory wygladaja jak wybite gwozdziem a potem zdziwienie dlaczego sie spalilo.

Skomentuj

imho powinno się składać układy których działanie się rozumie i potrafi rozwiązywać problemy które mogą zaistnieć, a nie zakładać temat "uni nie działa po podłączeniu prądu , nie wiem co zrobić".
                            hehehe wiesz jestem ogromnie ciekaw ile z osob ktore go skladaly znaja zasade dzialania... wiedza jakiego typu uklady/topologie sa zastosowane itp sprawy..... naprawde jestem tego ciekaw

Skomentuj

Ja naprawdę nie chcę poznawać jak on dziala i dlaczego, tylko poprostu wytrawić - poprawnie polutować - cieszyć się dźwiękiem. Zielony w temacie nie jestem, szukam tylko odpowiedniego dla siebie układu. Jeszcze chciałbym zapytać czy trafo 2x28V 250va byłoby ok?

Skomentuj

Zamieszczone przez mskojon
                                eszcze chciałbym zapytać czy trafo 2x28V 250va byłoby ok?
                                Jak zrozumiesz sie jak układ działa to nie bedziesz o to pytał..

Skomentuj

Ja naprawdę nie chcę poznawać jak on dziala i dlaczego, tylko poprostu wytrawić - poprawnie polutować - cieszyć się dźwiękiem.
                                  Czytamy ze zrozumieniem. Do rybnego nie zazwyczaj chodzi się po rybę a nie wędkę.
                                  A pytam dla pewności

Skomentuj

Czytamy ze zrozumieniem. Do rybnego nie zazwyczaj chodzi się po rybę a nie wędkę.
                                    to co za problem kupić tę "rybę" ?
                                    Ja naprawdę nie chcę poznawać jak on dziala i dlaczego, tylko poprostu wytrawić - poprawnie polutować - cieszyć się dźwiękiem. Zielony w temacie nie jestem, szukam tylko odpowiedniego dla siebie układu. Jeszcze chciałbym zapytać czy trafo 2x28V 250va byłoby ok?
                                    dla takich właśnie ludzi są gotowe wzmacniacze. Jak nie masz kasy na nowy kup na allegro ew jeśli chcesz diy to sporo tu ludzi sprzedających zmontowane końcówki mocy.

Skomentuj

Re: Wybór projektu wzmacniacza

Przede wszystkim wymagam aby wzmacniacz był relatywnie tani i posiadał moc powyżej 80w przy 4R. Zaletą byłaby mała komplikacja w złożeniu i uruchomieniu. Napędzał będzie prawdobodobnie arn + stx pj ale to jeszcze nie jest do konca pewne.
                                      Do tego zestawu to tda7294 jest wystarczająco dobry. Złożysz go taniej niż LMa dodatkwo ma troche wiekszą moc i się mniej grzeje.
                                      Prawde mowiac mam watpliwosci zeby ktoś ułyszał óznice miedzy wzmacniaczami przy tych głośnikach.
                                      Najlepiej poszukać gotowej obudowy z trafem po wzmacniaczu lub zpesutego wzmaka, wywalic bebechy i wstawic dwa tadki i potencjometr, płytki dla uproszczenia sprawy mozna kupić w avt.
                                      Wyjdzie tanio i dobrze, bedzie działać od kopa, pewnie i bezawaryjnie. Prponowanie komuś kto sie niebardzo zna składanie uni czy syma jest bez sensu, szczególnie syma który ma problemy z zadziałaniem. Tadka złoży i uruchomi laik w jedno popołudnie nie majac nawet miernika .

Skomentuj

Nie na temat...
                                        a najlepiej (zawsze to powtarzam ....tak jak mi kiedys powtarzano) potnij sobie srebrzanke na 1cm kawałki i zlutuj z nich szescian jak to zrobisz to uniampa z jedną ręką w d...e a w drugiej trzymajac lutownice poskłada !
                                        Mnie sie szesciany nie podobaly a srebrzanki nie mialem tylko drut miedziany 2,5mm ze starego trafa. No i bylem wtedy mlody :) Calosc pochromowana i trzyma sie juz chyba z 17lat.
                                        Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...