a jakimi zasadami się kierujecie podczas projektowania płytek ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Porady do termotransferu lub innych metod.
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Bebok Zobacz postaSpróbuj zastosować grubszy papier ścierny np 500-600. Nie wiem jak czyścisz; znaczy czy ruchy typu "random", czy tylko "przód-tył" całą płytkę. Ja proponuję ruchy dowolne, aby zarysowywać w każdym kierunku.
Zamieszczone przez Bebok Zobacz postapuszczam przez "stockowy" laminator z tesco
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaa jakimi zasadami się kierujecie podczas projektowania płytek ?
Sam wiem że dla zasilania należy odpowiednio uwzględnić grubość ścieżek do prądów płynących nimi a elementy umieszczać tak aby ewentualny radiator mógł zostać zamontowany. Złącza powinny być na zewnętrznych krawędziach...
A co do sygnału to tyle wiem że im krótsze drogi tym lepiej
Skomentuj
-
Zamieszczone przez IoNcs Zobacz postaTylko raz przepuszczasz?
Skomentuj
-
Witam wszystkich!
Mam problem w rozwiązaniu którego prosiłbym Was o pomoc.Otóż mam projekt płytki pcb z układami scalonymi.Jest on w formacie pdf.Przy wydruku pojedyńczej płytki wszystko jest ok.ale chodzi mi o umieszczenie kilku płytek do wydruku na jednym arkuszu a4.Tu zaczynają się schody gdyż wychodzą mi cuda z rozstawem nóżek.W jaki sposób to rozwiązujecie?
Jeśli umieściłem post nie tu gdzie trzeba to przepraszam i proszę moderatora o przeniesienie.
Skomentuj
-
Witam i dzięki za zainteresowanie sprawą.Bebok wielkie dzięki za chęć zrobienia tego za mnie, ale nie o to chodzi żeby w przyszłości znowu zawracać komuś rewers pierdołami :) .Plik jest w Foxit riderze.Foxit editor też mam ale jest niestety po angielsku i tu są schodki :( .Jeśli byś miał chwilę czasu to mógłbyś mnie podprowadzić nieco bliżej.Może na prv aby nie robić tu zbędnych śmieci.Dzięki Marsmuk i dla Ciebie.Załączone pliki
Skomentuj
-
-
Ja kiedyś skanowałem ścieżki, później obróbka w programie graficznym, tzn, wycięcie koloru, podniesienie kontrastu, jasności i kilka podobnych operacji.
Ale płytka była z bardzo jasną soldermaską więc ścieżki były bardzo dobrze widoczne.
Efekt finalny był taki, że zostały widoczne same ścieżki czarno na białym - pozostał tylko wydruk w odpowiedniej wielkości.
Skomentuj
-
Ja swoje płytki robię w Sprint-Layout, jak ktoś chce szybko zrobić płytkę to ten progs bardzo fajny i prosty, możliwość tworzenia własnych bibliotek elementów. Ze sprint-layout eksportuje do mapy bitowej w najwyższej rozdzielczości i taką bmp wrzucam do corela, wymiaruję i kilka powieleń na jednej kartce rozkładam, w razie gdyby nie wyszedł termotransfer wycinam następną wycinankę do prasowania. Czas grzania mam opanowany żelazkiem, pokrętło żelazka tak na 2/3, po wystygnięciu płytki bezpośrednio moczę w nierozcieńczonym occie, lepiej moczyć z papierem od spodu, 30min papier ładnie odklejony oraz cała kreda oczyszczona.
przykładowa płytka w sprint-layout
Last edited by jaman7; 10.03.2014, 15:25.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bebok Zobacz postaNie, kilka przejazdów (5-8). Całkiem możliwe, że nawet jeden,albo dwa by wystarczyły przy niedużej płytce, ale po co potem się nerwować i powtarzać ten proces jak coś się nie odbije. Jakbym przerobił laminator na wyższą temp - okolice 150-160 stopni, to dwa przejazdy by starczyły zapewne. Jednak nie mam teraz do tego głowy.
Skomentuj
-
Dziesięciokrotne przepuszczenie PCB przez ten model (Tracer TRL-A4) nie przerabianego laminatora daje kiepski efekt. Zastosowano w nim dwa zamontowane obok siebie termostaty bimetaliczne. Pierwszy, zdecydowanie wcześniej, odłącza grzałki. Drugi, po około 1 minucie zapala diodę Ready. W pierwszym wariancie przepnę kable tak aby grzałka pracowała dłużej. Jeśli to nie zadziała kupię w sklepie z częściami AGD termostat 180 stopni C. Zobaczymy.
Skomentuj
-
Po wymianie termostatu (okazało się, że w sklepie z częściami AGD są po 10PLN) efekt znakomity:
Ta płytka była "łatwa" jednak test z transferem PCB pod SMD też zakończył się bardzo dobrym efektem. Tak więc laminator + kalka techniczna daje dobry efekt i myślę, że spełni oczekiwania wszystkich, którzy chcą to zrobić sami. Wg mnie kalka ma tą zaletę, że nie trzeba jej wałkować jak innych papierów. Po namoczeniu ładnie sama odchodzi a na płytce pozostaje 100% tonera. Pozostaje mi zrobić jeszcze test ze śliskim papierem jaki odłożyłem w biurze po naklejkach do adresowania kopert. Możliwe, że wtedy wystarczy mniejsza ilość przebiegów.
A tak z innej beczki. Test uważam za zakończony i pozostaje mi po nim pokazana w załączeniu gotowa do trawienia płytka. Więc jeśli ktoś planuje popełnić te końcówki to za darmo oddam gotową do trawienia płytkę. Mam też drugą, wytrawioną, ale jest trochę gorszej jakości bo była prasowana żelazkiem:
Dramatu nie ma, trzeba poprawić to i owo ale za free ktoś może dostać obie. Proszę o kontakt zainteresowanych. Oferta aktualna do czasu, gdy ten kawałek laminatu będzie mi potrzebny do czegoś innego i nadruk zostanie zmyty...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaPozostaje mi zrobić jeszcze test ze śliskim papierem
- - - - - aktualizacja - - - - -
Nawet nie przypuszczałem że w taki laminator wejdzie płytka z laminatu.
Skomentuj
-
Ja użyłem papieru pozostałego po papierze samoprzylepnym, taki mocno błyszczący. Płytka na kuchence elektrycznej, docisk wałkiem do tapet. Po całej operacji papier odszedł sam, a ścieżki ładnie zostały na miedzi. Jak na pierwszy raz jestem zadowolony. Nawet nie myślałem, że to takie proste.
Pozdrawiam.
Skomentuj
Skomentuj