Jaka jest najwieksza wada instalowania tranzystorów? Rezystencja cieplna podkładek silikonowych/mikowych. Dając radiatory oddzielnie dla każdego tranzystora uzyskujemy dużo lepsze odprowadzanie ciepła przy takiej samej powierzchni, co skutkuje lepszą niezawodnością układu. Przecież radiator nie służy do wyrównywania temperatury tranzystorów tylko do jej wytracania.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
N-Mosfet AVT2762
Collapse
X
-
Zamieszczone przez mskojonJaka jest najwieksza wada instalowania tranzystorów? Rezystencja cieplna podkładek silikonowych/mikowych. Dając radiatory oddzielnie dla każdego tranzystora uzyskujemy dużo lepsze odprowadzanie ciepła przy takiej samej powierzchni, co skutkuje lepszą niezawodnością układu. Przecież radiator nie służy do wyrównywania temperatury tranzystorów tylko do jej wytracania.
Dajac tranzystory na oddzielnych radiatorach nalezy zmodyfikowac uklad kompensacji (dodac drugi tranzystor co wyjasnil Feszczuk w swoeje ksiazce...)
Podkladki mikowe sa ok, najgorsze sa te pseudosilikonowe - tragedia.
Skomentuj
-
W tym wzmaku mogę tranzystor BC546B zastąpić BC547B bo spalił mi się jeden a mam na stanie BC547B?
[ Dodano: 2009-03-09, 20:55 ]
Czy to jest dobry rysunek mostka wzmacniacz N-Mosfet? Jak tak zrobię będzie dobrze? Po prostu wejście sygnału normalnie jak powinno być i wyjścia do głośników? No i masa do masy.
Powiedzcie mi jeszcze ile końcówek N-Mosfet mogę zasilić z tego trafa TS400VA 230/2x32V?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez n_omyzsZamieszczone przez DJ PabloPowiedzcie mi jeszcze ile końcówek N-Mosfet mogę zasilić z tego trafa TS400VA 230/2x32V?
[ Dodano: 2009-03-10, 20:30 ]
Zauważyłem że buczenie w głośnikach gdy mam podłączony sygnał muzyki z kompa. Druga końcówka działa znowu. Ale zauważyłem też że jedna końcówka grzeje się dużo mocniej od tamtej bo tamta lekko ciepła. Na jednaj trany letnie i radiator a druga cieplejsze trany i radiator. Dlaczego?
Skomentuj
-
Z tego trafa mozna zasilic 2-3 koncowki pracujace na 4omach i dwa razy wiecej pracujacych na 8omach. Przy przeznaczeniu wzmacniacza do kina domowego mozna ilosc koncowek jeszcze zwiekszyc bo moce pobierane przez kanaly efektowe sa bardzo male.
Mozna zmostkowac wzmacniacz tak jak na rysunku, zazwyczaj stosuje sie podwujny wzmacniacz operacyjny wiec drugi taki sam czlon mozna dodac na wejsciu (odwrocic trzeba polaryzacje glosnika).
Nierowne grzanie koncowek zazwyczaj wynika z nierowno ustawionego pradu spoczynkowego a mozliwe tez ze ktoras sie podwzbudza.
Skomentuj
-
Powiedzcie mi dlaczego gdy rozgłaszam na maxa to w pewnych momentach gdy jest uderzenie basu wzmak się tak jakby wyłącza na chwilkę i tak co chwile gdy głośno jest a szczególnie gdy mam ustawiony prąd spoczynkowy ok 50mA. Gdy go zmniejszę to już wtedy można bardziej głośniej. W skrócie nie można na maxa grać przy tych np głośnikach http://www.allegro.pl/item582139821_...ofer_87db.html
Z tymi głośnikami http://www.allegro.pl/item582139821_...ofer_87db.html na np wzmaku Hollywood 240 grały super tzn słychać porządnie było a z tym wzmakiem tak nie bardzo a hoolywood po pomiarach ma ok 100w rms a mój N-Mosfet ma sporo więcej niż 100w rms (Irek tak powiedział) więc o co chodzi? A i jeszcze druga końcówka nie gra w ogóle z tymi głośnikami bo wycisza się nawet przy małej głośności a w drugiej tak nie jest. Mam nadzieje że rozumiecie mnie o co chodzi. Czuje że słabo te końcówki grają że coś jest nie tak. Jakie to błędy?
[ Dodano: 2009-03-31, 14:36 ]
Włączyłem jedną końcówkę i dałem na połowę głośności, podłączyłem równolegle kolumny od tej wieży http://www.bazarcen.pl/product_361001.html co dało 4,5ohm. Prąd spoczynkowy przy ciepłym radiatorze wzmacniacza wcześniej ustawiłem 35mA. No teraz tak gra już tak z godzinę na połowie rozkręconego potencjometru. W domu głośno. Więcej nie podgłaszam bo zaraz sąsiad przyjdzie. Radiator po godzinie ma na tranzystorze 52 stopni a na radiatorze 43 stopni. Wsio jest ok czy jednak po takim czasie za gorąco lub coś?
Skomentuj
Skomentuj