Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Symasym, czy może dorównać harman/kardonowi?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Symasym, czy może dorównać harman/kardonowi?

Witam
    Zastanawiam się czy projekt symasym może dorównać takim sprzętom jak wyższe modele harman/kardona. Zakładając że symasym jest wykonany w oparciu o kondensatory nichicon kg audio, wima, slivermica; rezystory beyshlag; tranzystory onSEMI. A zasilanie zrealizowane jest na trafie toroidalnym Breve 2x28V, 6x 10,000ľF i szybkich diodach MUR.

I ogólnie do jakich seryjnie produkowanych wzmacniaczy można porównać symasyma?

Ja w ogole nie rozumiem po co te "superelementy". To dosc kontrowersyjny temat. Raczej bardziej liczy sie hm topologia czy jak tam kto nazwie, dobrze dobrane elementy, odpowiednio wykonana PCB itd.. moze cos zle napisalem nie jestem ekspertem od elektroniki.

Skomentuj

wiesz c3 musilybyśmy mieć schematy tych Harmanów, żeby to stwierdzić.
      Ewentualnie na podstawie parametrów samych końcówek, ale dochodzi sprawa że Harmany to nie same koncówki mocy jak symasym, w środku jest conajmniej jeszcze 2 układy w torze audio i do tego ze 2 poza torem. Wszystko sprowadza się do tego że trzebabybyło wymontować same końcówki mocy z Harmanów i wtedy gadać o sprawie :)

Co do jakości elementów napewno świadczą one o klasie koncówki, ale jak powiedział nomzys największe znaczenie ma sam układ, jego projekt. Dobrej jakosci elementy to takie upiększenie, oczywiscie pozytywne upiększenie.

[ Dodano: 2009-02-19, 21:15 ]
      Ale na ogół pewnie sprzęt za 500zł ( nie kino domowe 80.1 :) tylko wzmacniacz ) bedzie lepszy od symasyma

Skomentuj

A biorąc pod uwage symasyma z preampem lampowym?

Skomentuj

ojj tutaj bym wolał napewno symka + lampki :)
          Harman by miał pewnie większą moc o wiele, ale dzwięk by niedorównał.
          A tak w ogóle to co kombinujesz?

Skomentuj

Wiem że to nie zbyt dobre porównanie ale napisze;
            H/K 255 puszczony tylko przez końcówkę mocy i regulację głośności gra bardzo dobrze dynamika, bas ogólnie żadnych zastrzeżeń ale niedawno zostałem posiadaczem monobloków syma stworzonych przez kolegę z tego forum. Zrobiłem test, lewy kanał przez końcówkę h/k a prawy z wyjścia pre aut i dalej przez syma. Wyraźna różnica, przez syma gra lepiej, co dziwne zwłaszcza bas jest lepszy, średnica też a góra porównywalna.
            Myślę że nie warto przepłacać za stereo H/K. Ja się na to nie zdecydowałem chociaż lubię charakterystyczne brzmienie tej marki, wybrałem syma.

Harmana nie otworzę bo na gwarancji.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
              Ale na ogół pewnie sprzęt za 500zł ( nie kino domowe 80.1 :) tylko wzmacniacz ) bedzie lepszy od symasyma
              napewno nie... =] tak samo jak z Unim... chcialem kupic sobie yamahe h/k lub cos podobnego do tysiaka w stereo... mialem mozliwosc pozyczenia i posluchania ich u siebie i ciesze sie ze nie dalem sie w taki zakup... teraz wkladam we wzmaka (pre + koncowka) i pewnie wyjdzie mnie ok tysiaka ale dzwiek jest duzo duzo lepszy...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                Zamieszczone przez funiax1
                napewno nie... =] tak samo jak z Unim... chcialem kupic sobie yamahe h/k lub cos podobnego do tysiaka w stereo... mialem mozliwosc pozyczenia i posluchania ich u siebie i ciesze sie ze nie dalem sie w taki zakup... teraz wkladam we wzmaka (pre + koncowka) i pewnie wyjdzie mnie ok tysiaka ale dzwiek jest duzo duzo lepszy...
                Nie rozumiem twojej wypowiedzi możesz rozwinąć najpierw mówisz ze sym nie zagra lepiej a później ze nie warto przepłacać w wzmacniacze

Dodam się do tematu i zapytam
                Co lepsze
                1.Sama koncówka mocy+regulacja głosu i wybór źródła
                2.Wzmacniacz (normalny stereo)
                3.Jakaś końcówka DIY(uniamp,symasym)+regulacja głosu i wybór źródła.
                Nie na temat...
                Dlaczego forum nie działa dokładnie po 00:00
                Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

ja porównywałem syma z pioneerem A7 może wiekowy klocek bo ponad 25 lat, ale z tego co wiem w chwili "premiery" w niemczech kosztował około 2500 marek czyli niezłe pieniądze, i niestety pionek odpadł na samym początku :mrgreen: , stwierdził to nawet właściciel tego pionka :razz:

