Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

N-Mosfet AVT2762

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

N-Mosfet AVT2762

Witam. Chcę zbudować wzmacniacz stereo o dobry parametrach i małych kosztach. Chce zrobić dwie płytki AVT2762. Czytałem pdf o nim i chciałbym wstawić mu tranzystory IRF640 no i przy 640 to trafo ma być TS300VA 230/2x24V www.toroidy.pl ? Czy inne? A gdy zastosuje mocniejsze jeszcze IRFP240 lub 250 to jakie wtedy trafo miało by być odpowiednie?
    Doradźcie mi też jakie odpowiednie kondensatory w zasilaczu wystarcza? Oczywiście proszę piszcie trafa które użyć mam do dwóch płytek. Z góry dzięki za pomoc

Dobre parametry i male koszta nie ida ze soba w parze. N-mosfet jest ukladem typowo niskokosztowym wiec ma pewne ograniczenia parametrow.

Od napiecia zasilania zalezy moc wyjsciowa wzmacniacza wiec najpierw musisz wiedziec jakiej mocy chcesz zbudowac wzmacniacz a potem dobrac zasilanie i tranzystory mocy.

Skomentuj

Z tego co widzę to z IRFP240 lub 250 można chyba jakieś 200w RMS mieć z jednej płytki czyli ok 200w chciałbym na kanał czyli jakie trafo w takim razie na dwie płytki z zastosowaniem IRFP240 lub 250 i jakie kondensatory odpowiednie do zasilacza.

[ Dodano: 2009-02-21, 23:40 ]
      Tak patrze to trochę tańsze są IRF640 i można troche ponad 100w RMS uzystać jak przeczytałem i zrozumiałem więc to samo pytanie co wyżej tylko że z wykorzystaniem IRF640

Skomentuj

jedna para irfp240 irfp9240 pociągnie 120W i będzie już dosyć ciepło

Skomentuj

Czy taki radiator A4129 10CM lub A4240 10CM może być na na jeden tranzystor IRFP250? A jeśli nie to jakiej wielkości muszę zastosować?

Skomentuj

popularny profil A5352 wychladza 20W wzmacniacza na kazdy centymetr radiatora. Przy parce duzych tranzystorow (IRFP240/250) radze nie przekraczac 150W/4omach czyli zasilanie w spoczynku o wartosci ok +-45V wystarczy wtedy radiator A5352 uciety na 7cm.

Skomentuj

Czyli ten Transformator TS400VA 230/2x32V bedzie zly z tymi tranzystorami? nie mam wiecej kasy i tylko takie trafo mam dostepne.

Skomentuj

idealne jest te trafko

Skomentuj

A więc zaczynam budować N-Mosfet stereo. Mam Trafo TS400VA 230/2x32V, kondensatory 2x10000uF, mostek prostowniczy 10A 400V no i 2 płytki wzmacniacza. No i radiatory A4129 7cm x4 czyli na tranzystor jeden. Wszystko jest ok?

[ Dodano: 2009-03-03, 16:52 ]
                  A i jeszcze mam pytanie czy gdybym chciał robić następne 2 płytki to musiałbym drugie trafo czy te dam rade?

Skomentuj

Zamieszczone przez DJ Pablo
                    No i radiatory A4129 7cm x4 czyli na tranzystor jeden.
                    To pierwsze nie. Tranzystory musza byc na tym samym radiatorze chyba ze chcesz zeby wszystko sie popalilo :P

Skomentuj

A dlaczego nie mogę każdy tranzystor dać osobno na radiatorze?

