Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana lamp we wzmacniaczu słuchawkowym

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana lamp we wzmacniaczu słuchawkowym

Witam wszystkich,

Mam 10-cio letni wzmacniacz słuchawkowy Musical Fidelity X-CANS. Wzamcniacz praktycznie ciągle jest podłączony do sieci. Nie jestem elektronikiem i moja wiedza w tym zakresie jest wyrywkowa, ale słyszałem, że więcej szkody lampom wyrządza częste włączanie i wyłączanie, niż ciągła praca. Nie wiem, czy to objaw zużycia, ale od pewnego czasu słyszę wyraźny, w jednym kanale brum sieciowy. Przechodzę po tym wstępie do zasadniczych pytań:

1. Czy wymiana lamp według http://www.nickdangerous.com/misc/xcans/ na sugerowaną przez niego JJ Electronic E88CC jest możliwa bez regulacji czy zmiany elementów?

2. Czy warto wymienić kondensatory na sugerowane przez http://www.rock-grotto.co.uk/v1upgradekit.html

Z góry dziękuję za pomoc.

1. Jeśli tam siedzi 6N23P to możesz zamienić na E88CC.
    2. Warto mieć schemat i zobaczyć które kondensatory odpowiadają za co i wymienić te w newralgicznych miejscach na nowe (po 10 latach w wysokiej temp do lampy mogły dostać po dupie). Jednak jak widzę na tej stronie nie ma podanych producentów, a jedynie wartości, więc można założyć że ktoś pomyślał i dał po prostu odpowiednie wartości - nie opierając się na markowym voodoo :wink:

Skomentuj

Zajrzałem dzisiaj do środka x-cana i w moim siedzą lampy oznaczone:

JAN 6922
      PHILIPS ECG 8639
      34167 USA AET

I jeszsze pytanie, czy lampy powinny być parowane lub jak je można sparować?

Skomentuj

6922 to lampa praktycznie identyczna z E88CC.

Jeśli we wzmacniaczu pracują po jednej lampie na kanał, to należy dobrać tak, aby połówki lamp (w jednej lampie są dwie triody) zgadzały się między dwoma lampami. Sprowadza się to do dobrania pod względem prądu anodowego, najlepiej takiego, przy jakim pracują lampy w układzie.

Skomentuj

Czy można to zrobić samemu mając do dyspozycji multimetr?

Skomentuj

Teoretycznie tak. Wkładasz po kolei lampy do układu i sprawdzasz czy prądy anodowe są mniej więcej równe A tak naprawdę to kupując E88CC możesz poprosić o sparowanie.

Skomentuj

Dzięki za pomoc, jeszcze tylko jeszcze pytanie o ten brum sieciowy w jednym kanale. Czy jak po wymianie lamp, nie ustąpi to znaczy, że to jakieś kondy straciły pojemność?

Skomentuj

Zamień lampy ze sobą i będziesz znał odpowiedź :)

Skomentuj

Jak mogłem nie wpaść na tak oczywisty sposób? :oops:

Skomentuj

Czaruję...
                  X