Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JIG problem z Audigy 2 ZS GOLD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JIG problem z Audigy 2 ZS GOLD

Witam.
    Kupiłem niedawno JIGa i chciałem go przetestowac, porobic pomiary itp. Niestety mam problem z kalibracją, a dokładnie testem impedancji JIGa. Wychodzą bzdurne wartości rezystorów i wyskakuje komunikat abym sprawdził połączenia. Karta dźwiekowa to Audigy 2 ZS gold. Zaznaczam żę przebiegi sinusoidalne przy kalibracji ustawić można poprawnie.
    Okablowanie własnej roboty, myślę że całkiem porządne i wystarczające.

Odziwo JIG bez problemu kalibruje sie na zintegrowanej dźwiękówce w pracy i dźwiękówce z laptopa.

Czy możeliwe że JIG / SW nie współpracują z Audigy 2 ZS - może ktoś posiada takową kartę??

pod jakie wejscie się podpinasz w audigy?

Skomentuj

Okablowanie myślę ze prawidłowo podpinam do audigy 2:

* korzystam z wejścia Line-in, oraz wyjścia na głośniki (analogowego 1)

Skomentuj

Sprawdź czy czasem w sterownikach karty nie masz włączonego jakiegoś equalizera :) lub podbicia basów :)

Skomentuj

podepnij cos innego pod Line IN i spraawdź czy działa poprawnie, powinien prawy i lewy kanał oddzielnie nagrywać.

[ Dodano: 2009-02-20, 11:22 ]
          a no i jak ploter napisał, ja wymieniłem karte na lepszą creativa i miała TYYYYYLE bajerów gdzieś w głębi powłączanych.

Skomentuj

Ja mam ten sam problem z Creative SB Live External USB, wszystko ładnie idzie aż do testu impedancji gdzie wychodzi totalny kosmos. Wszystkie bajery są powyłączane, poza tym za wiele też ich nie ma.

Skomentuj

masz ustawione na stereo?

Skomentuj

Cały system mam przeinstalowany, bajery powyłączane, nawet zmieniłem slot z kartą dżwiękową. Mimo to dalej przy teście impedancji wywala kosmos. Testowałem też Audigy gold od kolegi ale ten sam błąd. Jutro wezmę od siostry laptopa bo na nim JIG ładnie sie kalibruje.

Nie mniej wolałbym wykorzystać Audigy 2 ZS gold bo oferyje lepsze parametry ale narazie nie chce zatrybić z JIGiem.

Jaką inną polecacie kartę dźwiękową do JIGa (nowszą od Live5.1 i Audigy 2 ZS)

Czekam dalej na jakieś porady :sad:

Skomentuj

Zamieszczone przez BORO
                  Jaką inną polecacie kartę dźwiękową do JIGa (nowszą od Live5.1 i Audigy 2 ZS)
                  ASUS XONAR DX

Ja posiadam audigi se i JIG`a bede miał na dniach wiec sprawdze jak to bedzie na mojej...

Sciagnij tak tylko teraz mam dylemat :roll: (niech ktoś podpowie) ...albo najstarsze stery do dziękówki albo najnowsze no nie wiem zainstaluj same drivery bez zadnych innych dodatków creativa. Podczas testowania sprawdz które wejscie masz aktywne w tym momencie czy line-in czy mic czesto/gesto mam problem z tym w audigi

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                    Ja posiadam audigi se i JIG`a bede miał na dniach wiec sprawdze jak to bedzie na mojej...
                    nie dasz rady, Tobie też będzie wywalało błędy przy teście imedancji. Ja sobie poradziłem z tym problemem zmieniając kartę na Xonara DX :)

Skomentuj

ja mam audigy 2 i wszystko pięknie działa

Skomentuj

flodins, flodins, a jakiej dokładnie wersji audigy uzywasz i jakich sterowników??

[ Dodano: 2009-02-21, 11:39 ]
                        a miał ktoś styczność z Sound Blaster X-Fi Music gold, działą z SW?? - taką można kupic do 150 zł

Skomentuj

BORO jesli chcesz mieć X-FI to na pewno nie kupuj i inni tez - X-Fi Xtreme audio BO TO JEST PROPOSTU AUDIGI! Napewno X-FI bedąca X-fi to Xtreme Gamer ! Co do v. Xtreme Music gold to nie jestem pewien tak bardzo jak nie jestem przekonany do tego by była ona X-Fi aczkolwiek jej od "środka" nie widziałem wiec nie będę zapewniał.
                          Napewno NAJLEPIEJ jest kupić k. ASUS Xonar DX bo zadne X-Fi Creativa w tym przedziale cenowym jej nie dorówna a w testach wypada dużo dużo lepiej!

Pozdro. jak się coś dowiem na temat ver. Music gold to napisze...

Skomentuj

Faktycznie czytając fora i testy audigy x-fi słabo wypada w porównaniu z asus xonar dx.
                            Narzazie zkupię SB Live 5.1 SB0100 i bede korzystac z dwóch kart. Później jak wpadnie troche kaski to przesiąde sie na xonara.

Wygląda na to że Audigy 2 zs gold jest niekompatybilna z SW.

Skomentuj

SB220 jest nowsza jak coś.

Skomentuj

El_liero, na forach wyczytałem ze SB220 jest lekko okrojona i z gorszych komponentów zrobiona, ogólnie polecają albo SB0060 albo SB0100.

http://lbs.elektroda.net/historia_creative.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez BORO
                                  Wychodzą bzdurne wartości rezystorów i wyskakuje komunikat abym sprawdził połączenia
                                  Miałem tak na SB Live 5.1 na ktorej zawsze wszystko działa. Spróbuj przeinstalowac sterowniki na inne, najlepiej starsze.

