Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Porady do termotransferu lub innych metod.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może masz uszkodzony/zużyty/brudny separator? To jest ten wałek gumowy który wciąga papier z podajnika do wnętrza drukarki. Ja drukuje na HP 2055nd i nie mam z nią najmniejszego problemu.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Drukarka jest nówka prosto z nieotwieranego wcześniej pudełka.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Szpila Zobacz posta
      Ja drukuje na HP 2055nd i nie mam z nią najmniejszego problemu.
      Gdy drukowałem na HP to też nie miałem problemów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
        Gdy drukowałem na HP to też nie miałem problemów.
        To dlaczego nie kupiłeś HP?

A to zacinanie papieru to dziwne, ja bym chyba drukarkę reklamował.

Skomentuj

Standardowy papier 80g do drukarek przechodzi bez problemów.

Skomentuj

Wydrukowałem ścieżki układu na zwykłym papierze. Do transferu wydruku użyłem metody chemicznej. Proces przebiegł prawidłowo z wyjątkiem rozpuszczenia papieru w wodzie co uniemożliwiło wytrawienie gęsto biegnących ścieżek.
            Czy jest jakiś papier podobny do drukarkowego ale rozpuszczający się w wodzie?

Skomentuj

rozpuszczający się w wodzie
              Toaletowy

A na poważnie - spróbuj do wody dodać trochę np. płynu do mycia naczyń, natomiast dobrze, żeby woda nie była zimna tylko letnia/ciepła.
              Druga opcja to dodanie do wody octu, to też powinno pomóc.

Skomentuj

Płyn dodawałem i nie polepszyło rozpuszczalności papieru. Sprawdzę ocet.

Skomentuj

Ja zazwyczaj do ciepłej wody wrzucam kapsułkę do Prania , papier praktycznie sam schodzi :)

Skomentuj

Płyn dodawałem i nie polepszyło rozpuszczalności papieru. Sprawdzę ocet.
                    Ale obawiam się, że zwykły papier tu nie da rady z powodu zbyt dużej porowatości czy chropowatości.
                    Toner może być zbyt mocno wprasowany w papier.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemyska Zobacz posta
                      Ja zazwyczaj do ciepłej wody wrzucam kapsułkę do Prania , papier praktycznie sam schodzi
                      Kredowy czy zwykły?

Skomentuj

papier kredowy oczywiście

Skomentuj

Ja tam od dawna przeniosłem się na szybszą metodę niż termotransfer a mianowicie acetotransfer, polecam poczytać.

Skomentuj

Kredowy zacina się w mojej drukarce.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez qtrawkap Zobacz posta
                            Ja tam od dawna przeniosłem się na szybszą metodę niż termotransfer a mianowicie acetotransfer, polecam poczytać.
                            Też robię tą metodą według opisu http://domwlesie.eu/moje-projekty/am...fer-chemiczny/

Skomentuj

Ja trochę "dopracowałem" metodę a mianowicie dociskam małym wałkiem do malowania, szybko idzie i pewniej.

Skomentuj

Zamieszczone przez qtrawkap Zobacz posta
                                Nie nazwałbym jej szybszą. Bo trzeba ściskać, przy okazji martwiąc się czy coś się nie przesunie, czekać aż roztwór odparuje. Przy metodzie termicznej tylko kładziesz na żelazko, kilka razy przejedziesz dla rozprasowania i masz. Nie wiem, może kwestia wprawy- mi ta metoda nie przypadła do gustu.

Opisówka mi w kilku miejscach słabo siadła bo robiłem od razu dwustronnie, sposobem na zszywanie 2 kartek. Po ostudzeniu, papier pofałdował i oderwał w newralgicznych miejscach. Ze ścieżkami gdzie toneru było więcej nie miałem problemu.