Skomentuj

funiax1 napisał/a
                    Zamieszczone przez nik156
                    dolphin123 napisał/a
                    funiax1 napisał/a
                    Co to ma być przecież to El liero napisał a moim zdaniem jest zupełnie odwrotnie.
                    Zamieszczone przez El_liero

Skomentuj

Nie na temat...
                      Kto u licha kradnie moje wypowiedzi

A co do tematu, to jak widzisz c3 z wypowiedzi kolegów, symek siła
                      Ale uwaga, poczytaj tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14193 bo jak widać symasym nie ma pierwotnie dobrze zaprojektowanej PCB

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156
                        Nie rozumiem twojej wypowiedzi możesz rozwinąć najpierw mówisz ze sym nie zagra lepiej a później ze nie warto przepłacać w wzmacniacze
                        przeczytaj ze zrozumieniem... symka na razie nie mam, ale mam Uni i go skladam na cacy.. porownywalem go ze wzmakami za prawie tysiaka i nie oddawaly muzyki tak jak robil to Uni...
                        Zamieszczone przez El_liero
                        Ale uwaga, poczytaj tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14193 bo jak widać symasym nie ma pierwotnie dobrze zaprojektowanej PCB
                        szkoda tylko, ze teraz wszyscy beda gadac jak to sym zle zprojektowany, gdzie dopiero flodinsowi to nie pasowalo i opisal to na forum,a wczesniej wszyscy zamawiali i graja na "zle zaprojektowanych" do dzisiaj.. Ci co zlozyli sa zadowoleni...

Skomentuj

]szkoda tylko, ze teraz wszyscy beda gadac jak to sym zle zprojektowany, gdzie dopiero flodinsowi to nie pasowalo i opisal to na forum,a wczesniej wszyscy zamawiali i graja na "zle zaprojektowanych" do dzisiaj.. Ci co zlozyli sa zadowoleni...
                          Dokładnie, płytka jest średnia, sam ja jeszcze powiększyłem by wesżły odpowiednie podzepsoły :lol: ale nie zmienia to fakty ze układ gra.

Co do samymch wzmacniaczy dużo zależy od źrodła jak i całego systemu. Znajomy twierdził ze w jego systemie Sym powił A5tke ja sam zbudowałem ze 2 wzmaki do których Sym nie miał podbiegu. Inna sprawa ze zalezy co kto lubi, np. taki LM4780 równolegle może wydawać się lepszy od syma/uniampa etc bo ma pierońsko dobry bas z odpowiednim zestawieniem zasilania.

PS.
                          El_liero widze ze teraz straszny cwaniak jestes.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez dj_zibi
                            El_liero widze ze teraz straszny cwaniak jestes.
                            Jestem. A ty kim? Jesteś w ogóle kimś czy nikim ? ... Nie wiem co ty się pucujesz tutaj człowieku
                            .

Skomentuj

Panowie dj_zibi i El_liero więcej ad rem mniej ad personam bo będą warny. Osobiste niesnaski proszę załatwiać via PW.

Skomentuj

co do syma moge dodać jeszcze od siebie że lubi jak mu się troche podkręci prąd spoczynkowy :)
                                może ktoś stwierdzi że to voodoo ... ale u siebie podkręciłem prąd ze standardowych 55mA do 75mA i stwierdziłem że jakiś strasznych różnic nie ma, ale po jakimś czasie jak odkręciłem do standardowych wartości ... to ... czegoś brakowało w brzmieniu, i nie gra już tak fajnie :)

Skomentuj

prawie każdy wzmacniacz to lubi, w tym rzecz polega żeby ustawić najmniejszy prąd jak się da zachowując stabilność i parametry w przeciwnym razie zwiększając ciągle prąd dążymy wydajnością do klasy A i szukamy azotu zeby polewać radiator (:

ten kolega Bittnera(nie pamiętam jak on się nazywał) ma syma na 150mA

Skomentuj

szkoda tylko, ze teraz wszyscy beda gadac jak to sym zle zprojektowany, gdzie dopiero flodinsowi to nie pasowalo i opisal to na forum,a wczesniej wszyscy zamawiali i graja na "zle zaprojektowanych" do dzisiaj.. Ci co zlozyli sa zadowoleni...
                                    Plytka jest zaprojektowana bardzo amatorsko i kazdy elektronik od razu to zauwazy. Wiekszosc jednak nie ma pojecia o elektronice wiec wykonuja plytke taka jaka maja. Sama plytka jest akurat bez znaczenia bo uklad ma powazniejsze problemy ze stabilnoscia.
                                    O brzmieniu nie ma co dyskutowac bo Ci co zlozyli dowolne TDA tez sa zadowoleni i jest ich znacznie wiecej nic symowcow.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                      Wiekszosc jednak nie ma pojecia o elektronice wiec wykonuja plytke taka jaka maja.
                                      dokladnie. ale niech po przeczytaniu watku jednego zaraz nie gadaja jakby sie od razu znali, tylko o to chodzi :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                      X