Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dostosowanie poziomu napięć wejściowych dwóch wzmacniaczy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dostosowanie poziomu napięć wejściowych dwóch wzmacniaczy

Witam, mam taki problem.
    Projektuje wzmiacniacz do zasilania zestawu 2+1.
    Jako końcówkę do satelit mam zamiar wykorzystać STK4241, jako że mam do niego prawie wszystko (płytka, kość, trafo). Poziom napiecia wejściowego wynosi dla tego wzmaka 0.31 V, aby osiągnąć pełną moc.
    Druga końcówka do suba, prawdopodopnie bedzie to Holton 400 ( ale wersja oryginalna ). W tym wzmacniaczu poziom napięcia wejściowego wynosi 1,2 V dla pełnej mocy.
    Ponieważ bedzie to podpinane do kompa, musze jakoś to wyrównać.
    I tak wyczytałem ze z kompa idzie sygnał średnio 0.8 V.
    Czyli wystarczy jak dam regulatory Gain przed każdym ze wzmacniaczy i ustawie odpowiednio dla STK -8dB, a dla Holtona +3,5 dB.
    Czy dobrze myślę?
    Czy za bardzo komplikuje? Może da się to jakos inaczej zrobić- łatwiej. Np zmieniając wzmocnienia wzmacniaczy tak by poziom wejśc dla obu był taki sam, ale nie wiem czy to nie wiązę sie z jakimiś wiekszymi zmianami, czy wzmacniacz nie bedzie sie wzbudzał.

Zamieszczone przez devolt
    Może da się to jakos inaczej zrobić- łatwiej. Np zmieniając wzmocnienia wzmacniaczy tak by poziom wejśc dla obu był taki sam, ale nie wiem czy to nie wiązę sie z jakimiś wiekszymi zmianami, czy wzmacniacz nie bedzie sie wzbudzał.
    Mozna tak to zrobic ale pojawi sie pytanie czy koncowka bedzie stabilna bo czulosc trzebaby zwiekszyc w holtonie. Holton bedzie sluzyl za kanal niskotonowy wiec ma swoj preamp z filtrami i gdzie w tym preampie trzeba zwiekszyc wzmocnienie albo na sztywno a zazwyczaj i tak potencjometr glosnosci suba jest wystawiony do swobodnej regulacji. Na pewno nie nalezy zmniejszac czylosci koncowki stereofonicznej bo te 0,3V moze byc i tak za wysokie. Jesli przed ta koncowka jest filtr GP to po nim amplituda sygnalu mocno spadnie wiec zapas czulosci i tu by sie przydal.

Skomentuj

Hmm czyli sugerujesz zeby nie dawać tam żadnego tłumika przed STK??
      Amplituda po GP, az tak spadnie?? Boje się ze łatwo go przesteruje bedzie grał tak od 100Hz. Ewentualnie dam jakiegoś Gaina przed każda końcówką, tyle ze wolałbym to zrobić na sztywno tak by jak najmiej było pokręteł.

Skomentuj

Skoro najwieksza moc jest przenoszona na niskich tonach to i amplitudy sa tam najwyzsze. Jak odetniesz te duze amplitudy (filtrem GP) to zostanie ci cala reszta.
        I tak muszisz to wszystko najpierw podlaczyc i dobrac na sluch poziom sygnalu na suba. Powinny byc dwa regulatory jeden volume a drugi sub np +-10dB.

Skomentuj

Oki wielkie dzięki za wyjaśnienie i rozwianie moich wątpliwości :) z całej "elyty" tylko ty się pofatygowałeś i mi odpowiedziałeś.
          Dzięki jeszcze raz i pozdrawaim.

Skomentuj

Czaruję...
          X