Skomentuj

Trzeba doświadczalnie dobierać ilość acetonu, mi na samym początku idealnie nie wychodziło ale szybko doszedłem do wyprawy. Czym kolega dociskał? Jak już pisałem polecam miały wałek do malowania. A jeśli chodzi o wyschnięcie to ja w tym czasie robię kolejną płytkę i jak skończę to zwykle poprzednia już wysycha, trwa to góra kilka minut. Ale jak komuś szybciej idzie termotransfer to nic na siłę ;-)

Skomentuj

Ja wykonuję pcb za metodą fotochemiczną, pozytywową za pomocą folii dostępnej na allegro :Folia światłoczuła do PCB 3m szer.22cm
                                    Obraz pcb w negatywie drukuję drukarką atramentową na: folii przezroczystej do drukarek atramentowych

Po przygotowaniu płytki (przeszlifowanie miedzi, odtłuszczenie); laminuję folię światłoczułą(po ściągnięciu folii zabezpieczającej) na pcb za pomocą laminatora (mam dokładnie taki: http://allegro.pl/laminator-tracer-t...820008294.html) po jego delikatnej modyfikacji polegającej na ściągnięciu górnej pokrywy.
                                    Ja w tym laminatorze przepuszczam pcb dwa razy.
                                    Generalnie postępuję zgodnie z instrukcją załączoną do folii światłoczułej.
                                    Stosuję jedną warstwę kliszy (nieraz zalecano dwie razem sklejone w celu zmniejszenia transparentności czerni), która w zupełności wystarcza do idealnego naświetlenia folii światłoczułej. Na pcb nalewam parę kropel izopropanolu (IPA) i nakładam przygotowaną kliszę- przylega idealnie nie potrzeba żadnego docisku szybą.
                                    Naświetlam tak przygotowane pcb naświetlarką UV :LAMPA TUNELOWA UV 36 WATT DO HYBRYD, ŻELI - 50 sekund.

Naświetloną płytkę odstawiam do szuflady po ściągnięciu folii zabezpieczającej(piszą o 10 minutach w ciemnym miejscu). Mam czas na przygotowanie wywoływacza (opisany w instrukcji). Gdy wywoływacz osiągnie pożądaną temperaturę wywołuję pcb w sporządzonym wywoływaczu.(około 40 sekund- po kilku sekundach delikatnie poruszam płytką i zmywam naświetloną folię miękkim pędzlem.
                                    Trawię ( akurat tutaj w chlorku żelaza ) i zmywam folię z pcb za pomocą rozpuszczalnika np. nitro.

Tak wygląda po wyczyszczeniu gotowa do wiercenia:

Jak coś nie pokręciłem ze zdjęciami :) to byłoby na tyle.
                                    Last edited by czekin1; 29.03.2018, 19:50.

Skomentuj

Metoda fotochemiczna to droga zabawa. Wolę kupić drukarkę laserową i robić chemotransfer z papierem kredowym.

Skomentuj

No tak, pewnie i droga zabawa; cenowo wygląda to tak:
                                        - laminator (dokładnie taki jakiego używam-http://allegro.pl/tracer-laminator-trl-a4-najtaniej-kurier-paczkomat-i7236650287.html)- 45,00zł
                                        -lampa UV (taką mam: http://allegro.pl/lampa-tunelowa-uv-....html)-23,99zł
                                        -folia światłoczuła (taka: http://allegro.pl/folia-swiatloczula...M2E0ZmU1Njc%3D) (Folia światłoczuła do PCB 3m szer.22cm NOWA) 3 metry szerokość 22cm- 35,00zł
                                        -oraz folia przezroczysta 10 arkuszy A4 do drukarek atramentowych (http://allegro.pl/folia-przezroczyst...zk%3D)-16,00zł (Folia przezroczysta do drukarek atramentowych 10A4)

Skomentuj

Może skuszę się na fotochemię. Myślałem, że sprzęt do tego jest dużo droższy.
                                          Ten laminator można przerobić do termotransferu?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X