Skomentuj

Chodzi o stabilizacje termiczna i costam jeszcze zwiazne z tym ze tranzystory powinny pracowac w tej samoej temperaturze. Tak czy siak bedziesz mial fajerwerki jesli beda na osobnych. Poczytaj notke AVT nt n-mosfeta

Skomentuj

No a radiator A4129 http://sklep.avt.pl/p/pl/3198/radiator+a4129+7cm.html tylko że ja mam wersje 14cm a tam widać 7cm wystarczy te A4129 14cm na jedną płytkę czyli na 2x IRFP250?
                          Zasilać będę z trafa TS400VA 230/2x32V

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                            Chodzi o stabilizacje termiczna i costam jeszcze zwiazne z tym ze tranzystory powinny pracowac w tej samoej temperaturze. Tak czy siak bedziesz mial fajerwerki jesli beda na osobnych. Poczytaj notke AVT nt n-mosfeta
                            U mnie w końcówce mocy do subwoofera każdy tranzystor ma oddzielny radiator. Działa już 1.5 roku i wszystko jest w najlepszym porządku. Wzmacniacz grał czasem całą noc na "full" i grzał się aż do wyłączenia i nic mu nie jest. Więc piszesz nieprawdę. 2 radiatory dla 2 tranzystorów pozwalają zmniejszyć rezystencję termiczną do minimum, ponieważ nie stosuje się wtedy podkładek pod tranzystory.

Skomentuj

U mnie w końcówce mocy do subwoofera każdy tranzystor ma oddzielny radiator
                              Widac masz chlopie dryg do elektroniki i pomyslunek godny spawacza...

Skomentuj

Mam problem ze wzmacniaczem. Tzn jeden kanał gra dobrze ale coś dość cicho, może mieć wpływ brak potencjometru do regulacji głośności? Drugi problem to taki że w drugiej końcówce cichutko słychać muzykę a na diodzie zenera tam gdzie powinno być 12V jest ok 6V. Proszę o rady. Ogólnie to podłączam ten wzmak do tych głośników http://www.allegro.pl/item566816065_..._80_60_40.html (są w skrzyni), kumpla głośniki i nie jest dość głośno a przecież te głośniki to szmelc tak słyszałem.

[ Dodano: 2009-03-07, 22:59 ]
                                Z głośników gry muzyka nie gra słychać buczenie, czemu?

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                  Widac masz chlopie dryg do elektroniki i pomyslunek godny spawacza...
                                  Nie byłbym o tym przekonany. Jeśli byłeś w jakimś dobrym salonie audio, albo na wystawie audioshow i zaglądałeś do środka hi-endowych wzmaków to powinieneś wiedzieć, że istnieją konstrukcje w których każdy tran ma własny radiator i wcale nie jest ich tak mało. Widziałem kilka takich wzmaków (niektóre na pewno pracowały w klasie A - nie wiem czy wszystkie).

[ Dodano: 2009-03-08, 12:13 ]
                                  Zamieszczone przez DJ Pablo
                                  Z głośników gry muzyka nie gra słychać buczenie, czemu?
                                  DJ Pablo litości. Zadawaj pytania tak by nie potrzebny był tłumacz.
                                  Opisz jasno problem (systematycznie i zrozumiale, nic nie zostawiaj w domyśle) i dopiero pytaj, zanim wyślesz post przeczytaj go i zastanów się czy go rozumiesz.

Skomentuj

Sorki. Chodzi o to że gdy muzyka nie gra to z głośników wydobywa się buczenie.

Skomentuj

Sprawdź na początek połączenia mas.

Skomentuj

Okey sprawdzę połączenia mas. A z tym problemem ktoś pomorze "Mam problem ze wzmacniaczem. Tzn jeden kanał gra dobrze ale coś dość cicho, może mieć wpływ brak potencjometru do regulacji głośności? Drugi problem to taki że w drugiej końcówce cichutko słychać muzykę a na diodzie zenera tam gdzie powinno być 12V jest ok 6V. Proszę o rady. Ogólnie to podłączam ten wzmak do tych głośników http://www.allegro.pl/ite...5_80_60_40.html (są w skrzyni), kumpla głośniki i nie jest dość głośno a przecież te głośniki to szmelc tak słyszałem. "

Skomentuj

Czaruję...
                                        X