Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zestaw 5.1 pali bezpieczniki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zestaw 5.1 pali bezpieczniki

Witam.
    Mam mały problem z zestawem 5.1 geniusa. Mianowicie wszystko pięknie działało do wczoraj, bo kiedy dzisiaj próbowałem włączyć głośniki nie odezwały się. Sprawdziłem bezpiecznik i okazał się spalony jednak jego wymiana nic nie dała ponieważ po włączeniu głośników do gniazdka spaliło go ponownie. Co mogło paść? Jeżeli zdjęcia będą potrzebne to dodam jutro, po powrocie ze szkoły. Dodam, że jeszcze wczoraj wieczorem działały bezproblemowo i nigdy nie były przeciążane (grały w granicy rozsądku, ledwo ciepły radiator), kable zasilające jak i sygnałowe w bardzo dobrym stanie, nie czuć typowej spalenizny z elektroniki .

Proszę o wszelkie sugestie.
    Pozdrawiam.

P.S. Wiem, że to badziewna chińszczyzna, ale dopiero zacząłem I diy i jeszcze trochę mi zejdzie, więc pasowało by się jeszcze na nich "potłuc".

P.P.S. Bezpieczniki nie są "po prostu" przepalone lecz drut się cały stopił i osiadł na ściankach.

P.P.S. Bezpieczniki nie są "po prostu" przepalone lecz drut się cały stopił i osiadł na ściankach.
    Tak wlasnie sie przepalaja.
    Zamieszczone przez Chilihead
    Sprawdziłem bezpiecznik i okazał się spalony jednak jego wymiana nic nie dała ponieważ po włączeniu głośników do gniazdka spaliło go ponownie.
    I to byl twoj bład... najpierw mogles poszukac wstepnie powodu jego przepalenia, teraz zniszczenia moga byc jeszcze wieksze.

odam, że jeszcze wczoraj wieczorem działały bezproblemowo
    Przewaznie urzadzenia psuja sie nagle. Nic na to nie poradzimy. Prawdopodobnie gdybys wiedzial ze sie popsuje dzien wczesniej to dzis byc go nie wlaczał. :wink:

Skomentuj

masz miernik?

Skomentuj

rozkrecaj, miernik w dlon i szukaj przebicia/zwarcia

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
          Tak wlasnie sie przepalaja.
          I tu jesteś w błędzie bo jak sama nazwa wskazuje bezpiecznik topikowy się topi. Tam się nic nie pali :wink:

Prawdopodobnie dałeś bezpiecznik szybki a powinien być zwłoczny.

Skomentuj

Dzięki za zainteresowanie tematem. Właśnie wróciłem ze szkoły i zabieram się za rozkręcenie obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
              to trzeba sprawdzic. jak nie ma tam toroida to zwloczny tez nie bedzie odpowiedni

Skomentuj

nie ma tam toroida tylko"zwykły", bezpiecznik tki jak oryginalny czyli F2AL/250V

po włożeniu nowego bezpiecznika miedzy bolcami wtyczki jest zwarcie, po podpięciu do prądu pali bezpiecznik a głosnik wydaje dxwiek jakby bez soft startu (głośnik zabuczy i tyle)

Skomentuj

wyglada ze spalila sie koncowka mocy. Trzebaby odlaczyc wtorne uzwojenie trafa i wtedy je wlaczyc zeby je sprawdzic.

Skomentuj

Jeżeli dobrze pamiętam to są tam cztery kości tda. zrobię jak piszesz irku, tylko czekam na odpowiedź sprzedawcy z allegro odnośnie gwarancji, jak nie dostane odpowiedzi do jutra to otwieram.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210

bzdura... tutaj nie ma to znaczenia.

[ Dodano: 2009-02-10, 23:04 ]
                      najlepiej właśnie na gware daj jak możesz, a jak nie to podeślij fotę

Skomentuj

Witam.
                        Udało mi się skontaktować ze sprzedawcą jednak nie opłaca mi się wysyłać głośników na gwarancję.

