Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosty regulator obrotów wentylatora

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prosty regulator obrotów wentylatora

W najnowszym EP znalazłem bardzo prosty projekcik regulatora obrotów wentylatora oparty na scalaku TDA1151.
    Pomyślałem, że niektórzy z Was mogą być czymś takim zainteresowani, więc wklejam link do noty aplikacyjnej układu:
    www.radiovilag.hu/images/TDA1151.pdf
    lub
    http://www.datasheetcatalog.com/data.../TDA1151.shtml

Dla ułatwienia podam wartości elementów dla sterowania wentylatorem jaki możemy spotkać w zasilaczach ATX (patrz rysunek 10 w pdf'ie):
    Vs = 12V
    Rt = 560 Ohm (rezystor)
    Rs = NTC110 1k
    Ct = 22uF
    Cs = brak

Wadą układu jest jedynie jego cena :sad: - TME - 37,90netto, dopiero przy 10 sztukach 25,90netto.
    Niewątpliwą zaletą, że można układ zrobić na pająka lub na malutkiej płytce - patrz EP02/2009.

A w czym to jest lepsze od LM317 za 90gr :shock: :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
      A w czym to jest lepsze od LM317 za 90gr :shock: :?:
      A kto napisał, że jest lepsze
      Jest proste i gotowe.
      Masz projekt z użyciem LM317? Wstaw. Będzie każdy mógł sobie wybrać. Oczywiście mam na myśli regulację obrotów przez NTC, nie potkiem.

Skomentuj

http://audiomania.info/articles.php?id=30 chyba jednak taniej :lol:

[ Dodano: 2009-02-01, 19:25 ]
        Zamieszczone przez hol
        Masz projekt z użyciem LM317? Wstaw
        http://pdf1.alldatasheet.com/datashe...NGS/LM317.html :lol:
        widac tylko 2 rezystory. zamiast jednego mozna wstawic termistor i po sprawie :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          http://audiomania.info/articles.php?id=30 chyba jednak taniej :lol:
          Czas potrzebny na wykonanie i sprawdzenie (zakładamy że bardzo początkującego użytkownika lutownicy) * roboczo godziny, to TDA1151 wychodzi taniej .

Zamieszczone przez Pawel S.
          widac tylko 2 rezystory. zamiast jednego mozna wstawic termistor i po sprawie :lol:
          Wartości Panie, wartości :mrgreen:

Swoją drogą, mógłby ktoś sprawdzić od jakich napięć zaczynają się kręcić komputerowe wentylatorki 5 i 12V? Myślę, że niejednemu forumowiczowi taki projekcik na 317tce by się przydał :).

Skomentuj

a może coś jeszcze prostszego ? tranzystor rezystor i termistor ... http://www.dzikie.net/index.php?art=regulacja2

a co do wentylatorów, ważne jest przy jakim napięciu zaczyna się kręcić bo napięcie przy którym się zatrzymuje jest zawsze niższe.

Skomentuj

To ja znalazłem kiedyś jeszcze prostszy układ, jest na jednym tranzystorze i jednym potku(można użyć termistora,ja tak zrobiłem i działa bez problemu) użyta w układzie dioda ma tylko sygnalizować, że układ pracuje wrzucam schemat z opisem: link (nie jest mojego autorstwa). Można w sumie użyć dowolnego tranzystora npn, lepiej większej mocy a wartość termistora dobrać experymentalnie przy użyciu potka, będą różne dla różnych tranzystorów. Układ jest baaaardzo prosty i zastanawiam się po co wykonywać inne o wiele bardziej skomplikowane i przez to droższe skoro nie są jakoś widocznie bardziej funkcjonalne...

