Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UWAGA na wzmaki do subow z allegro od daniel49

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

UWAGA na wzmaki do subow z allegro od daniel49

http://www.allegro.pl/item541612310_...ltax_150w.html
    http://www.allegro.pl/item554048553_...ltax_150w.html

Juz jeden kolega z forum kupil ten wzmacniacz i dopiero ja mu uswiadomilem ze on jest na 120V! W pierwszej aukcji napisali to wyraznie a w nastepnych pomineli ta informacje. Jak posiadaczy tych wzmacniaczy bedzie wiecej to pomyslimy o jakims rozwiazaniu ale ja bym najpierw mial pretensje do sprzedajacego.

8. Power Requirement-120V/60Hz

jest informacja w aukcji ale tylko w pierwszej, to jest oszustwo moim zdaniem.

Skomentuj

opierniczyłem kolesia emailowo...

Skomentuj

Nie opiernicza się tylko informuje pracownika allegro.

Skomentuj

dostalem odpowiedź że one sa na 220V

:?:

Skomentuj

moze trafa powymieniali? :lol:

Skomentuj

Te obecne czy te wczesniejsze tez? Bo kolega ktory kupil panel nie wie co z nim zrobic a ma napisane 120V.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                Te obecne czy te wczesniejsze tez? Bo kolega ktory kupil panel nie wie co z nim zrobic a ma napisane 120V.
                A może z trafa odczytał oznaczenie a tam jest 120VA ? Odpiąć trafo i podpiąć je pod 110V i zobaczyć co będzie na wyjściu.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                  1. tego co widze to ten sprzedawca jest przedsiębiorcą? bo jak to może oddac w ciagu 10 dni
                  2. jeśli ten sprzedawca nie jest przedsiębiorcą to czy na stronie allegro było podanie ze wzmak jest na 120V? bo jak nie było to moze oddac a jak było to nie

Skomentuj

Z tego co mi wiadomo to do 10 dni o daty zakupu możemy odstąpić od umowy bez podawania przyczyny. W takim przypadku sami pokrywamy koszta przesyłki.

Skomentuj

marek2403, masz rację. Polskie prawo mówi, że w przypadku zakupu/sprzedaży wysyłkowej nabywca ma prawo dokonać na własny koszt zwrotu zakupionego towaru (odstąpienie od umowy kupna-sprzedaży) w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. Sprzedawca natomiast jest zobowiązany niezwłocznie po otrzymaniu zwrotu dokonać zwrotu 100% ceny towaru (i tylko towaru - żadnych zwrotów kosztów przesyłek w którąkolwiek stronę) tą samą drogą, którą otrzymał zapłatę za towar (czyli jeśli płatność nastąpiła przelewem to zwrot musi także nastąpić przelewem na konto z którego dokonana była płatność, jeśli zapłata gotówką to zwrot gotówką, jeśli kartą kredytową, to zwrot musi nastąpić w postaci zasilenia karty kredytowej płatnika, jeśli było to pobranie zwrot musi nastąpić przekazem pocztowym przy czym koszty nadania przekazu pocztowego ponosi sprzedawca) . O ile dobrze pamiętam prawo to obliguje nie tylko przedsiębiorców ale i osoby fizyczne. Oczywiście warunkiem koniecznym jest odesłanie towaru nieużywanego, w stanie w jakim się go otrzymało i w tym samym opakowaniu (jeśli towar był w jakikolwiek sposób opakowany pomijając pakowanie na potrzeby przesyłki).
                      Jeśli sprzedawca odmówi zwrotu pieniędzy za towar to można uzyskać bezpłatną pomoc prawną w UOKiK (tu jednak nie wiem czy takowa pomoc w sporze dwóch osób fizycznych jest faktycznie udzielana), a następnie wystąpić z powództwa cywilnego przeciwko nieuczciwemu sprzedawcy. Konieczne jest wówczas posiadanie niezbitych dowodów zawarcia umowy kupna-sprzedaży (daty zawarcia tejże umowy) oraz dotrzymania warunków formalnych umowy przez obie strony (płatność i otrzymanie towaru).

Skomentuj

Zgadza sie, przerabialem to kilkakrotnie. Tylko w praktyce 50% firm unika zwrotu kombinujac. Wtedy nalezy postraszyc paragrafem... Stad nie polecam m.in. sklepu http://sklep.kati-kati.pl/

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                          O ile dobrze pamiętam prawo to obliguje nie tylko przedsiębiorców ale i osoby fizyczne.
                          jesłi masz na mysli ustawę o sprzedaży konsumenckiej to ona dotyczy tylko przedsiębiorców jeśli osoba fizyczna jest przedsiębiorcą to tak, jeśli natomiast jest to osoba fizyczna nie będąca przedsiębiorca to nie możesz z tego skorzystać
                          pomoc OUKiK nie jest udzielana jeśli stroną nie jest przedsiębiorca tylko osoba fizyczna nie będącą przedsiębiorcą

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                            twierdzi ze wczesniejsze na 220V były, to tlyko błąd w opisie.

Skomentuj

to ja mam pomysł
                              1. niech kolega Irka zdobędzie na najlepiej (bo najtrudniej się wyprzec) pismie (z pieczątkami podpisami itp) info że panel jest na 220V jak otrzyma odpowiedź niech podłączy do prądu jak się zjara to będzie podstawa do rozwiązania umowy i zwrotu kosztów jako ukrycie wady produktu, wprowadzenie w bład itp
                              a jak się nie zjara i będzie działać to problem rozwiąże się sam
                              2. ewentualnie to samo ale bez zapewnienia na piśmie wtedy lecimy z rękojmi lub gwarancji (zależy co tam ma)

Skomentuj

hehe stawiam że, nikt nic nie będzie "papierował" :)

Skomentuj

Święty, dzięki za sprostowanie - przyznam szczerze, że tak dawno grzebałem w tych przepisach, że po prostu nie pamiętam szczegółów... niemniej miło z Twojej strony, że uściśliłeś moją wypowiedź.

Skomentuj

Panela nie mam tylko jeden z kolegow z forum. Nawet jesli panel jest na 230V a ma napisane 120V to chyba tez jest cos nie tak. Jakby nei bylo to sprzedawca albo cos kreci albo jest niekompetentny bo sam napisal w opisie aukcji 120V.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X