Pozatym SW potrafi czasem zwariować i dopieto po reinstalce systemu jest ok.

Skomentuj

Jak wyżej pisałem, system był reinstalowany, również próbowałęm różnych sterowników zawsze to samo, bez powodzenia.

Zobaczymy jak bedzie na SB Live

[ Dodano: 2009-03-04, 22:02 ]
                                    Witam ponownie.

Wreszcie dotarłą do mnie karta SB Live 5.1 (0100).
                                    Gorączkowo zabrałem sie do instalacji nowej karty i pierwszych testów. Niestety spotakło mnie nie miłe rozczarowanie. Otóż ta karta podobnie jak Audogy 2 ZS nie przechodzi pomyślnie testy impedancji JIGa :sad: . Myślałem ze moze wina sterowników. Przeinstalowałem na nowo system zostawiłem w kompie samego Live i niestety bez pozytywnych rezultatów.

Dla pewności zabrałem JIGa do pracy. W pracy na zintegorowanej starej płycie kalibrację przeprowadzam bez problemu.

Posiadacze SB live możecie wrzucić screena z ustawień w mixerze oraz bede wdzieczny za podesłanie linka do sterowników z których korzystacie, bądź na boro.man@interia.pl (windows XP)

HELP

Skomentuj

Witam, śledzę ten temat od początku ponieważ też posiadam tą kartę Audigy 2 ZS Gold...a że mój JIG był w budowie chciałem wiedzieć czy napotkam jakieś problemy przy jego użytkowaniu. Niestety, kilka dni temu skończyłem JIGa i okazało się, że u mnie jest ten sam problem... :evil: tak jak kolega BORO instalowałem różne wersje sterowników(od Creativa a nawet kX'y) również na świeży system i nic to nie pomogło. Ale zauważyłem dwie dodatkowe rzeczy, a mianowicie w opisie korzystania z SW+JIG jest napisane, że w mikserze windowsowskim zaznaczamy wejście Line-in jako aktywne wejście karty dźw, jednak u mnie nie ma do wyboru Line-in(są tylko:MIDI Synth, "What U Hear", S/PDIF-In, CD Digital, Analog Mix(Line/CD/Aux/TAD/PC), Microphone, Wave), chyba że któreś z tych wejść jest wejściem Line-in. Sprawdziłem to zaznaczając po kolei każde wejście w mikserze i próbując skalibrować JIGa(JIG podłączony pod wyjście analogowe 1 oraz wejście liniowe) i za każdym razem klapa...jak już wyjdą ładne przebiegi sinusoidalne to wychodzą kosmiczne wyniki przy pomiarze rezystancji... wejście liniowe karty działa ponieważ po podłączeniu do niego np mp3ki można nagrywać dźwięk(np w Audacity). Kombinowałem dalej i zauważyłem, że nawet po całkowitym odłączeniu JIG'a od dźwiękówki przebiegi sinusoidalne wychodzą ładne :/ czyli SW zgłupiał... Ale chyba udało mi się rozwiązać ten problem, przynajmniej częściowo, natchnienie przyszło do mnie gdy nudziłem się po wysypaniu się forum :mrgreen: a więc, karta dźw. ma więcej wejść ale dostępnych od środka kompa, np do podłączenia CD, więc podłączyłem się pod to wejście specjalnie shackowaną wtyczką i o dziwo działa :mrgreen: JIG się ładnie kalibruje ale pojawia się kolejny problem, przy pomiarze elementów RLC... mierząc rezystor SW podaje mi, że podłączyłem kondensator(o jakiejś pojemności i rezystancji rezystora który podłączyłem), podłączając kondensator SW podaje wynik jako cewka... :neutral: pomyślałem, że może to wina ustawień programu i rzeczywiście po zmianie "Sample rate" na max oraz "Sample size" na max wreszcie uzyskuje poprawne wyniki, chociaż nie zawsze, czasem np po 4 z rzędu pomiarze tego samego rezystora SW nagle wyskakuje znów, że to kondensator(chociaż poprzednie 3 wyniki były identyczne i dokładnie wskazywały wartość rezystora) i tu moje pytanie do bardziej zaznajomionych z SW, czy to normalne? I czy można do pomiarów wykorzystywać wejście CD karty, czy nie jest ono "gorsze"...?

Przepraszam, że się tak rozpisałem ale chciałem wszystko dokładnie opisać...

PS. jeszcze jedna rzecz, identyczna sytuacja jak z Audigy z "nie działającym" wejściem line-in była z moją zintegrowaną kartą dźw. więc mogło by to wskazywać na winę płyty głównej w kompie...? Proszę jakiegoś speca o wypowiedź :wink:

Skomentuj

Ja nie instalowałem zadnych sterownikow do SB LIve 5.1 zainstalował je win xp
                                        Dodam że mam XP z SP2!. Na tych sterownikach wszystko działa bez problemów, pozatym innych sterownikow mi nie chce instalować, najciekawesze ze jak instalowałem kiedyś KX"y to karta instalowala sie jako sb 0102 , gdzie wyraźnie na karcie napisane jest sb0100 :roll: .

W sumie nieważne, ważne ze działą.
                                        Tak wygląda u mnei mikser, przy takim ustawieniu mam amplitundę okolo 30 K.

Michał K. na xonarze działa wszystko w sw ?
                                        Jest w ogóle wersja na PCI czy tylko PCI-E?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X