Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Box Electronics spm 300 - warto modernizować??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Box Electronics spm 300 - warto modernizować??

mam wzmacniacz Box Electronics spm 300. Od niedawna nie działa. Najpierw jedna strona padła, potem druga. Objawy to początkowe charszczenie, później ledwo co grał (jak by miał 10watt :-P ). Myślę, że padła końcówka mocy - STK 4048 II. kondensatory też nie są w najlepszym stanie :-/
    Co o tym sądzicie? opłaca się naprawiać?
    ps ten wzmak miał to do siebie, że strasznie się wyłączał - nie wiem do dziś co jest przyczyną tego. Wygląda to tak, przez 30 min grał dobrze, później trzeba było systematycznie przyciszać, aż do takiego momentu, że nie było nim sensu grać :-/ co to za przyczyna??

STK = duże problemy...
    Ciężko jest kupić , szczególnie oryginał, a jeśli już znajdziesz to cena zabija.
    Lepiej byłoby tam wrzucić jakiś typowy wzmak na tranach.

Skomentuj

Jakiś zamiennik pasujący do tego wzmaka? Co polecacie?
      Może być trochę słabszy, ważne żeby tani - będzie mi służył w domu do suba- także dużo nie wymagam.

Skomentuj

moc zależy od napięcia trafa - podaj je to będziemy myśleć :)

Skomentuj

tak jak dla STK4048 ~ czyli pewnie 48V :-)

Skomentuj

STK kupisz, włączysz dasz na 1/2 gałki i będziesz go zdrapywać z sufitu. Wiec to na pewno odpada ale może coś tam dać na tranach, ewentualnie poskładać jakiś wzmacniacz :) typ. uniamp.
            p.s możesz pokazać jak to wygląda wnętrze tego wzmacniacza
            Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez rafal20
              Jakiś zamiennik pasujący do tego wzmaka? Co polecacie?
              Może być trochę słabszy, ważne żeby tani - będzie mi służył w domu do suba- także dużo nie wymagam.
              Jeżeli ma Ci służyć tylko do suba to lepiej złożyć(ewentualnie kupić) kompletnie nowy wzmacniacz z szeregiem regulacji(faza,filtr itd...).Może być też na kostce np.TDA w mostku lub lepiej na tranzystorach.Z tego boxa możesz wykorzystać transformator,i pewnie inne części do budowy nowego.

Skomentuj

Czaruję...
              X