Po rozłożeniu okazało się iż transformator jest nieuszkodzony.
                        Napięcie na jednym uzwojeniu wynosi 2x14,3 i zasila on 5 głośników (wzmacniacz oparty o 2xTDA7269A i jedną niezidentyfikowaną kość) natomiast drugie uzwojenie ma 28.4V i zasila ono suba opartego na TDA7294. Wzmacniacz do suba jest na osobnej płytce. Po wypięciu zasilania od subwoofera, zestaw się normalnie uruchamia.
                        Gdy jest wpięte zasilanie wzmacniacza subwoofera pali bezpieczniki.

Jak sprawdzić kość TDA7294, czy muszę ja przylutować czy mogę sprawdzić ją w układzie?

Fotki dodam jutro,

Pozdrawiam

P.S. Jaki jest sens dawać podkładki izolacyjne pod kości skoro i tak są one przykręcone do radiatora za pomocą wkręta?

Skomentuj

P.S. Jaki jest sens dawać podkładki izolacyjne pod kości skoro i tak są one przykręcone do radiatora za pomocą wkręta?
                          jezeli brak podkaldki izolujacej to sensu to nie ma :lol:

obejzales dokladnie plytke z TDA7294? czy sciezki, elementy sa OK? w najgorszym przypadku wymienisz caly scalak - ok 10zl :P

ale skoro pod TDA jest podkladka ale na wkrecie nie ma zadnej izolacji to zobacz czy przypadkiem obudowa TDA (na niej jest minus zasilania) nie jest zwarta z masa

Skomentuj

Sprawdziłem i jest na śrubce dystans z czarnego plastiku, nie widoczny jeśli się nie przypatrzeć.

Czyli radzisz mi podmienić kość i sprawdzić rezultat?

Skomentuj

narazie ja bym ja wylutowal i sprawdzil czy bez niej jest OK
                              jak sie uruchomi to mozesz podmienic.
                              conajmniej dziwne zeby TDA sie spalilo jezeli nie pracuje na napieciu bliskiemu max :???: (ale moze ja sie nieznam :roll: )

Skomentuj

Witam
                                Wlutowałem nową kosć tda jednak sytuacja jest bez zmian.
                                z wypiętym zasilaniem wzmacniacza subwoofera reszta działa ok.
                                Tu są fotki, jutro zamieszce lepsze.

Skomentuj

ustaw miernik na test diod i sprawdz te 4 duze diody od zasilania

Skomentuj

diody chyba ok.
                                    Podłączone zaporowo 1 ( czyli nie przewodzi) a podłączone poprawnie 535-550 (chyba ok ale czytałem, że wartość ta ma wynosić miedzy 700 a 800)
                                    Jak sprawdzić czy układ tda nie uszkodził się po ponownym spaleniu bezpiecznika?

Skomentuj

natomiast drugie uzwojenie ma 28.4V i zasila ono suba opartego na TDA7294. Wzmacniacz do suba jest na osobnej płytce.
                                      28 czy 2x28 ?
                                      Ja bym olał i wrzucił tam nowy układ kompletny, samo przelutowanie scalaka kończy się zwykle uszkodzeniem kolejnego tda.
                                      Zamieszczone przez Pawel S.
                                      conajmniej dziwne zeby TDA sie spalilo jezeli nie pracuje na napieciu bliskiemu max :???: (ale moze ja sie nieznam :roll: )
                                      Mało widziałes, mi parę padło zupełnie bez powodu, zresztą jeśli jest tam 28vac i zasilacz jednopołówkowy , acz symetryczny to jest to właśnie napięcie bliskie max.

Skomentuj

28 czy 2x28 ?
                                        Sprawdzałem innym miernikiem i jest 2x30,6V AC ale nie wiem jako moc, sądząc z wymiarów trafa nie więcej niż 70 VA.

Też zastanawiełem się nad wsdzeniem tam nowego układu (najchętniej widziałbym tam układ tda7294 zameszczony przez irka) tyle tylko że męczy mnie ta awaria i chcę dojsć co jest zwalone.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X