Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sterowanie suba pilotem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sterowanie suba pilotem

Mam zamiar zastosowac w swoim nastepnym subie sterowanie pilotem.. :) Problem jest w dwoch rzeczach:

1. Gdzie kupic alpsa z silnikiem?
    2. Powazniejszy - chcialbym sterowac pilotem od mojego wzmacniacza (technics su-a800) najlepiej nieuzywanymi przeze mnie przyciskami od strojenia tunera. Problem w tym, ze zupelnie nie wiem jak sie za to zabrac - na elektrodzie sa schematy, ale nie znalazlem nic o wykorzystaniu gotowego pilota i dlatego pytam, bo musze sie powoli przygotowywac na nadejscie xls'a w wersji 12"

P.S. Ma ktos jakis pomysl na estetyczne umieszczenie XLS'a i membrany biernej do niego w subie - chcialbym zeby mimo wszystko ten potwor ladnie wygladal...

CHyba nie uda CI sie zaingerowac w elektronike oryginalnej konstrukcji (pilot wzm).

Skomentuj

alpsa z silnikiem można było kiedyś dorwać na cyfronice,ale co chcesz nim regulować głośność??Lepiej zrób tak,że wrzuć tam jakiś procesor dzwięku cyfrowy i steruj nim za pomocą procesora,wtedy możesz napisać program do swojego pilota.Widziałem takie moduły do woofera sterowane pilotem,miały nawet wyświatlacz LCD.W sumie temat jest spoko tylko trzeba mieć kogoś kto się zna na programowaniuATMELI.

Skomentuj

Zakladajac, ze trzeba ingerowac - na pilotach znam sie malo, a raczej wcale, dlatego pytam. Mam nadzieje, ze ktos sie szerzej wypowie.

Jesli mnie pamiec nie myli to dexter i yoshi wspominali cos o programowaniu. Mam nadzieje ze temat sie rozwinie bo moze uda nam sie wspolnie opracowac cos ciekawego, co bedzie sluzyc potomnym jak arn150 + gdwk 11/100, albo sub na gdn 20/80/2
        Temat ciekawy - nie kazdy ma amplituner z wyjsciem na suba i jakos trzeba sobie radzic. Potrzeba matka wynalazkow!

P.S. W sumie to potrzebuje regulowac tylko glosnosc, ale moze ukladzik o ktorym wspominasz bedzie ciekawszy (raczej na pewno) a alps z silnikiem nie jest szczegolnie tani.

P.S. 2 Patrzylem na cyfronice i alps z silniczkiem - 122zl - chyba jednak zainteresuje sie tym ukladem, bo to lekka przesada!

Skomentuj

nie jestem pewny ale z tego co wiem to sa uklady wykonawze ktore programuje sie na okreslone pasmo pilota i okreslonej funkcji wiem ze jest uklad tda przedwzmacniacz cyfrowy ktory ma juz zintegrowane glosnosc mozna nawet podłaczyc wyswiatlacz a i w subie po malych przerubkach mzoesz uzyskac regulacje pasma
          wiem ze yoshi sie na tym zna bo cos takeigo wykonał ale poczkeam az sie wypowie

to co chccesz osuiagnac nie bedzie nawet az takie trudne watpie czy uwyjesz potencjometru tradycyjnego bo zazwyczaj jest to potencjometr cyfrowy zintegrowany z przedwzmacniaczem

Skomentuj

na allegro widzialem alpsy z całym modułem sterowania niewiem tylko czy "nauczy się on kodu pilota.... najczęściej działa to w 2 srone.....

Skomentuj

Ciesze sie ze sie ruszylo :) Teraz czekam... Yoshi!! Licze na Ciebie

Znalazlem to na allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27515930, ale po 1: chce zrobic sam, po 2 drogo i razem z alpsem z silniczkiem byloby juz 222zl + wysylka, wiec.... YOSHI!!

Skomentuj

To jaki będzie stosunek cenowy Głośniki/reszta w Twoim subie??

