Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Porady do termotransferu lub innych metod.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

według mnie...

poczytaj wyżej wszystko. :razz:

albowiem nie czytałeś zapewne.

[ Dodano: 2009-02-20, 20:17 ]
    Nie musisz zdrapywać do samego konca papieru, a i ocet wyzera papier jak coś.

Skomentuj

hmm, właśnie czytałem i octu też dodałęm, ale przy takich:

ścieżkach to mi niewiele ocet pomógł :razz:

Skomentuj

leee,nic trudnego tam nie masz, ja wytrawiłem dwie takie plytki, z tego tylko jedna poszła do kosza:

i jak to zrobiłem opisałem wyżej, także nic więcej nie mogę ci powiedzieć :razz:

[ Dodano: 2009-02-21, 12:48 ]
        masz też porady innych, takzę nic tylko próbować.

[ Dodano: 2009-02-21, 12:49 ]
        PS: "mloda x33" hehehe

Skomentuj

kurcze to ja nie wiem... może i za krótko trzymałem w wodzie :mrgreen: oj następna będzie lepsza, tej mi się uż nie chce robić trzeci raz :lol: i tak nie jest źle

Skomentuj

Przypomniałą mi się jeszcze jedna istotna rzecz.
            Czym zabezpieczacie ścieżki drukowane? Co polecacie kupić, co polecacie "zrobić" ?
            Z tych "robionych" impregnatorów ja znam sposób:
            Spirol + kalafonia.
            Do spirytusu wrzucasz kalafonie, pokruszoną, po ok 30 min rozpuści się, i pędzelkiem malujesz laminat.

Skomentuj

Cynowanie bezpradowe :P

Skomentuj

Skomentuj

ja czyscilem najpierw czyscikiem do miedzi, taka gadka, do kupienia w sklepach z instalacjami do ogrzewania, dobrze w rece sie to trzyma
                  nastepnie przemywanie rozpuszczalnikiem nitro, tez daje rade

drukowalem na papierze z okladek od CD (sponsorowal TexasInstruments) cos w rodzaju kredowego, w kazdym razie sliski

nastepnie zaginalem ten papier wokol plytkim, aby sie nie ruszal, od spodu przyklejone tasma klejaca

prasowane zelazkiem po papierze, temp na max, jakies 30 sekund - doswiadczalnei trzeba dobrac
                  pozniej polewalem plytke zimna woda - nie papier - i sie ladnie odklejalo

trawilem w chlorku, na talerzyku postawionym na kuchence, na malutki ogien, tak aby trzymalo tepmerature :)

jak nie mialem laserowki, to drukowalem na kartce, zanosilem na xero na folie, max zaczernienie
                  folie trzeba krocej prasowac, na kilka razy, tylko tyle, aby dobrze przykleila sie do plytki
                  widac dobrze, czy sie nie rozlewa toner i jak ktos wspomnial - nalezy nie przegrac, aby sie nei zaczela kurczyc - ta folia w koncu ma wytrzymac temp. w xero/drukarce, a tam tez jest podgrzewana i nic sie nie dzieje
                  i tak smo, polewamy plytke zimna woda, od strony laminatu, nie folii i folia ladnie odchodzi

trawienie tak samo

z szybkich wytrawiaczy - najszybszy byl kwas solny + perhydrol 1:1
                  ale nie testowalem z tonerem, tylko plytki malowane lakierem nitro - trawienie w 10 sekund

Skomentuj

z szybkich wytrawiaczy - najszybszy byl kwas solny + perhydrol 1:1
                    Heh, nielzy efekt jak plytka sie wygina w "banan" :twisted:

Skomentuj

nie rozumiem?
                      mi trawilo idealnie
                      bez podtrawiania nawet, patrzyles na to i sie trawilo doslownie parenascie sekund....

Skomentuj

Raz mi brakło nadsiarczanu i dałem do kwasu(ale to chyba był azotowy??), efekt -> 1 próba to sam laminat bez miedzy, potem jak pisze suszi kilaknascie sekund i było OK.

Skomentuj

Gdzie dostane kwas solny i perhydrol? :mrgreen:

Skomentuj

no ja napisalem wyraznie solny + perhydrol, jakie reakje zachodza, to sibie chemikow zapytajcie
                            anie jedno ani drugie samo miedzi nie strawi

natomiast azotowy owszem, ale to juz jest hardcore :)

Skomentuj

No to był chyba azotowy bo lałem go "czysty" ja tam mam pare flaszek tego i owego(pozostałość po szkole).

Skomentuj

czy zwykly czlowiek z ulicy moze gdzies taki kwas nabyc /perhydrol?
                                jestem swiadom ze to niebezpieczne nie musicie pisac.

Skomentuj

tak

Skomentuj

Qwa :P dalem w tym temacie link do sklepu nawet, nie czytacie :>..

Skomentuj

n_omyzs, no racja.
                                      Zastanawiam sie jedynie jakie ilosci sa potrzebne- tzn ile na ile wystarczy, i czy po uzyciu moze lezec jakis czas jeszcze? czytalem temat ale zbytnio nie przywiazywalem uwagi wiec nie pamietam. Jesli sie bawiles tym odezwij sie na gg 7825535 najlepiej ;> moze tez cos chcesz zamowic? jestem z sosnowca, wysylka tania niejest od nich, no cóz.

Skomentuj

nie bawić się tym! Już widzę jak się co niektórym ręce poparzy bo im chlupnęło czy coś.

Skomentuj

flodins, specjalnie sie nie boje bo skonczylem technikum chemiczne a teraz studiuje technologie chemiczna wiec ciekawsze rzeczy niz jakis kwasik sie robi :P.. co do zamowienia.. moze.. musze popytac kumpla bo on tez chcial cos brac do cynowania, nie pamietam..

Aha, a co w ogole chcesz zamawiac? Bo w katowicach jest wystrwiacz 30zł / kg wiec dosc tanio i to nadsiarczan i do tego ladna puszeczka nie jakis woreczek :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X