Skomentuj

Wallker, trenowałem to kiedyś ale uwalało często tranzystor, dlatego lepiej dać między potem/termistor a tranzystor rezystor podobnie jak w linku który wcześniej dałem

Skomentuj

U mnie to działa niedługo więc całkiem możliwe, nie będę się kłócił :) właściwie ten rezystor drugi jest jako takie "zabezpieczenie", ogranicznik prądu wydaje mi się, a jak wiadomo zabezpieczenie zawsze mile widziane ale u mnie tranzystor jest na radiatorze więc nie grozi mu raczej przegrzanie, a i rezystancja termistora nawet w większej temperaturze zawsze jakaś zostaje... Ale te 3 elementy to i tak mało, z porównaniu z innymi układami na scalakach czy innych cudach.... A wracając do pierwszego postu...układ spełniający tak prostą funkcje za ponad 40 zł(w sumie) to chyba pomyłka... :???:

Skomentuj

Ja stosuje taki, nie kosztuje nic. http://www.elektroda.pl/rtvforum/fil...orek2_2304.jpg

Skomentuj

Każdy wentylator startuje od innego napięcia :P Np mój noiseblocker 80mm od ok. 3,2V, a fanderka 120mm nie sprawdzałem :P

Najprostszy regulator to termistor + rezystor + tranzystor :P

proszę: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...obrot%F3w&sid=

Skomentuj

Atosowanie ukladu TDA1151 wg mnie nie ma najmniejszego sensu i jest kompletnie nieoplacalne.

Skomentuj

pegelmesser, święta racja ... jak można dać tyle kasy, za coś, co można mieć za 1/10 tej ceny i to w dodatku lepsze :P

Skomentuj

Auto regulator obrotow wentylatora mozna zrobic na czym kolwiek tylko po co go wogule uzywac w sprzecie domowym?

Najprosciej mozna zrobic na jednym tranzystorze, mam tez bardziej rozbudowany uklad z detekcja sygnalu ktory wylacza wentylator w czasie ciszy w glosnikach. A najbardziej rozbudowany jaki zaprojektowalem to uklad wlaczajacy wentylator przy ok 45stopniach od razu dajacy 12V zeby pewnie wystartowal (went na 24V) a potem zwiekszajacy napiecie do 30V przy ok 65stopniach i dalej przy ok 100 wylaczenie koncowki. Ponizej 45stopni wentylator nie pracuje umozliwiajac cicha prace samemu mikserowi (uklad stosowany w powermikserach). Po wlazceniu wentylatora przy 45stopniach jego wylaczenie nastepuje kilka stopni nizej bo bez tej histerezy wentyaltor wlaczalby sie na kilka sekund co by dziwnie wygladalo.
                            W prostyk ukladach napeicie na wentyaltorze moze rosnac od zera do wartosci maksymalnej, napiecia ponziej progu wlaczenia nie powoduja nic szkodliwego. Tylko wentylator przed samym startem dziwnie sie buja jakby byl pijany :)
                            Załączone pliki

Skomentuj

Mój załącza wentylator przy około 52 stopniach, wyłącza przy jakiś 47 przy R13=4,7kom. Wentylatory cały gwizdek, jednak mam zbite z 12V do okolo 8-9V rezystorem 47om zeby tak nie hałasowały. Wszystko zalezy jak duzy jest radiator i jaki tryb pracy chcemy wymusic. Moim zdaniem nie opłaca się mocno schładzać (duże róznice temp), ale tez lepije zastosowac nie za niska tempearure robocza radiatora.

Skomentuj

jak można zrobić regulator obrotów wentylatora w zasilaczu żeby go nie spalić?

Skomentuj

Zamieszczone przez bonzo_maciej
                                  jak można zrobić regulator obrotów wentylatora w zasilaczu żeby go nie spalić?
                                  Tak jak wyzej napisane.

Skomentuj

jakby kto chciał ambitniej to ja mam takie coś

24mm x 31mm

Skomentuj

ale słyszałem, że jak ktoś jest amatorem to nie warto wyciszać zasilacz przez regulacje obrotów wentylatora bo jest duża szansa na spalenie. co wy na to?

Skomentuj

amatorzy czygo by sie nie dotkneli to maja duza szanse na spalenie czegos. Na razie nic nie napisales o tym zasilaczu wiec co mozna Ci poradzic.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X