Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr subwoofera, przeróbka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr subwoofera, przeróbka

witam, mam oto taki filtr jak na schemacie, jest to filtr 12dB/okt wraz z regulacja wzmocnienia, odcięcia częstotliwości w granicach 40Hz-200Hz i odwracaczem fazy. Jak zrobić z niego filtr 18dB lub 24dB/okt ?? może ktoś przerobić schemat?? Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

a masz poczwórny potencjometr?

Skomentuj

Po prostu "klonujesz" elementy filtra(R3,R4,C2,C3,P2A/P2B) wraz z US2A i wczepiasz przed US2B i masz filtr 24dB/okt. Jak już pokazywałem w innym temacie zrobiłem kiedyś filtr właśnie 24 dB/okt. Ponieważ nie można raczej dostać potencjometrów poczwórnych regulacje zrobiłem na 4 potencjometrach montażowych. http://www.oranek.user.icpnet.pl/24db.jpg
      Wyraźnie trudniej okręcić pokrętłem takiego potencjometru. Ośka sprzęgająca 4 potencjometry ma swoja sprężystość co też wyczuwa się przy pokręcaniu i pogarsza precyzje ustawienia. Poza tym niewielka różnica akustyczna między 12db/okt a 24db/okt. Te trzy czynniki spowodowały, że zrezygnowałem z tego pomysłu.

Skomentuj

irek ma w swoich panelach przelacznik 12/24db i jakos nie widzialem tam poczwornego potencjometra...

Skomentuj

tylko, że po zmianie rzędu w filtrze irka regulacja już nie jest w takim samym zakresie

Skomentuj

pełno jest w necie softu do projektowania filtrów aktywnych...

Skomentuj

Zamieszczone przez flodins
              tylko, że po zmianie rzędu w filtrze irka regulacja już nie jest w takim samym zakresie
              To jest bez znaczenia a roznicy i tak nie da sie zmierzyc bo filtry maja rozne nachylenie wiec z samej zasady pasmo 3 i 6 decybelowe bedzie inne. Wazne zeby przy takim przelaczanym filtrze zachowac stala dobroc a to jest duzo trudniejsze. Przelaczenie 12/24dB jest dobrze slyszalne a wybieramy ta pozycje ktora odsluchowo bardziej nam odpowiada. Teoretycznie jesli sub ma sie zgrac z nadstawkami to od ich obudowy moze zalezec ustawienie filtra. Obudowa zamknieta ma opadanie charaketrystyki w dol o wartosci 12dB/okt a b-r >24dB wiec aby uzyskac symetryczne nachylenia zboczy gwarantujace najlepsze sumowanie to trzeba ustawic FDP w subie na 12dB dla nadstawek w zamknietej i 24dB dla nadstawek w b-r.

Skomentuj

Czaruję...
              X