Skomentuj

Tak raczej tego sie nie powinno robic. Jest powazna wada tego rozwiazania a mianowicie osobne sterowanie glosnoscia suba i pozostalych glosnikow. Po drugie rozna efektywnosc kolumn i suba moze powodowac ze suba trzeba podglosic o 10% a kolumn np. az o 50%. Takie rozwiazanie jest poprostu niewygodne w uzytkowaniu. No ale skoro sie upierasz. Najpierw trzebaby bylo okreslic czy pilot tego Technicsa nadaje kody w jakims standardzie np. RC5 Jezeli tak to odebranie kodu i nauczenie jakis maly mikrokontroler (np. ATiny 2313) obslugi tego kodu nie stanowi wiekszego problemu. Co do ALPSA z silnikiem to raczej marnotrawienie pieniedzy. Prosciej zastosowac jakis uklad scalony tlumika rezystancyjnego np. LM1972, nie bedzie trzeszczec ani szumiec.
                  Jako wskaznik wysterowania mozesz wtedy sobie dac linijke switlna LED lub wyswietlacz LCD. Od jakies czasu po glowie mi chodzi projekt prostego malego przedwzmacniacza sterowanego cyfrowo ale czas mam teraz zarezerwowany tylko na prace Yoshi ma jakis kawalek gotowego programu ja mam niewielkie szczatki.
                  Pozdro
                  Dexter

Skomentuj

Dzieki dexter! Jak okreslic standard nadawania pilota? Jakbys mogl napisac cos wiecej na ten temat, bo jest ciekawy i mysle ze warto go rozwijac. Rozwiazanie mi odpowiada - po to wlasnie to sterowanie pilotem, bo innego nie widze, jezeli chce przed technicsem dac filtr gornoprzepustowy, a z kolei w niego nie ingerowac (znaczy we wzmacniacz). Najprostsza opcja - kupno amplitunera do kina domowego tez odpada, bo takie sensowniejsze sa drogie, a te tanie to plastikowy badziew- nie to co moj technics - caly z metalu - wlacznie z "galka volume"

djtomek - prawde mowiac nie wiem bo nie potrafie policzyc elektroniki, zasilania i pierdol, ktore wcinaja kase :) Ile bedzie trzeba, tyle sie poswieci - nie warto oszczedzac jak sie juz XLS'a umyslilo - co prawda ponad dwa razy taniej, bo ze stanow, ale co tam A stosunek mysle 2:1, ale moge sie mylic..

P.S. To skandal, ze dunskie glosniki sa tansze w stanach niz w europie i to jeszcze sporo :|

Skomentuj

Technicsy sa w RC5, mozna spotkac gotowe układy dekodujące ten kod na potem tylko trzeba jeszcze jakis programik obslugi napisac. W jednym Radioelekroniku był dokładnie opisany ten kod i sygnaly. Sprawa niełatwa. Ale jak wujek kane napisal jak to zrobisz to bedzie napewno powielane i dla potomnych zostanie :)
                      Chociaz przydalby sie jakis garzet ktory by podglasnial suba wraz z kolumnami, bo na dluzsza mete takie osobne regulwoanie moze byc uciazliwe. Moze jakis przetornik A/C na wyjsciu wzmacniacza?

Skomentuj

Nieznam się na tym,ale próbował bym jakoś "złowić" ten sygnał z pilota,albo programowo-tak zaprogramować atmelka,albo na komputer a potem to władować go jakoś do programu głównego i już.

Skomentuj

Mozesz probowac, poszykam tego artykulu o RC5, tak jest sybak 46 bitowy o ile pamietam, ale moglbys zrobic jeszcze jeden bajer, zaporgramowac tak zeby sub sie podglasnial takrze jak bys podglasnial wzmacniacz, a pozostalymi tez bys posglasnial ze chcesz wiecej basu :)

Skomentuj

Pomysl niezly tylko ze tez ma wade a mianowicie sub nie bedzie znal stanu poczatkowego wzmacniacza. Trzeba by bylo zawsze wylaczac sub i wzmacniacz w tym samym stanie i glosnosc regulowac tylko pilotem aby sie to nie rozjechalo.
                            Pozdro
                            Dexter

Skomentuj

Czaruję...
                            X