Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

filtr subwoofera. 24db/okt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

filtr subwoofera. 24db/okt

Witam. Mam w subwooferze filtr oparty o kit j-265, ale niestety nie zadawala mnie jego poziom nachylenia, tylko 12db/okt. wpadłem na pomysł by przed ten filtr dodać filtr besela 3 rzędu o odcięciu 100Hz. Mam wzmacniacz oparty na mostku tda7294 i na tej płytce jest ten filtr też, ale nie podpięty. Mam zamiar połączyć to tak jak na schemacie :

czy tak będzie dobrze?? Wtedy ten filtr będzie filtrem regulowanym 40-100Hz o nachyleniu 24db/okt
    czy tak będzie dobrze?? Wtedy ten filtr będzie filtrem regulowanym 40-100Hz o nachyleniu 24db/okt

Nie lepiej sprzedac poprzedni filtr i zrobic jeden porzadny z dodatkowymi opcjami subsonik itd? Na pewno byloby to bardziej funkcjonalne

Skomentuj

Eee, mam ten filtr i w najbliższym czasie planuję go wymienić na coś lepszego. Jednym słowem: beznadzieja i tandeta. Szkoda się bawić w jego "ulepszanie".

Skomentuj

hetm4n, może taki filtr spełni Twoje oczekiwania: http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?f=35&t=582 ?
        Należałoby tylko zaprojektować mu nową płytkę, bo ta mojego autorstwa do udanych nie należy - ówcześnie wiedza była zbyt skromna, a i teraz nie wiem czy zaprojektowałbym ją w należyty sposób
        Dodam tylko (aby został doceniony faktyczny autor tego schematu), że jest to wyłuskany filtr ze schematu wzmacniacza na TDA autorstwa irka i tylko lekko przeze mnie zmodyfikowany. Niemniej u mnie spisywał się wyśmienicie (w czasach gdy jeszcze miałem subwoofer) :)

Skomentuj

mówisz że ten filtr będzie dobry, lepszy od tego z kitu jabla? a co z tym filtrem besela ?? częsci juz mam zamówione, w wtorek biorę się do roboty;p koszt całkowity 10zł;p

Skomentuj

hetm4n, jak chcesz robic prowizorke to mozesz nawet 3 filtry naraz podpiac i nie wiadomo co jeszcze ale czy to ma byc porzadny sub czy prowizorka?

Skomentuj

porządny sub, cenie jakość. Niestety nie stać mnie na drogie przetworniki i wybrałem stx gdn27/150/8ss obudowa 42-43l strojona na 35Hz. i chcę jakiś porządny filtr zastosować.

[ Dodano: 2009-03-04, 13:36 ]
              quester jestesbogiem, twój filtr to cudo!!! oto włąsnie mi chodziło. Jedyny problem ze buczy delikatnie jak jest troszke podgłosniony, ale mój sub gra bardzo głośno w skrajnym położeniu potka i tego przydzwięku prawie niesłychac. kombinowałem z masami ale nic to niedało niestety, a wszystkio poprawnie złożone

Skomentuj

Czaruję...
              X