Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Symasym-maks. napięcie zasilania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Symasym-maks. napięcie zasilania

Witam
    Planuje właśnie składać symasyma, znalazłem w swoich zasobach trafo o napięciach ok. 2x 32V. Po wyprostowaniu daje to 2x 43V. Czy przy takim napięciu wytrzyma ta końcówka mocy? Będzie pracowała z kolumnami o impendacji 8Ω. Obawiam się tych mpsa18, są one na 45V i mogą nie wytrzymać. Może jest jakiś zamiennik?

Wytrzyma. Na przyszłość wysil szare komórki i poszukaj trochę informacji.

Skomentuj

Prezentujesz sobą idealny przykład lenia śmierdzącego... .

30s w wyszukiwarkach czy to na forum czy na googlach.

http://www.lf-pro.net/mbittner/Sym5_...ymasym5_3.html

GOOGLE nie boli, a lenistwo powinno się tepić!

PS. By sie Esh0 nie czepiał:

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=24587

Skomentuj

Lepiej sie martw o elektrolity daj je z zapasem, oraz odrazu powiem że przy takim napięciu grzeje sie strasznie i niestabilny jest, lepiej sie zastanów na tym czy warto aż takie wysokie napiecie dawać skoro przy 36+/- 8ohm jest ok 60Watt w domowych warunkach jest to zupełnie wystarczające.

Skomentuj

Zamieszczone przez piku16
          przy takim napięciu grzeje sie strasznie i niestabilny
          Akurat to czy sie bedzie grzal to bardziej zalezy od ustawionego pradu spoczynkowego jak ustawisz 200mA to pewnie ze sie bedzie grzal a jak ustawisz 20mA bedzie sie grzal znacznie slabiej. Wieksze napiecie zasilania to wieksza moc wyjsciowa a wiec naturanie potrzeba wiekszego radiatora.
          Stabilnosc czyli podwzbudzanie wzmacniacza nie ma nic wspolnego z jego napieciem zasilania.

Skomentuj

piku16, ale dales :lol:
            ja mam tez trafo 2x32V pod symka i nic sie nie dzialo :P (no moze poza spalonym rezystorem :roll: ale wtedy nie zmienilem pradu spoczynowego :P )

Skomentuj

Wreszcie jakaś konkretna odpowiedź :smile: , dzięki za zainteresowanie.

Ale nadal się obawiam czy te mpsa18 wytrzymają. Nie wiecie jaki tranzystor można za niego dać :?: , oczywiście wytrzymujący większe napięcie niż te 45V które przypadają na mpsa18.

Skomentuj

Zamieszczone przez c3
                Ale nadal się obawiam czy te mpsa18 wytrzymają
                poczytaj o symku - mozna tam dac cos innego.
                ja zadnych MPSA nie mam :P

Skomentuj

A co myślicie o zastosowaniu mpsa42 :?:

Skomentuj

to juz lepiej wstawic bc546 albo 550 zreszta mpsa18 tez sobie poradzi.

Skomentuj

Czaruję...
                    X