Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

iec z filtrem HELP...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

iec z filtrem HELP...

Po pierwsze witam wszystkich,

nie jestem zadnym elektronikiem/elektrykiem ale zmienilem sobie w cdku zwykłe gniazdo IEC na IEC z filtrem mam tylko fazy uziemienia nie ruszałem

mam to podlaczone do listwy komputerowej jakiejs tam lepszej problem w tym ze w glosnikach mi buczy.. i to na jakis wysokich tonach i jest to na tyle słyszalne ze mi przeszkadza..

strzelam ze to przez to uzmiemienie tyle ze w cd niemam gdzie tego nawet podłaczyc..

jest jakies wyjscie ? czy musze wrocic spowrotem do nie filtrowanego ?

z gory dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam

Re: iec z filtrem HELP...

A te niefiltrowane to też było bez uziemienia ? Przeważnie buczenie powstaje jak pomiędzy masami jest różny potencjał, często zdarza się to przy podłączeniu kompa do amplitunera (różnica pomiędzy uziemieniem/ zerowaniem sieci elektrycznej a uziemionym ekranem kablówki), ale żeby problemem był CD podpięty do wzm to jeszcze nie słyszałem.

Po drugie w sieci mamy fazę, zero i niekiedy uziemienie (nowe instalacje 3 przewodowe TN-S, w starych bolec się zerowało TN-C), ty piszesz o fazach, czyli masz sieć 3 fazową czy zero i fazę nazywasz fazami bo też się gubię ? Daj linka do gniazda jakie założyłeś i jakie wywaliłeś a najlepiej jakieś zdjęcie tej przeróbki.

Generalnie jeżeli poprzednie gniazdo miało "3 bolce" to jeden (środkowy) pewnie był podpięty do obudowy (uziemienie), jeżeli było tam gniazdo z "2 bolcami" to znaczy że użądzenie jest w II klasie i nie wymaga uziemienia.

Skomentuj

ok, wlasnie mi uswiadomiles ze cala wiedza o pradzie = jest zeru..

problem usuniety poprostu usunolem uziemienie ( w kablu ) bylo doprowadzone do tego filtra i przez to problem..

ale nadal mnie ciekawi czemu buczało skoro to uziemienie nigdzie nie dochodzilo ( czy faza miala jakis wplyw na powstawanie roznego potencjalu pomiedzy masami ? ale z drugiej strony jakimi masami skoro od gniazdka idzie jedna masa ...urzadzenie podlaczeniem do masy liczy sie jako druga ? nic nie czaje..

cd był w drugiej klasie jak piszesz tylko tu znowu ciekawosc i niewiedza uderza we mnie ... dlaczego to urzadzenie nie potrzebuje/nie uzywa uziemienia ? klasy ida w góre ?

byłbym wdzieczny za jakie kolwiek odpowiedzi a sam od jutra zabieram sie za jakas porzadna ksiazke o elektryce ...

Skomentuj

obudowa tego IEC jest podlaczona z zyla uziemienia a wiec musi byc podlaczona z obudowa odtwarzacza. To brzeczenie to brum statyczny przenikajacy pojemnosciowo z sieci. Pojawia sie wlasnie jak urzadzenie ma zasilanie z uziemieniem a gniazdko jego nie posiada (w zasadzie wszystkie domowe gniazdka go nie maja) dlatego sprzet domowy audio nie posiada zasilania z uziemieniem.

Skomentuj

tyle ze u mnie na odwrot wiekszosc gniazdek mam z uziemieniem

w cd byl iec na 2wtyki a zamieniłem na 3 z filtrem
          wzmacniacz jest tez na 2 wtykowe iec
          listwa do ktorej sa podlaczone jest uziemiona i cd był podłaczony 3 zylowym kablem

myslalem ze filtr ma za zadanie wyeliminowac takie własnie buczenia ..

jak tak na to patrze to rzeczywiscie tylko ps3 mam z uziemieniem ..

jeszcze mam pytanko wzmak tez buczy"w kolumnach" delikatnie w zasadzie szum z kolumn jest gorszy nie przeszkadza mi to bo nie slychac powyzej metra od kolumny ale czym to moze byc spowodowane i jak to wyeliminowac ?

listwa z filtrem ? cos w stylu gigawatt pc1 da rade ..

Skomentuj

Zamieszczone przez radostol
            myslalem ze filtr ma za zadanie wyeliminowac takie własnie buczenia ..
            Ma wyeliminowac (stlumic) zaklucenia w.cz. do brumu statycznego czy wynikajacego z petli mas filtr nic nie ma.

Zamieszczone przez radostol
            jeszcze mam pytanko wzmak tez buczy"w kolumnach" delikatnie w zasadzie szum z kolumn jest gorszy nie przeszkadza mi to bo nie slychac powyzej metra od kolumny ale czym to moze byc spowodowane i jak to wyeliminowac ?
            Brum w kolumnach nie ma prawa byc slyszalny nawet wkladajac ucho w glosnik a szum zaczyna byc sluszalny z odleglosci kilkunastu cm.
            Najpierw sprawdz sam wzmacniacz odlaczajac wszystkie zrodla i krecac galka volume od min do maksa. Potem podlaczasz kolejno zrodla i znajdujesz to co wprowadza zaklocenia. Zazwyzcaj jest to komputer bo ma zasilacz impulsowy a te sa zawsze z gniazdem z uziemieniem, siec w bloku jest zcesto podlaczona do uziemienia i to tez moze byc problem.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
              .... Potem podlaczasz kolejno zrodla i znajdujesz to co wprowadza zaklocenia. Zazwyzcaj jest to komputer bo ma zasilacz impulsowy a te sa zawsze z gniazdem z uziemieniem, siec w bloku jest zcesto podlaczona do uziemienia i to tez moze byc problem.
              Hmm, nie tyle uziemieniem bo to by nie wprowadzało różnicy potencjałów a buczenie jest właśnie z tego, że większość gniazdek w starym budownictwie jest zerowana, jak odepniesz "bolec" od zera to przestanie buczeć, jednak to nie jest rozwiązanie bo wprowadza na obudowę komputera połowę napięcia z sieci (filtry w zasilaczu). Sprawdź czy odpięcie anteny od tunera spowoduje spadek buczenia, jeżeli tak to musisz kupić separator do instalacji antenowej. No chyba że masz w kolumnach zwykły szum a nie sygnał 50Hz, to wtedy raczej odpinanie czegokolwiek nie pomoże.

Przykładowy link do separatora: http://www.awpol.pl/go/_info/?id=24

Skomentuj

Czaruję...
              X